Bio sam potpuno naivan tj. neiskusan kad sam zagrizao u ovu temu. Krenuo sam od tzv. Global Teacher Award o kojoj su hrvatski mediji govorili da je dodjeljuje “ugledna obrazovna agencija AKS Education Awards iz Indije”. Kao što sam pisao u prvome članku pokazalo se da je organizacija zapravo paravan za prodaju turističkih aranžmana. Nisam planirao dalje od toga. No, dio komentatora koji su s negodovanjem reagirali na moju objavu motivirao me pogledam i drugu nagradu. Istražujući drugu naletio sam i na treću, a u istome danu pišem i o četvrtoj “nagradi”. I baš kad sam dao naslov “četiri asa” kao četiri nagrade otkrio sam da ih ima još više.

Za početak ponovimo važno:

Izvrsnost treba nagraditi.

Učitelje treba dobro platiti.

Većina učitelja dobro radi svoj posao.

Ovaj tekst, kao ni prethodna dva, nisu usmjerena protiv učitelja općenito. Istražujem i pišem o nagradama koje je pokupio manji ili preciznije rečeno zanemariv dio. Dio današnjih komentatora u nastavničkim grupama na Facebooku spominjao je da ne bi trebali pljuvati po vlastitoj struci ili da sam zapravo sitna duša što pišem protiv kolega. Možda dobar dio nas učitelja ima internalizirani osjećaj manje vrijednosti jer se uvijek moramo nekome dokazivati, nakloniti se višim savjetnicima, prikupiti bodove, kompletirati fascikle s potvrdama itd.

Pogledajmo malo na ovaj problem iz šire perspektive. Čemu nam služi obrazovanje? Kako želimo usmjeriti nove generacije? Na koji način mi učitelji trebamo djelovati kao primjer mladima?

U povijesti imamo bezbroj primjera u kojima se neki događaj odvijao uz mnogo promatrača. Uvijek sam smatrao da učenicima moram ukazati na pojedince koji su unatoč opasnosti ustali za sebe i druge.

I nemojte misliti da to govorim bez pokrića. Za mene je još uvijek najtraumatičniji događaj u karijeri sjednica učiteljskog vijeća nakon što sam za Večernji list progovorio o zloupotrebama ravnateljice. Nisam mogao dokazati mobbing koji je vršila nad mnogima kolegicama ili pritisak na promjenu zaključnih obaveza ili razne financijsko-materijalne malverzacije, ali sam uhvatio grešku prilikom provedbe inventure. Nakon što dobro posloženi školski odbor nije reagirao dao sam u medije ono što sam mogao konkretno dokazati. Da skratim priču (ima detalja ovdje) ravnateljica je dobila otkaz, izgubila sve tužbe vezanu uz tu priču i još se tu DORH igra oko neopravdanog trošenja sredstava. A na onoj sjednici učiteljskog vijeća, jutro nakon objave u novinama, više od 40 kolega je potpisalo izjavu da ja lažem i izmišljam. Taj događaj mi je jasno dao do znanja u kakvom svijetu živimo i da ni među učiteljima osjećaj za pravdu neće prevladati mehanizam samoočuvanja.

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.

Svatko od nas može pokrenuti svoju nagradu. Recimo nagrada za najljepše koljeno ili nagrada za naviše izgovorenih riječi u minuti. I na takvu nagradu se svatko može prijaviti. Ja mogu postaviti neke kriterije, a i ne moram. Nagradu može dobiti Miško i o tome se može hvaliti gdje god želi. Miško o svom trošku može otići po nagradu u Zanzibar ili New Delhi. Mile Gubica ga može pitati Hej stari, a koji su bili kriteriji za takvu nagradu?

No, ako Miško traži novce, traži sponzore, od recimo Sindikata Preporod (hint, hint) ili dobije 10 000 kuna od Grada Opuzena onda je to već pomalo problem. Ili ako mi Ministarstvo znanosti i obrazovanja donira 1651 euro. Treba procijeniti radi li se tu samo o nesavjesnom ponašanju ili ima i drugih elemenata.

Pozabavimo se četvrtom nagradom koju analiziram. Priznajem i ja sam nasjeo na detalj u imenu koji me naveo da pomislim da se radi o stvarnoj nagradi. Radi se o nagradi koju dodjeljuje organizacija Eco Training Center – Sweden. Švedska me zbunila. A i rekao sam sam sebi da nije moguće da i ta četvrta nagrada nema pokrića. Posebno jer se radilo o četvrtoj nagradi u rukama iste osobe. Dakle Eco Training Center je dodijelio nagradu Global Teacher Award Environment teacher 2020.

