Proteklih je dana u različitim mjestima (u tisku i online) objavljena vijest o propustu u jednom od udžbenika koji se trenutno koristi u eksperimentalnom programu “Škola za život”. Potaknut tim objavama i još više komentarima koji su uz njih napisani malo ću pojasniti stanje.

O prikazu Isusa

Tijekom rada u osnovnoj školi izveo sam mali eksperiment u petom razredu. Učenici u sklopu velike teme o rimskoj državi uče i o počecima kršćanstva. Ponudio sam im sljedeći slajd:

Prezentacija “Počeci kršćanstva” korištena u svibnju 2011. godine

Cilj takvog pitanja odnosno pokretanja razgovora o tome je preispitivanje različitih perspektiva koje imamo o odrađenim povijesnim ličnostima ili događajima. Vrlo je važno da učenici shvate da o jednom događaju postoje različita viđenja. U ovom konkretnom primjeru razgovarali smo zašto su prikazi Isusa pod pojedinim brojem upravo takvi, zašto su tako naslikani ili nacrtani, te mogu li pretpostaviti na kojem području svijeta ljudi vjeruju da Isus izgleda sličan njima.

To je ujedno i dobar uvod u temu i početak razgovora o povijesnim izvorima o Isusu. Važno je napomenuti da se povijest u školi ovom temom bavi isključivo iz gledišta historiografije. To nažalost često u udžbenicima nije potpuno jasno. Na fotografijama možete vidjeti razlike u pristupu u udžbenicima izrađenima po starom nastavnom planu i programu i prema novom prijedlogu kurikuluma iz 2018. godine.

Tema o početku kršćanstva u Vremeplovu 5 izdanog 2014. godine

.

Tema o početku kršćanstva u Vremeplovu 5 izdanog 2018. godine

Proučavanjem gornjih fotografija možete doći i do odgovora na pitanje “Zašto je Isus uopće u udžbeniku povijesti?”.

Isusov kostur?

Klio 5 (2018.)

Index, Jutarni list, Novi list, Slobodna Dalmacija i možda neki drugi mediji koje nisam vidio prenijeli su vijest o pogrešci u udžbeniku Klio 5. Udžbenik se trenutno koristi u dijelu eksperimentalnih škola. Premda je pogreška, prema izjavi izdavača, uočena i ispravljena u digitalnom izdanju ona ipak ukazuje na nepažnju svih uključenih u proces. Naravno pogreške se svakome mogu dogoditi.

Ta ilustracija, koja prikazuje izgled “prosječnog Židova” prije 2000 godina, prikazana je u sklopu dokumentarnog serijala “Son of God“. Trodjelni BBC serijal je premijerno prikazan 2001. godine. Rekonstrukciju je izradio Richard Neave, britanski forenzički antropolog, na temelju jedne od tri lubanje pronađene u Izraelu koje vjerojatno potječu iz I. stoljeća. Nijanse boje kože i kose izradio je dr. sc. Mark Goodacre temeljem najstarijih prikaza Židova, iz III. stoljeća.

Korištenje istog materijala u Vremeplovu 5 (2018.) – na materijalu se mogu vježbati primjene svih pet koncepata (vrijeme i prostor, uzroci i posljedice, kontinuiteti i promjene, izvori i istraživanje prošlosti, interpretacije i perspektive).

NAPOMENA: Premda sam urednik “Vremeplova 5” iz 2018. godine ovdje iznosim vlastito mišljenje i ne zastupam službeno mišljenje Profila Klett d.o.o.