Osnovna škola Šenkovec danas je otvorila prvi i jedinstveni u Hrvatskoj – Muzej holokausta. Kao jedini u državi, učenici škole su se pod vodstvom profesora povijesti Miljenka Hajdarovića priključili projektu sakupljanja 6 miljuna spajalica, koliko je bilo žrtava Holokausta, pokrenutom prije desetak godina u jednoj američkoj srednjoj školi.

Osnovnoškolci iz Šenkovca u tri su mjeseca prikupili čak 153.000 spajalica, a mnoge su dobili i donacijama izvan škole. Osnovni cilj ovog projekta jest podizanje razine svijesti o tome što se događalo kroz povijest, ali i poticanje mladih na toleranciju i ljudska prava.

Prikupljene spajalice spojene su u lanac i postavljene na stropu kabineta povijesti gdje će biti do kraja veljače, a tada će s promotivnim materijalima biti poslane u škole diljem Hrvatske ne bi li se i one priključile projektu.

Školski su Muzej danas posjetili i Meiram Shmuel, veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj, međimurski župan Josip Posavec i Oto Konstein, čakovčanin koji je u svojim tinejđerskim godinama preživio Auschwitz.

Izvor: http://aktualno.hr/novosti/1920_muzej+holokausta+u+os+senkovec.html