O nagradi su pisali portal Sve za 5 (26.11.2020.), MetkovicNET (15.11.2020.), srednja.hr (19.11.2020.) i. Ciljevi opisanog projekta su odlični i u to ne ulazim. Doduše i Peeyush Pandit, osnivač nepostojećeg sveučilišta IIU, je vodio projekte o održivom razvoju.

Eco Training Center Sweden je nevladina organizacija iz Švedske kojoj je cilj obrazovanje o okolišu, međunarodna suradnja i prijenos znanja između zemalja te organiziranje međunarodnih programa, radionica, projekata i kampova među zemljama članicama radi povećanja međusobnih veza među ljudima zemalja članica.

Jedini podatci o nečemu što se zove Eco Training Center Sweden su na Facebook stranici (postoji od 2020.). Web stranica koju su naveli ne radi.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ne prepoznaje domenu i vjerojatno nikad nije bila zakupljena. Google ne pronalazi fizičku lokaciju koja bi trebala biti u švedskom naselju Sala. Dok ovo pišem još čekao sam potvrdu od lokalnog švedskog portala kao i odgovor na upit The Swedish Companies Registration Office (Bolagsverket) – pitao sam ih je li takva organizacija ikad postojala.

Kao što sam i pretpostavljao evo i službene potvrde iz Švedske – nema organizacije pod imenom Eco Training Center Sweden (odgovor je stigao 14.11.2023. u 10.56).

Istog sam dana na nekoliko mjesta na FB stranici Eco Training Centra postavio komentar da ih nema u registru. Relativno brzo mi je sa njihovog računa odgovoreno ispod komentara da su oni zapravo registrirana neprofitna udruga. Nakon toga su me blokirali. No, 15.11. su dodali isječak iz registra Skatteverket u kojem vidim da je istaknuta šifra 61 što znači neprofitna udruga. No tu ima još zanimljivih detalja – otkriva se datum te registracije i ime odgovorne osobe.

Prema tom registru udruga se zove ECO DEVELOPMENT CENTER s datumom osnivanja 29. lipnja 2023., a odgovorna osoba je Jan Babar odnosno Tahir Jan Babar na FB. Na švedskim web stranicama doznao sam da je ta organizacija locirana na njegovoj privatnoj adresi. Kad smo već kod tih švedskih registara tu piše i datum rođenja (nudi se usluga slanja cvijeća), koji auto posjeduje i tko još živi na njegovoj adresi. Na njegovom profilu je pod životni događaji istaknuto da je u Eco Development Center počeo raditi 2022. g. Dakle zbunjenost oko imena i oko vremena osnivanja.

Dodatno je zbunjujuće što se na LinkedIn profilu naziva koordinatorom programa Eco Training Centra i to od siječnja 2015. do danas. Vratimo se još malo u prošlost oko službenih registracija s imenom gosp. Babara. Pronalazi se Sala Eko Center Ekonomisk (Gospodarske udruge Sala Eko Centar) isto u Sali, ali na drugoj adresi. Njegova dužnost upisana je kao Generalni direktor, član uprave. I s još malo kopanja pojavio se podatak da je na njegovoj adresi i s njegovim imenom postojala udruga Eco Training Center od 13.10.2016. do 21.10.2022. (što se opet ne poklapa s drugim datumima). Može biti da se radi o jako zbunjenoj osobi koja vodi taj projekt ili je jako neprofesionalna, ali sve skupa ispada neozbiljno i sumnjivo.

Idemo dalje. Uz gomilu certifikata koji su u najvećem dijelu vezani uz Indiju ne nalazim nikakvu informaciju o bilo kakvim projektima kao što je to uobičajeno kod pravih organizacija ili udruga. Jedino što sam iskopao da je Eco Training Center izdao priznanja u suorganizaciji s nepostojećim sveučilištem IIU. I da postoje diplome vezane u navodne škole s područja Gurgaona – kvart gdje je i ekipa koja organizira dodjelu nagrada AKS Global Teacher Award. U prilog tezi da se radi o indijskom projektu govore i objave na Facebook sajtu u kojem se čestitaju praznici Diwali i Dan neovisnosti Indije. Pronašao sam samo dvije hrvatske učiteljice povezane s Eco Training Center Sweden – Ivana Bašić i Nada Ratković. Obje su i dobitnice nagrada Global Edu-Conclave 2022 o čemu sam već pisao.

