Učenici 1.a razreda Srednje škole Čakovec shvatili su kako ne smiju biti promatrači ili samo lajkati po Facebooku pa su odlučili sami skupljati sredstva za liječenje Nore Šitum, kojoj je dijagnosticirana limfoblastična leukemija. Učenica Viktorija Fundak obratila se razredniku Miljenku Hajdaroviću s idejom kako bi pomogli djevojčici u financiranju puta do Philadelphije te su srednjoškolci počeli odvajati novac od svojih džeparaca.

Cijeloj Hrvatskoj se smekšalo srce na priču o Nori Šitum kojoj je jedina nada da se izliječi od limfoblastične leukemije put u Dječju bolnicu u Philadelphiji, gdje je cijena nove metode liječenja oko 3,3 milijuna kuna. Među onima koji skupljaju za Norino liječenje našli su se i učenici 1. a razreda Srednje škole Čakovec.

U razgovoru s razrednikom spomenutog odjeljena profesorom Miljenkom Hajdarovićem saznali smo kako su učenici sami odlučili skupljati novac za malu Noru, a poticaj su našli u pjesmi pastora Martina Niemöllera:

Kada su nacisti došli po komuniste, ja sam šutio; jer nisam bio komunist. 

Kada su zatvorili sindikalce, ja sam šutio; jer nisam bio sindikalac. 

Kada su došli po Židove, ja sam šutio; jer nisam bio Židov. 

Kada su došli po mene, više nije bilo nikog, da se pobuni.

Hajdarović je s učenicima na satu razrednog odgoja raspravljao o tome kako u životu ne smijemo biti samo promatrači ili samo lajkati na Facebooku, pa su njegovi učenici u prosincu prikupljali novac za pomoć ljudima koji su stradali u poplavi u selu Pušćine.

– Ovaj put su se učenici, na moju veliku sreću, sami aktivirali. Učenica Viktorija Fundak me pitala da li možemo skupljati sredstva za Noru i odmah smo krenuli, objasnio je Hajdarović. Nadodao je kako su učenici odlučili od svog džeparca odvajati po 10 kuna te nisu htjeli opterećivati svoje roditelje. Željeli su djelovati odmah te svojim primjerom pokazati ili pozvati druge da se i oni aktiviraju.

Izvor: https://srednja.hr/novosti/hrvatska/srednjoskolci-u-cakovcu-sami-pokrenuli-akciju-za-noru/