Večeras je u prostorijama Židovske općine Zagreb održano vrlo zanimljivo predavanje pod nazivom “Moje sjećanje na djetinjstvo u Zagrebu”. Skoro dvosatno predavanje je održao hrvatski oskarovac Branko Lustig, koji je pričao o svojim uspomenama iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Možda sam naslov predavanja nije najbolje odabran jer se predavanje većim dijelom odnosilo na zbivanja u Auschwitzu i Bergen-Belsenu.

Lustig je dosta detaljno pojasnio svoj put od Osijeka preko Preloga i Čakovca do nacističkih logora. Holokaust je za njega započeo 1942. kada je kao desetogodišnjak sa majkom izbjegao iz Osijeka i preko Preloga u Čakovec. Iz Čakovca su odvedeni u Auschwitz gdje je odvojen od majke. Tu je selekciju preživio zahvaljujući savjetu logoraša koji su majci napomenulil neka istakne da je navršio šesnaest godina starosti. Tu su ga odvojili od majke i činilo mu se da ju je vidio kako ošišana i gola trči na “tuširanje”. U Auschwitzu i kasnije Bergen-Belsenu je životario kao robovski radnik u rudniku i kao čuvar guski i zečeva. U pamćenje mu se urezalo koliko su logori bili strogo organizirani i uređeni (ispred svake barake je bilo zelene trave i cvijeća). Nakon savezničkog oslobađanja liječio ga je srpski časnik koji ga je ponovno spojio i sa majkom. Priča je njihovom ponovnom susretu mogla biti biti dio neke holywoodske filmske scene. Majci ga je dovezao džip na kojem su bile istaknute izraelske zastave. Nakon rata je doznao da mu je otac ubijen 15. ožujka 1945. kao prisilni radnik u Mađarskoj.

Lustig je između ostalog istaknuo da mu se čini kako je po svojoj nehumanosti Jasenovac daleko najstrašniji logor.

Prava je šteta što je Lustig u vremenskoj gužvi pa nije bilo dovoljno vremena za neki dijalog. Najavio je i skoro snimanje novog filma o Anni Frank u kojem će biti prikazana i njena smrt u logoru. Na jedno pitanje iz publike izrazio je sumnju da je Mel Gibson antisemit, ali da će to svakako provjeriti u skorije vrijeme. Bilo je i malo govora o hrvatskoj službenoj politici koja samo deklarativno izražava negodovanje od neonacističkih/ustaških ispada, ali ništa ne čini po pogledu sankcioniranja ili dodatnog obrazovanja.

Branko Lustig je hrvatski dvostruki oskarovac nagrađen za filmove Gladijator i Schindlerova lista (u tom je filmu imao i manju cameo ulogu). Posljednih se godina sve više angažira u Hrvatskoj, a nedavno je proglašen počasnim građaninom Osijeka.