Prva verzija stranice “Uživo iz srednjih škola” sa preko 32.000 obožavatelja je ukinuta sinoć, ali je uskoro niknula nova. Tijekom današnjeg dana dana su stigli do oko 6.000 obožavatelja, ali je danas objavljivanje fotografija išlo znatno sporije.

Uz pomoć članka u Večernjem listu, aktivnostima na Facebooku i reakcijama škola kojima sam uputio mailove mnogi su se učenici izgleda odlučili biti puno oprezniji u tome što rade (barem na Facebooku). Tijekom cijelog dana je objavljeno par desetaka fotografija od kojih je dio tijekom dana maknut. Najproblematičnije su opet prijavljene školama: Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar, Turističko-ugostiteljska škola Split, Poštanska i telekomunikacijska škola Zagreb, Srednja škola Petra Šegedina Korčula, Srednja škola Hvar, Srednja škola Metković, Tehnička škola u Imotskom, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska.

Dio škola je uzvratio mail u kojem su najavili određene akcije protiv učenika koji su vidljivi.

Moram izrazito pohvaliti Srednju školu Mate Blažine Labin i ravnatelja Čedomira Ružića. Reakcija na probleme na stranici “Uzivo iz srednjih skola” je bila brza i iznimna. Prenosim dio njegovog maila:

“Zahvaljujući Vama promtno smo reagirali isti dan – pozvali najprije učenike koji su prihvatili odgovornost, dobili zadatak da obavijeste roditelje i isto popodne smo se naši svi zajedno i o tome ozbiljno porazgovarali, nakon čega su mailom roditelji poslali ispriku Školi i profesorima, spremni da za učinjeno prime odgovarajuće odgojne mjere, koje će se najprije izreći na razrednim vijećima i potom na nastavničkom vijeću, pružajući učenicima i psihološku podršku stručne službe škole jer o tome s njima treba još poraditi da budu svjesni postupka kako to više ne bi činili odnosno da odsad pozitivnije djeluju na svoje drugove i nađu druge načine izražavanja kreativnosti.”

Čedomir Ružić

Tijekom dana su mnogi mediji popratili priču pa je tako objavljena na Indexu, 24sata, Dnevniku, Srednja.hr, Radio Antena i drugdje. Pritisak na autora je sve više rastao što je vidljivo po njegovim objavama i po komentarima koji su objavljeni na sličnoj stranici (Uživo iz splitskih škola).

U kasno popodne autor stranice je najavio brisanje i kreiranje nove stranice na kojoj će se boriti za slobodu interneta. Začudo, tu je borbu počeo brisanjem mog komentara i dodijelio mi zabranu objavljivanja. Tijekom dana najviše su nervoze pokazali učenici Tehničke škole u Imotskom. Njihova škola do sada nije uzvratila mail s informacijama o poduzimanju nekih koraka.

Nastavnička struka je složna u osudi ovakvog ponašanja, ali se moramo i zapitati koja je uloga škola i nastavnika u prevenciji ovakvog ponašanja. Većina škola nema adekvatne mjere ili metode prevencije. Isto tako nemamo niti mjere koje bi na primjereniji način sankcionirale učeničko ponašanje.