Zahvaljujući projektu ‘Zajednica’, učenici srednje škole iz Čakovca raspravljaju sa sveučilišnim profesorima i umjetnicima, a sudjelovali su i na sjednici Sabora.

Od rujna prošle godine pa do svibnja ove godine više od 15 znanstvenika, stručnjaka i umjetnika održali su predavanja učenicima završnih razreda čakovačke Srednje škole.   

– Učenici imaju toliko gradiva da se ne stignu ni obrazovati. U tjednom rasporedu jedan bi sat trebao biti ponajviše odgojni. Radi se o satu razrednika, odnosno satu razredne zajednice. Zato sam učenicima na taj sat dovodio ljude koji će pričati o putovanju kroz život. Svako putovanje ima uspone i padove, teže i lakše zavoje. 

Ponekad nam ponestane goriva, ali nikad ne smijemo odustati od napretka prema cilju. Gosti su pričali upravo o tome kroz svoje životne priče. To našim mladim ljudima nedostaje jer se sa svakim stupnjem napredovanja učenika sve više bave obrazovanjem i sve manje odgojem – ispričao nam je to profesor Miljenko Hajdarović, koji je osmislio projekt “Zajednica”, u kojem učenici, osim gostujućih predavača, imaju priliku putovati, odlaziti na predavanja i obilaziti razne institucije. Profesor Hajdarović ima deset godina iskustva u prosvjeti, a u svibnju je bio i mentor učenicima koji su održali govor u Hrvatskom saboru na simuliranoj sjednici za srednjoškolce. Predavanja u Čakovcu držali su novinari, književnici i sveučilišni profesori, a gost im je bio i Oleg Mandić, posljednji logoraš koji je izašao iz Auschwitza. U sklopu projekta su posjetili i sajam fakulteta u Zagrebu te 9. festival tolerancije gdje su bili na predavanju, hrvatskog oskarovca Branka Lustiga. 

– Projekt ‘Zajednica’ je sjajan jer je okupio većinu intelektualaca iz Hrvatske i poneke iz inozemstva koji su nam otvorili nove obzore i pomogli da lakše nađemo svoj put u budućnosti – rekao nam je Matija, učenik 3. razreda Srednje škole Čakovec. 

Njegov prijatelj Nikša kaže da je kroz tuđa iskustva puno toga naučio, a to će utjecati na njegovo shvaćanje života.

– Meni je projekt omogućio da sagledam svoje želje i nađem odgovore na izbor zanimanja – tvrdi srednjoškolka Paola. 

Inače, Srednju školu Čakovec osnovala je Baptistička zajednica Međimurja i Savez baptističkih crkava HrvatskeMoto škole je “Volim svoju školu”. Nastavnici i osoblje škole ističu kako uvijek nastoje biti na raspolaganju učenicima.

Izvor: https://www.24sata.hr/news/sat-razrednika-zamijenili-su-predavanjima-oskarovaca-423552