Uzastopne nagrade s velikim upitnicima

Napominjem da nagrade ne moraju ništa govoriti o kvaliteti rada u učionici. Rad s učenicima stvarno može biti fantastičan. No, kontinuitet i ponavljanje određenih upitnih nagrada ostavljaju brojna pitanja.

Kolegica Bašić je dakle redom osvojila (podebljane su sumnjive):

  • 2019. – nagrada Global Teacher Award (AKS) (medij 1, medij 2)
  • 2020. Global Teacher Award Environment teacher 2020 (Eco Training Center Sweden) (medij 1)
  • Green ThinkerZ Awards 2020 (poveznica)
  • 2020. – druga nagrada Global Teacher Award (AKS) (medij 1, itd.)
  • 2021. – Best woman leader award (Edukos Unite of Scholars)
  • nagrada za hrabrost (Awarded the Maharana Pratap Award by Oxford Eduserve India)
  • 2021. – Nagrada Ivan Filipović (MZO) (medij 1, medij 2, medij 3 itd. na desetinama mjesta)
  • 2022. – Gold Award Educator (Dr. Jovanov)
  • 2023. – Innovative Educator Award (Global Edu-Conclave 2022) (medij 1, medij 2, medij 3)
  • 2023. – treća AKS Education Award (medij 1)

Za internet stranicu Agencije za mobilnost i EU programe je izjavila: Zainteresirana sam za suvremene tehnologije u obrazovanju i stalno se usavršavam kroz razne tečajeve. Završila sam mnogo tečajeva o uporabi IKT tehnologije u nastavi te često izrađujem nastavne materijale pomoću 2,0 alata kako bi nastavu svojim učenicima učinila što zanimljivijom. Ovaj dio ističem kao potvrdu napredne IKT pismenosti kolegice.

Na razrednoj web stranici navodi i da je članica Global Teacher Academy za Hrvatsku. Stranica Global Teacher Academy ne radi, ali sam na Facebooku našao informaciju da je postala voditeljica programa Global Trainer Academy.

Uz opis je prijevod biografije koji se inače nalazi na razrednom webu. GTT akademija ima web stranicu kakve su već tipične kod ovih indijskih scam programa. I naravno sjedište je u Indiji. Ističem i ambasadorsku poziciju na IIU sveučilištu.

Biografija je dostupna i na stranici CARNet Users Conference 2023 gdje je zajedno s kolegama predstavljala rad Društvene mreže i učiteljske FB grupe kao zajednica praktičara. Kolegica Bašić je inače administratorica Facebook grupe Školska zbornica s preko 25 000 članova. Prenosim u cijelosti (podebljano je moje isticanje važnih dijelova):

Ivana Bašić je magistra primarnog obrazovanja u zvanju izvrsne savjetnice i zaposlena je u OŠ Opuzen. Višestruka je dobitnica državnih i međunarodnih priznanja među kojima se ističe godišnja nagrada Ivan Filipović. Član je Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Bila je član Povjerenstva za napredovanje učitelja i stručnih suradnika pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja te je izabrana u Radnu skupinu za izradu Nacrta Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja i Nacrta Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje od 2021. do 2023. Član je radne skupine za izmjenu Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima. Sudjeluje kao trener u radionicama za E-škole koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi zajedno sa svojim partnerima u sklopu kurikularne reforme. Član je organizacijskog i programskog odbora 1. međunarodne konferencije za učitelje RN koju je organizirala HZOŠ te Međunarodne konferencije Nauka i nastava danas koju organizira pedagoški fakultet Bijeljina.

Neću se upuštati u dodatne zaključke jer mi se čini da bi se o tome morali javiti i drugi. Ponavljam da se građenjem medijske slike može podići ugled koji doprinosi ulasku u nadzorne odbore i druga tijela. Kolegica je i pet puta (i novčano) nagrađena među 500+ najboljih u organizaciji MZO. Vjerujem da bodovi ovih nagrada ipak nisu bili presudni za nagradu MZO-a.

Na primanju kod Ivana Matage, gradonačelnika Opuzena

Genijalan trenutak dogodio se pojavom teksta Dobitnica sporne Global Teacher Award nagrade je članica Upravnog vijeća NCVVO-a: ‘MZO ne sumnja u legitimnost, zašto bi ja?’. Nagrađena kolegica ne sumnja u nagrade o kojima govori i potpuno prebacuje lopticu na druge odnosno na odgovorne. I koga je zapravo prozvala? Prozvala je Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH. MZO zato jer nisu provjerili nagrade koje su de facto priznali, a MVEP zato jer njihovi diplomati svojim dolaskom također daju legitimnost tim ceremonijama.

