U Spomen-području Jasenovac, u povodu 27. siječnja, Dana sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti, postavljena je izložba učeničkih radova koja će biti otvorena za javnost do kraja veljače 2012.

Izložba je rezultat suradnje Međunarodne škole za poučavanje o holokaustu Yad Vashem u Izraelu, Agencije za odgoj i obrazovanje i osam osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, čiji su se nastavnici i učenici odazvali pozivu da sudjeluju u projektu u okviru izvannastavnih aktivnosti.

Učenici su izradili 16 plakata s različitim temama. Neki plakati prikazuju događaje iz lokalne povijesti, poput patnja ili prijateljstava i spašavanje djece i odraslih tijekom holokausta, neki govore o židovskoj imovini izgubljenoj u Drugom svjetskom ratu, a neki od njih prikazuju Jasenovac kao mjesto patnje, ali i kao simbol nade i pomirenja.

Izložba učeničkih radova će u svibnju 2012. biti ponovno postavljena u Zagrebu prigodom otvaranja 6. Židovskog filmskog festivala. Neki od izloženih plakata naći će svoje mjesto i u Međunarodnoj školi za poučavanje o holokaustu Yad Vashem u Izraelu.

U sklopu izložbe su predstavljena i dva postera koje su izradili učenici povijesne grupe OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec u sklopu projekta “Priča o dva dječaka”.