Prije nešto više od mjesec dana poslao sam ovaj komentar uredniku Alfinih izdanja za nastavu povijesti. Nažalost nisam primio nikakvu povratnu reakciju ili komentar. Radi kvalitetnije nastave smatram da je potrebna višesmjerna komunikacija između izdavača, nastavnika povijesti i drugih relevantnih sudionika u nastavi povijesti. Izdavačka kuća Alfa među prvima je prije dvije godine na velikom promotivnom skupu održanom na Učiteljskoj akademiji u Čakovcu najavila izdavanje multimedijskih materijala za nastavu povijesti. Prezentaciju o tome održao je Stjepan Bekavac. Tada su nam prikazane prve verzije novih udžbenika kao i mala animacija sa budućeg multimedijskog DVD-a.

Početkom ove školske godine stigli su novi udžbenici, koji su naravno usklađeni s HNOS-om i na prvi pogled grafički dotjeraniji od prethodnih. Tijekom godine vidjet ćemo u praksi koliko su udžbenici i pripadajuće radne bilježnice dobre i funkcionalne u nastavi.

Jedan od prvih propusta koji sam uočio u udžbenicima je neusklađenost podataka o broju poginulih u Prvom svjetskom ratu. Tako u 7. razredu udžbenik daje informaciju o 8,5 milijuna poginulih dok odmah na početku 8. razreda u novom udžbeniku stoji da je ta brojka bila oko 10 milijuna.

Odmah prvi tjedan nastave na iznenađenje i manju zavist kolega u zbornici promotorica mi je isporučila šarene kutije (boxeve) sa multimedijskim materijalima za nastavu povijesti. Priznajem da sam sa velikim oduševljenjem dočekao trenutak da ih pregledam i vidim kako ih mogu iskoristiti u nastavi. DVD kutije i omoti su grafički usklađeni sa udžbenicima i vizualno djeluju vrlo efektno. Nakon pregleda sva četiri diska ispisao sam komentare:

  • loša kvaliteta slike (često vrlo mutna i nejasna vjerojatno zbog kompresije video klipova)
  • prebrzo mijenjanje najavnih PowerPoint slajdova
  • prebrza izmjena grafika (scena, fotografija, grafika) što onemogućuje bilo kakvu analizu ponavljanje scena u poglavljima koja se nadovezuju natpisi i karte su na engleskom jeziku u 90% slučajeva korištena je elektronska i instrumentalna glazba (Enya, Gibonni, Fugges, Moby, te soundtrackovi filmova poput Gladijatora, Into the west, itd.) umjesto da se koriste glazbeni elementi iz dotičnih povijesnih razdoblja (automatski bi ostvarili korelaciju sa glazbenom kulturom)
  • loši skenovi grafika (mjestimično se vide neizrezani rubovi)
  • nema nikakvog tekstualnog ili audio komentara filmova (Pasija, Excalibur, Bravehearth, Kingdom of heaven, Troja, Gladijator, Glory, te razni BBC, Discovery i drugi dokumentarci)
  • PowerPoint prezentacije su izdvojene na posebne diskove (podrazumijevam da je to učinjeno iz razloga što se želi omogućiti da ih koristi što veći broj nastavnika koji nisu adekvatno tehnički opremljeni za modernu nastavu), ali nažalost tu su opet isti materijali kao i na prethodnom disku
  • neki od boljih detalja su: čitkija slova na DVD-ima Povijest 6 i Povijest 7, kvalitetne scene iz filma Kraljevstvo nebesko, aktualizacija starih i novih fotografija u Povijest 7, korištenje klasične glazbe u Povijest 7, video prikaz sustava Panamskog kanala.

Stekao sam dojam da je u udžbenike uložen silan trud da budu što bolji i slično je i sa priručnicima za nastavnike. Što se multimedijskog dodatka tiče očekivanja uopće nisu ostvarena. Vjerujem da se tu prvenstveno radi o nesrazmjeru truda koji bi trebalo uložiti u proizvodnju kvalitetnog materijala i financijskih sredstava koja bi se eventualno vratila (budući da su takvi materijali predviđeni samo za nastavnike). Sadašnji multimedijski materijali odaju dojam da su rađeni uz vrlo malo scenarija i u kratkom vremenu. Najveći je trošak sigurno bila izrada kartonskih kutija za materijale i sami DVD diskovi. Multimedija je objašnjena na samim materijalima, ali se tog objašnjenja autori nisu pridržavali. Nadam se drugom, boljem pokušaju.