Njena prozivka zapravo otkriva blamažu MZO. Vidimo i prema dostupnom Obrazloženju Odluke o dodjeli “Nagrade Ivan Filipović” za za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2020. godinu istaknute dijelove o mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim nagradama. I tu dolazi konkretna rečenica: Godine 2019. dobila je međunarodnu nagradu „Global Teacher Award“ za najbolju učiteljicu na svijetu.

I kolegica Bašić je ovdje totalno u pravu i čestitam joj na poentiranju. Stavimo po strani kakva je zapravo Global Teacher Award i pogledajmo obrazloženje Nagrade Ivan Filipović. Ministarstvo je zaista imenovanjem upravo te nagrade poslalo poruku da su i na tu nagradu gledali prilikom dodjeli Nagrade Ivan Filipović. Uz sva druga postignuća učiteljice Bašić i GTA je bio faktor za najvišu nagradu koju hrvatski učitelj može primiti u obrazovnom sustavu RH. I tu se opet poteže pitanje kriterija i odlučivanja o nagrađenima. I kolegica Bašić je onda s pravom nastavila primati GTA nagrade jer ih MZO očito cijeni. Na samo da ih MZO odobrava u kriterijima za nagrađivanje već dobitnicima, prema riječima kolegice Bašić, odmah nudi financijsko sponzoriranje putovanja. Doduše tu bi trebalo pitati i Sindikat Preporod kako je zapravo zatražena (izdašna) financijska potpora od njih. Kako je ipak zamolba bila oblikovana?

Što dalje?

Sljedeći važan korak je kako će prema javnosti nastupiti kolege koji su dobitnici nagrada o kojima sam pisao u tri članka. Hoće li napasti mene kao ljubomornu gnjidu koja ih je prokazala? Hoće li se ispričati, pokušati pojasniti da su bili u zabludi ili će jednostavno nastaviti kao da se ništa nije dogodilo? Meni je strašno žao što se fokus moje istrage ponavljao oko istih osoba i na kraju fokusirao na kolegicu Bašić. Kolegica me nakratko blokirala na FB i LinkedInu no ubrzo je blok na FB maknula.

Zanimljiv je potez grupe Školska zbornica (kojoj je kolegica Bašić) jedna od četiri administratora. Prvi tekst iz ovog serijala objavio sam na ovom blogu i prenio na svoje društvene mreže. Nisam ga dijelio u nastavničke grupe s namjerom da vidim koliko brzo će biti uočen.

U grupu Školska zbornica i Nastavnici.org prenio ga je moderator grupe Školska zbornica. Nakon niza komentara koji izgleda nisu odgovarali vodstvu grupe onemogućili su komentiranje u grupi Školska zbornica.

I onda sam uvečer 13. studenog 2023. izbačen iz grupe Školska zbornica. Tomislav Duk, jedan od četiri administratora grupe i inače ravnatelj OŠ Antunovac, odluku je ovako argumentirao:

ADMINISTRATORSKA OBJAVA Ovo pišem u ime administratora, a vezano za nedavnu objavu kolege Hajdarovića u vezi nagrada učitelja. Legitimno je pravo svakoga istraživati i propitivati kako se i na koji način i kome dodjeljuju neke nagrade. I to ne smatramo spornim. Ono što najoštrije osuđujemo je način na koji je kolega Hajdarović iznio u javnost podatke o dobitnicima njemu spornih nagrada iz Hrvatske. Među njima je i naša administratorica. Ukoliko je kolega Hajdarović htio biti dobronamjeran u svom istraživanju, mogao je svoje kolege koji su spornu nagradu dobili savjetovati ili upozoriti da su te nagrade sporne. A sporne su na temelju njegovog mišljenja i istraživanja, što ne znači i da su sporne pravno. No, on to nije učinio nego je uz svoje tekstove dodavao screenshooteve s profila dobitnika nagrada, objavljivao njihove slike i kopao po njihovim profilima. I kako bi se onda te osobe trebale osjećati, možda ni krive ni dužne? Kao neki kriminalci koji su nekome nešto ukrali?
Kolega Josip i ja osobno poznamo našu administratoricu i možemo odgovorno tvrditi da je ona svoje nagrade zaslužila. Sve koje je dobila, neovisno o tome bile nekome sporne ili ne- a tu su nagrada Ivan Filipović, pet puta nagrada za 500 najboljih učitelja u RH i si. Stoga smatramo da je ciljano kopanje po nečijem profilu i ciljano istraživanje samo nagrada nekih određenih osoba kao i dovođenje u pitanje zbog toga njihove kvalitete pokazalo dno dna naše struke. Kolega je stoga izbačen iz grupe. Ostale dobitnike koji su dobili njemu sporne nagrade ne poznamo osobno, ali vjerujemo da su ih na neki način zaslužili. Pa i da nisu, nisu zaslužili ovakav odnos kolege prema njima
.

