Šah je igra stara preko 1500 godina i glavna mu je odlika planiranje i intuicija sljedećih protivnikovih poteza. Mile Gubica je malo razmišljao o početku sljedećeg tjedna. Već početkom tekućeg mjeseca je cijelokupnom farmerskom vijeću pripovjedača najavljeno da će sjednice oko ocjena biti u utorak (22.12.) između dvije smjene.

Iznenada to se promijenilo oko 12 sati jučerašnjeg petka. Tada je pudlica Žofica obavjestila sve pripovjedače da je kao iz ministarstva stigla neka depeša i da se sve mora obaviti prije. Stoga je sjednica pomaknuta na ponedjeljak navečer. Mile Gubica je (to vam više ni ne moram objašnjavati) bio vrlo znatiželjan pa je kontaktirao kolege pripovjedače sa drugih farmi. I mora priznati da ga nije iznenadilo da neke farme imaju sjednice zadnji dan tj. u srijedu, neki recimo 28.12., a neki će te sljedeći tjedan saznati kada imaju sjednicu.

Hmmm, Gubica je stvarno morao malo razmisliti! Zašto je to tako? Zašto su sjednice pomjerene u ponedjeljak? I sjetio se! Naime u utorak izlaze obje lokalne tiskovine, a prema svim informacijama neke će pisati o nedavnom nesretnom slučaju nasilja u našoj školi. A na dnevnom redu sjednice jedna od točaka će biti “Primjena pedagoških mjera”. Znači ne radi se o prijedlogu pedagoških mjera nego se već unaprijed zna da će se primijeniti. Vidiš to je vrlo zanimljivo! Sjeća se Mile Gubica da su nekad prije ovan Đuro i Gubica predlagali pedagoške mjere, ali nikad nisu bile prihvaćene. Baš je Šime često isticao da sa pedagoškim mjerama ne smijemo ludovati jer kakvu bi to onda sliku bacilo na školu. Ili kad su Đuro i Gubica tražili ukor Šime je žestoko isticao da se pedagoške mjere moraju stupnjevati i tako je prvi stupanj usmena opomena razrednika. Ta mjera inače ni ne postoji! Tek nakon toga slijedi pisana opomena razrednika i tek onda nakon rasprave razrednog vijeća eventualno slijedi ukor. Prema tome ukoliko će se Šime pridržavati vlastitih kriterija u ponedjeljak će nasilni kozlići dobiti usmenu opomenu razrednika.

I što je još najbolje u utorak će roditelji i drugi čitati o problemima u farmi, a Šime će na to reći “vidite sve sam ja sredio”! Ma bravo Šime, opet ćeš spasiti rep u zadnji čas!