Možda se nekima neće svidjeti poveznica s molitvom u naslovu, ali slobodan sam pretpostaviti da ima više ljudi koji su svakodnevno na Facebooku od onih koji se svakodnevno mole. U kratkoj povijesti interneta, koja u općoj povijesti čovjeka predstavlja samo jedan mali zarez, vjerojatno možemo napraviti podjelu na “internet prije Facebooka” i internet u vrijeme Facebooka.

Napredak informatičke revolucije više nikoga ne iznenađuje i sve se lakše prepuštamo konzumacijskoj ekstazi raznih uređaja koji se svako malo (posebice oko blagdana) pojavljuju na tržištu. Gordon E. Moore već je 1965. godine opisao zakon (kasnije nazvan po njemu) prema kojem se snaga mikroprocesora udvostručuje svake dvije godine. Krajem 20. i početkom 21. stoljeća taj je vremenski raspon smanjen na samo 18 mjeseci. Slično je i s razvojem brzine interneta. Nielsen je definirao zakon prema kojem svake godine brzina pristupa internetu za high-end korisnika raste za 50%. To nije brzina za prosječnog korisnika jer operateri kasnije s razvojem infrastrukture, a ni prosječni korisnici nisu dovoljno zainteresirani za veće račune za brzi internet.

Gledajući svoje okruženje internet je bio novost prije desetak godina. Facebook je bio novotarija prije 4-5 godina. Tzv. pametni mobiteli sve su prisutniji u posljednje 3 godine, ali zbog cijene još nisu prevladali. IT revolucija nas poput BORG-a prisiljava da se pokorimo i učimo.

Facebook odrastanje

Na Facebooku sam prošao određeni proces odrastanja. U Facebook djetinstvu sam dnevno objavljivao 10-20 YouTube klipova, ponešto linkova na dnevne novosti i zanimljivosti, te razne površne misli o svemu i svačemu. Objavljivao sam i razne privatne fotografije, tagirao prijatelje u raznim situacijama i maltretirao FB poznanike tonama fotografija svoje kćeri (koja je naravno, kao i za svakog roditelja, najsimpatičnija i najpametnija od cijele generacije!). Facebook je bio nova igračka na kojoj sam mogao potrošiti puno vremena.

Danas Facebook koristim u omjeru 60-40 u korist posla. Možda čak i više od toga. Facebook mi služi za prikupljanje novosti o radu raznih stranih i domaćih organizacija, za kontakt i razmjenu ideja s kolegama, za kreiranje Facebook stranica i grupa, za komunikaciju s učenicima s kojima radim na projektima i za komunikaciju s razredom kojem sam razrednik. Tek u manjem dijelu objavljujem privatne statuse, fotografije koje imaju veze s mojim poslom ili one s kojima želim na nešto ukazati. Pri tome redovito pazim na postavke privatnosti i kome je što dostupno. Facebook poznanika nemam puno i odvajam ih prema grupama s različitim postavkama privatnosti.