Uslijedile su brojne reakcije komentatora sve dok komentiranje nije onemogućeno.

Ostavimo po strani eventualne osobne osjećaje oko izbacivanja i razmislimo o poruci koja je šalje. Najveća učiteljska grupa na Facebooku izbacila je člana zbog njegova kritičkog osvrta na sumnjivo nagrađivanje. Gotovo 40 000 učitelja i nastavnika u Hrvatskoj sudjeluje u odgojno-obrazovnom sustavu. Dio su oblikovanja mladih ljudi za život u suvremenom društvu. I u takvoj se ulozi neke visokoobrazovane osobe odlučuju protiv argumentirane rasprave, kritike pa i pluralizma mišljenja. Kolega Duk je između ostalo diplomirao i povijest pa može povući povijesne primjere režima koji su ograničavali drugačije mišljenje.

Može li Global Teacher Award imati pozitivne učinke na karijeru dobitnika? Svakako može kao što vidimo iz obrazloženja Nagrade Ivan Filipović. Možda ako ste ambasador te nagrade možete biti i ambasador drugih projekata poput Galaxy Tab Akademije.

Smatram da sam o ovome morao pisati kako bi cijeli obrazovni sustav Republike Hrvatske bio bolji i u najmanju ruku kako bi druge učitelje i učiteljice upozorio na sumnjive nagrade.

Nemam trenutno više ništa za dodati ili komentirati. Već sam i previše vremena potrošio. Sada su na redu “nagrađeni”, institucije i tvrtke koje su ih sponzorirale i drugi uključeni.

Hvala svima koji su mi poslali poruke podrške ili komentirali objave. Hvala što shvaćate širinu problema. Iskoristit ću priliku da kopiram status drage Dinke Juričić:

Dragi prijatelju, čestitam ti na hrabrosti da progovoriš, a još više na ozbiljnom i odgovornom istraživanju koje si proveo. Svi smo umorni od kaljuže samohvala i Potemkinovih sela kojima nam kokošarski egocentrici raznih vrsta zagađuju Hrvatsku i bacaju ljagu na divne, vrijedne, sebedarne i samozatajne ljude, što golema većina naših poštenih radnih ljudi (a pogotovu učitelja) JESU. U ime svih čistih, a posebno u ime pravih učitelja, onih kojima je i prije tvojih članaka sve bilo jasno (iako nisu imali dokaze poput onih koje si ti iskopao), puno ti HVALA. Sramota je, kao što svi znamo, na onim često politički stacioniranim poslušnim i napuhanim jeftinim uhljebima u Vladi, mistarstvima, zavodima i agencijama koji ne samo da ne znaju svoj posao, nego ili nisu svjesni svoje potkapacitiranosti, ili nas – uvredljivo bahato – sve smatraju stokom stitnog zuba čije mišljenje ne može ugroziti njihove svinjarije i njihov položaj.
Bravo, Miljenko.
Nemoj posustati!
Motiviraj!
Probudi moćnu, pametnu, sposobnu, optimističnu, poštenu, čestitu Hrvatsku koja će nas sve izvući iz ove septičke jame u kojoj nas nečasne strukture i nečasni ljudi pokušavaju utopiti.
Miljenko, prijatelju, NISI SAM!

Dinka Juričić (15.11.2023.)

Moja oportunistička prilika za kraj

I da budem potpuni oportunist poput “nagrađenih” poslovne ponude primam na mail. Mogu održati predavanja o digitalnoj pismenosti za učitelje i građanstvo, mogu oblikovati kolegij za fakultete koji educiraju buduće nastavnike, itd. Mogu odraditi ponešto i za Samsung Akademiju. Nudim svoje usluge i MZO kako bi provjerili postojeće nagrade i izradili katalog verificiranih nagrada. Potpuno sam ozbiljan.

Želite li nagradu u edukacijskom sektoru svakako pogledajte što je trenutno otvoreno za prijavu.

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.

Ovo istraživanje podijeljeno je na tri dijela:

Miljenko Hajdarovic proud winner of Global Teacher Award 2023
Četiri asa – treći dio drame o nagradama za učitelje