Ve pak se obračam Vam dragi roditelji, če sam vam kaj v životu zgrešil rečite mi idi sinek idi i dej ti bog srečnoga pota! Ako netko ne kuži o čemu govorim radi se o običaju oproštaja od roditelja prije odlaska na vjenčanje. Tradicijski međimurski svatovi. No, tema ove objave nisu svatovi već malo pojašnjenje neugodne situacije u školama početkom ove školske godine.

Nastavnici u skladu sa svojim kompetencijama i propisanim obavezama svake godine u travnju i svibnju biraju udžbenike i radne materijale koje će učenici koristiti u sljedećoj školskoj godini. Da vas ukratko podsjetim tada je ministar znanosti, obrazovanja i športa bio današnji predsjednički kandidat Primorac. Stanje oko udžbenika tada nikome nije bilo jasno, ali je u travnju na internet stranicama ministarstva osvanula obavijest koju sam prenio na ovom blogu.

Od iduće školske godine svih 550.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj dobit će besplatne udžbenike, za što će država osigurati 440 milijuna kuna, objavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. sc. Dragan Primorac na konferenciji za novinare upriličenoj nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju s nakladničkim kućama.

“Roditelji neće morati novčano participirati u cijeni udžbenika, a stare udžbenike, koji su se dosad vraćali na kraju školske godine, učenici će moći zadržati.”

Dakle prema toj informaciji SVI su trebali dobiti BESPLATNE udžbenike. Svaki od nas nastavnika je želio izabrati NAJBOLJE materijale za učenike. Zato većina nas nije gledala na tada upisanu cijenu. Kao što već svi znamo u ljeto su hrabro POBJEGLI i Sanader i Primorac i ostavili državu u velikim problemima. Što se udžbenika tiče sredinom ljeta je proglašeno da država mora štedjeti i ODMAH su odrezali školstvu sve što su mogli. Godinama je Primorac govorio da Hrvatska mora postati “zemlja znanja”, a njegovi stranački kolege su prije rezanja svojih plaća u Saboru odrezali besplatne udžbenike. Neću to dalje komentirati jer to možete i vi na dnu stranice.

Nažalost sada se dešava da su roditelji učenika kivni na nas učitelje. Nažalost ljutite se na potpuno krive osobe!

Moram se osvrnuti na još jedan detalj. Novi ministar obrazovanja Lisac (njemački Fuchs) je početkom rujna komentirao “nestašicu” udžbenika i dao preporuku da učenicima prvi mjesec dana knjige nisu potrebne. Tu smo se opet našli u velikom problemu jer pitam ja vas kako učenici mogu savladavati novo gradivo bez udžbenika i radnih bilježnica??? Uostalom kako je došlo do te nestašice udžbenika? Nije bilo papira? Ili je izdavače iznenadio rujan i početak nove školske godine? Ahhh, Rvacko moja mala malograđanska.