U organizaciji MZOŠ RH i Međ. škole za edukaciju o holokaustu u Yad Vashemu je od 28. srpnja do 7. kolovoza 2009. organiziran ljetni seminar o holokaustu za petu grupu hrvatskih nastavnika. Voditeljica grupe je gđa. Alida Matković, viša stručna savjetnica u MZOŠ RH.

Otkako je u studenom 2005. RH postala članica Radne skupine za međun. suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, redovito jednom godišnje MZOŠ i Yad Vashem dodjeljuju 25 stipendija za edukaciju o holokaustu. Otvaranje seminara organizirano je 29. srpnja u prostorijama Međun. škole u YV, a polaznike je sa sadržajem projekta upoznao koordinator seminara Y. Ashkenazy iz Europskog odjela Međ. škole, sudionicima je informaciju o ulozi MZOŠ-a dala gđa. A. Matković, a na kraju je sve prisutne pozdravila i vlpa Marica Matković, istaknuvši važnost sudjelovanja u seminaru, te kratko izvijestila o bilateralnim odnosima RH. Program seminara sadrži pobliže upoznavanje s poviješću holokausta, predratnim načinom života Židova, antisemitizmu, getoizaciji i izolaciji, koncentracijskim logorima, o događanjima na području bivše SFRJ, pedagoškim metodama razvijenim u YV, brojne radionice za rad u OŠ i SŠ, te je organizirano razgledavanje brojnih izložbi i znamenitosti, kao upoznavanje s današnjim načinom života židovskih obitelji u Izraelu. Dana 3. kolovoza organiziran je i večernji posjet Tel Avivu. Za svih 25 polaznika seminara s gđom A. Matković i koordinatorom seminara g.Y. Ashkenazyem organiziran je prijem u rezidenciji vlpe M. Matković. Prema riječima polaznika i voditeljice grupe isti su vrlo zadovoljni sadržajem i načinom prezentacija, a posebno metodikom rada. Na kraju seminara svaki će polaznik imati prezentaciju teme koju je obradio tijekom trajanja seminara, a kasnije će je koristiti u nastavi. Posebnost ovogodišnjeg seminara je poklon Međun. škole svakom polazniku u vrijednosti od 60 USD, za koji iznos je svaki polaznik mogao odabrati knjige po izboru.

Istovremeno s održavanjem ovog seminara u YV je održana prezentacija polaznika seminara Međun. škole za edukaciju o holokaustu u YV iz prijašnjih godina. RH je predstavljao prof. M. Hajdarović iz OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca svojim projektom “Razredni muzej holokausta” koju je u protekloj šk. god. organizirao u svojoj školi.

Izvor: MVPEI – http://www.mvpei.hr/mvp.asp?pcpid=1385&BV=2&BID=184