Stigla nam je i okrugla deseta godišnjica kako se društvenim mrežama Facebook i Instagram širi hoax (ili jednostavnije besmislen) status o tome kako kopiranjem određene izjave zabranjujete toj društvenoj mreži da koristi vaše objave i/ili podatke. Originalna verzija takvoga statusa širi se od 2012. g. i redovito se ciklički ponavlja svake godine.

Aktualna verzija s kraja 2021. i početka 2022. g. glasi:

Sutra počinje novo Facebook/Meta pravilo gdje mogu koristiti vaše fotografije. Ne zaboravite da je rok danas! Ovo bi se moglo koristiti u tužbama protiv vas. Sve što ste ikada objavili objavljeno je danas – čak i poruke koje su izbrisane. Ništa ne košta, samo kopiraj i objavi, bolje nego kasnije kajati.
Prema zakonu UTC-a je 1-207, 1-308.. . Nametnut ću svoje ograničenje prava.. U redu.
NE DOZVOLJAVAM Facebooku/Meta ili bilo kojoj drugoj osobi povezanoj s Facebookom/Meta da koristi moje fotografije, informacije, poruke ili poruke, kako u prošlosti tako i u budućnosti. Ovom izjavom obavještavam Facebook/Meta da je strogo zabranjeno otkrivati, kopirati, distribuirati ili poduzimati bilo koju drugu radnju protiv mene na temelju ovog računa i/ili njegovog sadržaja. Sadržaj ovog računa je privatna i povjerljiva informacija. Kršenje mog privatnog života može biti kažnjeno zakonom.
NAPOMENA: Facebook/Meta je sada javna organizacija. Svi sudionici trebaju objaviti ovu bilješku.
Ako vam je draže, možete kopirati i zalijepiti ovu verziju. Ako barem jednom ne objavite otkaz, automatski ćete dopustiti korištenje vaših fotografija, kao i informacija sadržanih u ažuriranju stanja vašeg računa. NE “podijeli” već “kopiraj + zalijepi”!
Njihov novi algoritam biraju isti ljudi – oko 25 koji će čitati vaše objave.
S tim da je:
Držite prst bilo gdje u ovoj objavi i pojavit će se kopija. Kliknite na kopiju. Zatim idite na svoju stranicu, započnite novu objavu i stavite prst u prazno polje. “Ubaci” će se pojaviti i ti ćeš kliknuti na njega. Ovo će proći sustav.
Ne dajem Facebooku/Meta dopuštenje da dijeli moje informacije objavljene na njihovoj web stranici. FOTOGRAFIJE, SADAŠNJE ili PROŠLE, PUBLIKACIJA, BROJ TELEFONA ILI OBJAVE.. U redu. Apsolutno ništa se ne može koristiti u bilo kojem obliku bez moje pismene dozvole.

O toj su pojavi hoaxa pisali već brojni ugledni mediji poput Forbesa, The Guardiana, CNN-a i drugih kao i brojne fact checking stranice (primjer). Hoax se definira kao elektronička poruka (u različitim oblicima) neistinitog sadržaja. Više o tome možete doznati na hrvatskoj CERT stranici ovdje.

Što ovdje nije u redu:

  • kopiranje ili ponavljanje nekog citata ili naizgled dijela ili broja nekog zakona neće poništiti nešto što ste već prihvatili kao korisnik usluge pri registraciji
  • Facebook/Meta/Instagram ne polažu autorsko pravo na vaš sadržaj
  • spomen toga da je Facebook javna organizacija odnosno da se njihovim dionicama javno trguje nema nikakve veze s autorskim pravima

Dakle naglašavam PONAVLJANJE i KOPIRANJE takvog statusa ne vrijedi ništa osim što pokazuje da ne razumijemo pitanja privatnosti na internetu.

Vezano uz kopiranje takvih statusa evo i prilike za naučiti novi online izraz – copypasta. Copypasta je izraz koji se koristi za učestalo kopiranje nekog upozoravajućeg ili reklamnog statusa na društvenim mrežama. Uglavnom se radi o lažnom marketingu odnosno onome što često zovemo SPAM.

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.