Učenici povijesne grupe Osnovne škole Šenkovec tijekom školske godine sudjelovat će u projektu pod nazivom “Učenje o ljudskim pravima na primjeru holokausta”. Učenici, u dobi između 12 i 14 godina, tako će tijekom godine naučiti više o ljudskim pravima, genocidu, rasizmu, antisemitizmu, holokaustu i toleranciji. U sklopu projekta učenici sudjeluju u dva međunarodna projekta. Prvi je projekt “Muzej holokausta u razredu” (Classroom Holocaust Museum) koji vodi kanadski profesor Wayne MacIntyre, a u sklopu kojeg će učenici pomoću spajalica izraditi mali muzej. Svaka spajalica predstavlja dušu nestalu u holokaustu, a svaka će škola koja sudjeluje u projektu u napraviti lance od 100.000 spajalica.

Drugi je irski projekt “Crocus” u kojem će zasaditi žute šafrane kraj škole. Šafrani, vjesnici proljeća, predstavljaju novi život koji se budi, te će podsjetiti na milijun i pol nestale djece tijekom holokausta.

U projektu povijesne grupe OŠ Šenkovec sudjeluje 24 učenika pod vodstvom profesora povijesti Miljenka Hajdarovića. To su: Karolina Novak, Goran Toplek, Martina Dobrović, Mateo Vugnnec, Mirko Zemljić, Luka Radiković, Luka Sulejmani, Damir Simović, Dunja Holcinger, Lea Lesar, Sanela Sever, Karla Kolar. Emanuel Radiković. Eneja Zadravec, Andreja Toplek, Zvonimira Katić, Andreas Bubek, Karla Kutnjak, Sanja Belovari, Janja Belovari, Janja Palačić, Dorian Leskovec, Robert Brkić i Julija Jančec.

Pomozite i vi učenicima!

Ukoliko želite podržati projekt učenika, pošaljite im jednu kutiju spajalica. To će biti malen doprinos, a za učenike će puno značiti kada shvate koliku podršku imaju u javnosti. Adresa za slanje je: Osnovna škola Šenkovec za povijesnu grupu. Maršala Tita bb, Šenkovec, 40000 Čakovec. Rezultate projekta učenici će redovito predstavljati na Internetu, a konačan rezultat “muzej“ predstavit će javnosti 27. siječnja 2009. godine.

Izvor: Međimurske novine

Komentar članka

Autor članka nije u potpunosti razumio projekte, pa da dodatno pojasnim. Kolega MacIntyre je pokušao diljem svijeta pronaći što više škola koje bi se povezale da zajedno prikupe 6.000.000 spajalica. Ideja o spajanju spajalica u lanac mi se pojavila prilikom razrade plana kako spajalice ukomponirati u muzej smješten u maloj prostoriji. Činilo mi se da je najlakši način da ih objesimo sa stropa, a što simbolički može dobro izgledati jer su životi svih ljudi povezani poput lanca spajalica.