Ovog sam proljeća postavio tezu koju vrijedi ispitati. Uvjeren sam da postoji određena korelacija između političkih stavova nastavnika povijesti i udžbenika Povijesti koje biraju. Trenutno imamo tri velika izdavača udžbenika Povijesti. Analizom sadržaja njihovih udžbenika mogu ih na ideološkom spektru podijeliti kao što je prikazano na donjoj slici.

Premda su sadržaji u najvećem postotku propisani aktualnim Nastavnim planom i programom postoji određena razlika vidljiva u pristupu temama koje su važne za hrvatsku nacionalnu povijest. To se posebno vidi u pristupu temama hrvatskih prostora u vrijeme prve i druge Jugoslavije, Drugom svjetskom ratu i raspadu SFRJ. Udžbenike izdavačke kuće Alfa bih tu svrstao među one koji imaju konzervativne političke stavove s istaknutijim nacionalnim nabojem. Udžbenici Šklolske knjige su u relativnom centru s možda manjim otklonom prema lijevo odnosno prema liberalnijim stavovima. Udžbenike Profila bi najviše pomaknuo ulijevo odnosno među liberalne. Detaljnije analize i razrada teze tek moraju uslijediti.

Smatram da se statistički može povezati odabir udžbenika sa glasovima na nekim od posljednjih izbora (predsjedničkih ili parlamentarnih). Pri tome sam uvjeren da postoji tendencija da npr. sredine koje više biraju konzervativno-nacionalističke stranke imaju i veći postotak udžbenika koji su desno ili centralno na mojem donjem spektru. Trenutno za daljnje informacije mogu ponuditi članak koji sam u svibnju predstavio na konferenciji GONGa u Zagrebu (ovaj link).

NADOPUNA: Hipotezu su provjerili i došli do potvrde.