U internetskom prostoru kruži navodna misao logoraša (iz Aushwitza ili Mauthausena) koji se u tjeskobnom trenutku obratio bogu. Tema holokausta i odnosa logoraša i bivših logoraša prema bogu i vjeri je prilično zanimljiva i stoga ne čudi da se misao Ako postoji Bog, morat će moliti za moj oprost ponavlja.

Kod provjere točnosti informacije najlakši i najbrži način je provjera izvora uz pomoć interneta. Traži se izvor informacije i po mogućnosti izvor koji se može smatrati pouzdanim.

Ova se misao vrti po Facebooku, Twitteru, YouTubeu i raznim web stranicama. Dobru početnu informaciju pronašao sam na stranici skeptics gdje neimenovani autor nastavlja raspravu s Reddita. Navodi da je informacija o tome vjerojatno točna da se radi o logorašu koji je to napisao na zidu logora Mauthausen. Kao potkrijepu točnosti navodi da je tu informaciju pronašao u knjizi i nekom talijanskom dokumentarcu na Youtubeu. Tu se više povela rasprava o tome može li se znati radi li se o židovskom logorašu što zaključuju da je to vrlo upitno.

Wenn es einen Gott gibt muß er mich um Verzeihung bitten.

iz dokumentarca Rückkehr unerwünscht

To me nije uvjerilo pa sam provjerio dokumentarac i navedenu knjigu. Što se dokumentarca tiče original se više ne može pronaći online, a u ovoj dostupnoj snimci izgleda da tu misao prikazuju montiranu u sam film. Dakle ne iz samog logora. Što se knjige tiče dostupna je samo jedna u kojoj se spominje ta misao. Radi se o naslovu Searching for the Holy Grail: My Travels in Western Europe kojeg je napisao neki američki računalni stručnjak kao sjećanja na proputovanja Europom. Knjigu je izdala neka digitalna naklada i na Amazonu ima dvije ocjene. Putopisac navodi tu misao kao anegdotu koju je pokupio.

Obzirom da nisam našao pouzdani izvor sljedeći korak bio je kontaktirati pravi izvor. Pošto sam siguran da takva misao nije povezana s logorom Auschwitz kontaktirao sam edukacijski odjel Memorijalnog centra koncentracijskog logora Mauthausen. Gospodin C. Duerr i gospođa T. Barac su mi e-mailom potvrdili da se radi o glasini i da takav zapis nikada nije postojao u logoru.

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.