Na stranici ‘Uživo iz srednjih škola’ fotografije su profesora s vulgarnim komentarima, učenika u opasnim situacijama… Stranica je ugašena, a autori su prijavljeni policiji.

Profesori su zgroženi fotografijama koje učenici objavljuju na Facebook stranici ‘Uživo iz srednjih škola’ koju je u samo nekoliko dana ‘lajkalo’ više od 30.000 ljudi. Stranica je ugašena u srijedu navečer.

Komentari se uglavnom odnose na nastavnike koje učenici potajno fotografiraju pod nastavom te ih popraćene vulgarnim komentarimaobjavljuju na internetu. 

Na fotografijama su i simulacije oralnog seksaprljave zahodske školjke, učenici u riskantnim situacijama poput sjedenja na ormaru ili hodanja po zidu u školskom zahodu. Šokantna je i fotografija učenice iz Osijeka koja limenku sa sprejem pali upaljačem

 Istražili smo tko je ta učenica i pokrenuli postupak. Kad sam jutros otvorila tu stranicu, zgrozila sam se! Spadam u stariju generaciju prosvjetnih djelatnika, no vjerujem da i mlađi kolege ne mogu vjerovati da učenici imaju potrebu za objavljivanjem takvih fotografija – rekla je za Večernji list Vlasta Opačak, ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka. 

Uvjerena je da je takvo ponašanje posljedica nedostatka kućnog odgoja.

Hajdarović: Problemi u obrazovanju su duboki

Prof. Miljenko Hajdarović iz udruge Nastavnici.org kazao je kako je zabrinjavajuć porast internetskog objavljivanja neprimjerenih i vulgarnih ponašanja školaraca. 

– Društvene mreže samo pojačavaju društveni pritisak na pojedinca da se ponaša poput ostalih, makar to značilo kršenje školskog reda. Problemi u obrazovanju su duboki, a nesustavno provođenje reformi i štednja ih samo pogoršavaju – kaže prof. Hajdarović dodajući kako su prikupili više od 8000 potpisa nastavnika i roditelja tražeći učinkovitije pedagoške mjere. Prije nekoliko dana nepoznate autore stranice prijavio je policiji. 

Izvor: https://www.24sata.hr/news/nastavnik-je-ucenike-prijavio-policiji-zbog-stranice-na-fejsu-358475