Auschwitz II

Povodom dana sjećanja na žrtve holokausta

Prilikom prisjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja vrijedi se uvijek prisjetiti na činjenicu da je holokaust dio naše hrvatske prošlosti. Pritom treba jasno imenovati počinitelje – ustaše i pomagače koji su uz svoje geslo “Za dom spremni” ubijali ne samo Židove već i Srbe, Rome, Hrvate, antifašiste i druge koje su proglasili bezvrijednima u tvorevini koju su nazvali NDH.

U novim udžbenicima povijesti predstavljamo prvenstveno žrtve, ali i počinitelje. Važno je prikazati počinitelje koje ne smijemo banalizirati nazivajući ih zvijerima ili čudovištima. Premda je sigurno bilo psihopata i sadista većina njih bili su “obični građani” koji su iz raznih unutrašnjih i vanjskih razloga prihvatili ideologiju ili priliku koja im se ukazala. O tome je važno promisliti jer se radikalizacija događala postepeno i iz toga moramo izvući pouke za sadašnjost i budućnost.

Prošle sam godine treći put posjetio kompleks logora Auschwitz. Svaki boravak otkrio mi je više o dubini i kompleksnosti holokausta. Znamo da je to bila industrija smrti zbog načina na koji su ljudi bili ubijani i pretvarani u pepeo. No, lani sam otkrio još jedan detalj koji me zaprepastio. Daleko od uobičajenih turističkih staza i onoga što je danas vidljivo nalazi se ovaj dio s nekoliko različitih vrsta spremnika (na naslovnoj fotografiji). Radi se o postrojenju gdje su nacisti od kanalizacije logora proizvodili plin. Da dodatno pojasnim – iz onog radnog dijela logora, koji je u nekom trenutku mogao primiti do 30 000 logoraša odjednom, njihova su mokraća i izmet prikupljani kako bi i na tom dijelu nacisti imali koristi. Toliko je ta industrija smrti bila razrađena i efektivna. To je dio priče koje se svake godine prisjećamo 27. siječnja.