Sad je sve javno i vidjet ćemo što će se desiti. Nije mi svejedno bilo predati sve informacije Večernjem listu, ali vrijeme je za to. Poslao sam prijave i na ministarstvo i na Međimursku županiju. Tek nakon toga sam pristao odgovoriti na poziv novinara Večernjeg lista. Pretpostavljam da me sad očekuju izuzetno veliki pritisci i omalovažavanja od strane koju sam razotkrio, ali se nadam da ipak ima smisla vjerovati da se istinom i zakonima nešto postiže. Živi bili pa vidjeli. Sutra, za oko desetak sati očekujem prvi napad u kojem će me se pokušati profesionalno blamirati.

Dodatak (23.12.2009. – 14:52)

Priznajem da su kolege iz zbornice sada nepravedno pod negativnim svjetlom, ali moralo je ovo stanje i problemi doći jednom i do javnosti. Škola naravno ima dobar dio odličnih radnika, učenici postižu dobre rezultate, ali to nije razlog zašto bi morali prešutjeti stvari o kojima sam javno progovorio. Jučer kada se na prigodnoj božićnoj večeri poslije 22 sata u restoranu “Mamica” doznalo za članak u Večernjaku odmah je ravnateljica uz suradnju pomagača stupila u akciju. Već je prije bila sazvala konferenciju za novinare i domjenak uz suhomesnate proizvode kako bi ih pobliže upoznala sa situacijom. Vjerojatno ću o tome uskoro čitati. Osim toga je kolegica Golić po hitnom postupku sazvala Radničko vijeće koje se sastalo danas u 11 sati. Kolegica me optužila da ne smijem govoriti u ime djelatnika već samo u svoje. Vezano uz to moram malo pojasniti razvoj situacije od prošlog tjedna. U utorak (22.12.) nazvala me novinarka lista “Međimurje” gospođa Ružica Topličanec i zamolila me za komentar vezano uz pismo koje su novine primile. Dogovorili smo sastanak za sljedeći dan na kojem je meni i kolegi Novaku pokazala anonimno pismo na dvije stranice u kojem je netko odlično pojasnio situaciju u školi. Mi smo dali zajedničku pisanu izjavu, no to na kraju iz nepoznatog razloga nije izašlo u novinama.

U petak oko 17.30 telefonski me kontaktirala novinarka Maja Novosel iz “Međimurskih novina” i zamolila me za komentar pisma u kojem se piše o nasilju u školi. Ja sam joj par sati kasnije poslao sljedeću izjavu:

Žalosno je i sramotno što ovakvi nasilni događaji konačno pokrenu javnost da se postave pitanja ima li problema u šenkovečkoj školi. Problema svakako ima, ali ih je teško izvući na površinu radi prisutnog straha. Roditelji se boje otovoreno govoriti o problemima jer se neopravdano boje za djecu da im se učitelji nekako ne osvete. Zaposlenici škole ne žele govoriti jer se boje za svoj posao, profesionalni dignitet i osobni mir. Nažalost tu nema demokratske atmosfere u kojoj se može otvoreno razgovarati ili ne daj bože kritizirati. Neću dodatno sam sebi kopati jamu, ali zapitajte se samo kako to da su praktički sve škole naše županije pronašle pedagoga, a u našoj ga školi nema već desetak godina. Stručni suradnik pedagog bi prije svega pomogao djeci kojoj je pomoć potrebna, zatim roditeljima i učiteljima kako pomoći djeci kod učenja i drugih problema. Sigurno bi se uz pedagoga moglo raditi na projektu u kojem bi i naša škola poput drugih postala mjesto nulte tolerancije prema nasilju. Kao član školskog odbora pridržavao sam se državnih zakona, statuta škole i pravilnika, te sam otvoreno progovarao o problemima što nekima izgleda ne odgovara. Saznanja o nepravilnostima sam proslijedio na nadležne instutucije i slijepo vjerujem da će prepoznati probleme i reagirati kako bi trebalo. Nadam se da to neće postati još jedna hrvatska “javna tajna” o kojoj svi sve znaju, ali se ništa ne rješava.

Posebno obratite pozornost na podebljani dio gornjeg teksta. Ravnateljica je u svom komentaru upravo nastavila raditi ono na što sam upozorio. No, da se vratimo na današnje Radničko vijeće. Bilo je svakakvih tonova. Zanimljivo je da sam pitao bivšu predsjednicu Školskog odbora da li je znala za kupnju biogeneratora. Potvrdila je da je znala. Zatim sam je pitao jesu li biogeneratori korisni za djecu. Rekla je da jesu. Pitao sam je jesu li biogeneratori korisni za učitelje. Rekla je da jesu. Bez komentara! Prosudite sami!

Dodatak (23.12.2009. – 16:41)

Novi članak u Večernjem listu (http://www.vecernji.hr
/vijesti/ravnateljica-treskahtjela-sam-zastiti-djecunastavnike-
bolesti-clanak-71404) između ostalog donosi:

Škola je, potvrdila je ravnateljica, sve to platila oko 69.000 kuna. Na pitanje je li prije kupnje biogeneratora provjerila je li njihova učinkovitost znanstveno dokazana, kazala je da nema potrebe jer Maltar ima certifikat koji mu je dodijelio HUPED, Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu iz Zagreba.

Na ostale optužbe se ne želim osvrtati jer su očekivane i pokušaj skretanja sa teme. Protupitanje može biti koliko je dugo bila zaposlena novinarka na mjestu pedagoga i prije mog dolaska u školu. Isto tako kada su se počela postavljati ta čuda po podovima.

Dodatak (23.12.2009. – 18:36)

Vidim da je pokrenuta nova grupa na Facebooku (http://www.facebook.com/group.php?gid=216952456622). Ja sam svoje o ovom pitanju rekao na svom blogu i neću se priključiti toj grupi da se moj potez ne bi krivo tumačio. Također pozivam sve sadašnje učenike neka se ne miješaju u tu raspravu i neka se rađe pobrinu za bolje ocjene. Hvala na podršci i što nas razumijete (mislim da ovo mogu napisati i u ime kolege
Novaka)!

Dodatak (24.12.2009. – 10:42)

Nakon jučerašnje posjete djelatnika kriminalističke policije krećem im odnijeti svu dokumentaciju koju imam o aktualnom slučaju. Pisani napadi na nekim web stranicama koji su počeli jučer traju i danas. Trebam pohvaliti gospođu Treska koja je uspjela “zamutiti medijski prostor” komentarom da je želi maknuti politika. Sličnu priču su mnogi slušali već godinama kada je redovito kritizirala i prozivala sve načelnike Općine Šenkovec da je žele smijeniti. Gospođa također komentira da želimo ojačati političke pozicije, a ne spominje svoju ulogu na HDZ-ovoj listi na prošlim lokalnim izborima.

Dodatak (24.12.2009. – 14:17)

Želim zahvaliti svima koji šalju komentare podrške na ovim stranicama kao i na drugim sajtovima. Želim zahvaliti svima koji ste mi poslali mailove, sms poruke ili me kontaktirali preko mobitela. Posebno hvala na podršci kolegama iz škole, roditeljima sadašnjih i bivših učenika. Sadašnjim učenicima još jednom poručujem neka se ne miješaju u rasprave preko Facebook grupa. Svima želim sretan i miran Božić!

NAPOMENA: Svi komentari su arhivirani i naknadno obrisani. Komentiranje je zatvoreno.