U ponedjeljak je mala međimurska delegacija sudjelovala u radu 3. simulirane sjednice Hrvatskog sabora. Učenice 3.UR razreda koje su tijekom ove školske godine radile na projektu “Tribine najvažnije sporedne stvari na svijetu” su izvrsno odabrale temu koja se poklopila sa saborskom raspravom. U radu sjednice sudjelovali su učenici iz 32 srednje škole i 2 učenička doma iz svih dijelova Hrvatske, njih 151. Tema rasprave na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici bila je sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima. Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec predstavljale su (redom prema gornjoj fotografiji) Nikolina Srša, Marta Sečan, Ivana Novak i Valentina Dolenec.

Posebno mi je drago što smo kandidirali i govor za raspravu tijekom sjednice. Gospođa Ružica Šimunović, voditeljica Službe za građane Hrvatskog sabora, izabrala je govor Marte Sečan kako jedan od 15 govora što su ih držali učenici/zastupnici.

Govor Marte Sečan na 3. simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora

Poštovani predsjedniče Sabora, poštovani kolege zastupnici i drugi gosti! Sport na profesionalnoj razini već 25 godina Republici Hrvatskoj donosi znatan ugled u svijetu. Imena kao što su Davor Šuker, Janica Kostelić, Goran Ivanišević ili Mirko Filipović promocija su Hrvatske u svijetu i sigurno nas dodatno pozicioniraju i u pogledima turizma.

Marta Sečan drži govor u sabornici

Nažalost, naš najpopularniji sport – nogomet zbog navijačkih izgreda znatno šteti ugledu Hrvatske. Na tribinama se često čuju diskriminacijski i rasistički poklici te se vide i mnogi drugi oblici neprihvatljivog ponašanja Zakon o kojemu raspravljamo sadržava represivne mjere, ali ga svakako moramo upotpuniti mjerama edukacije.

Kolega iz razreda prisustvovao je utakmici Italija – Hrvatska na kojoj je dio navijača izazvao prekid. Njegova nas je priča motivirala da nastavu Sociologije povežemo s građanskim odgojem istražujući problematiku navijanja. Na temelju ankete provedene na ulicama Čakovca te nakon više rasprava zaključili smo da možemo proaktivno djelovati organizacijom radionica.

Vršnjačkom edukacijom, tj. našim odlaskom kod mladih naše dobi možemo puno izravnije i otvorenije razgovarati o problematici rasizma, tolerancije i navijanja. Vršnjački edukatori svojim djelovanjem mogu postati uzori i modeli ponašanja za druge. Provodeći radionicu “Tribine najvažnije sporedne stvari na svijetu” shvatile smo da učenici navijanjem postižu zadovoljstvo i sreću jer time pomažu svojoj grupi da lakše ostvari cilj.

Edukacija je najbolja prevencija i mi u zakonu moramo predvidjeti plan educiranja od najnižih razreda osnovne škole. Takve edukacije ne bi trebale biti samo dio predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture, već ih možemo uvrstiti i u programe građanskog odgoja i obrazovanja, ali i u druge nastavne predmete poput Sociologije i Psihologije.

Uz potporu škole, početkom nove školske godine ostale tri članice projekta i ja educirat ćemo prve razrede u našoj školi koji će onda to stečeno znanje prenositi dalje.”

Zahvale

Hvala učenicama na izuzetno kvalitetnoj suradnji, ravnateljici škole na podršci i ostalim nastavnicima na razumijevanju.

Više o simuliranoj sjednici, video snimku i fotografije potražite na stranicama Hrvatskog sabora.