Moj se odnos prema korištenju Facebooka postepeno mijenjao od prvog otvaranja računa u listopadu 2008. godine. Vjerujem da smo na samim početcima javno objavljivali puno privatnije stvari i skupljali “prijatelje” poput Pokemona. Osvješćivanjem o tome da digitalni tragovi ostaju u digitalnom svijetu i kako smo svima izloženi moj način objavljivanja se mijenjao.

Tijekom vremena su posve privatne objave nestale, a Zid služi više-manje kao oglasna ploča. Oglasna ploča za objave i misli za koje sam siguran da javnost smije vidjeti. Ne nužno i da ih mora vidjeti. Što se FB “prijateljstva” tiče vidite da koristim navodne znakove. Kao i u stvarnom životu tako i online više ne vidim potrebu oglašavanja prijateljstva sa svima s kojima sam se nekad susreo. Ako među nama nema nikakve interakcije ne vidim potrebu da budemo “online prijatelji”. Ako me zanima što netko radi i što objavljuje za to postoji FB funkcija Follow/Prati. Vidim da sam u ovom dugogodišnjem FB stažu zapratio oko 1600 FB računa (stranica i/ili ljudi). Suludo, zar ne?

Isto tako, uspoređujući svoju statistiku u posljednjih 8 godina, broj FB prijatelja se smanjio sa 949 na 723, a broj pratitelja povećao s 734 na 1600-1700 (ne vidim gdje mogu naći precizan broj). Kakvo je vaše mišljenje o Facebook prijateljstvu? Skupljate i dalje sve Pokemone?