Prvo moram zahvaliti učenicima osmih razreda koji su bili vrlo raspoloženi za popunjavanje ankete. Nadam se da to nije bilo samo zato što smo na taj način izgubili dio minutaže za novo gradivo i ispitivanje. Na kraju svake školske godine pokušavam dobro promisliti o svom radu tijekom godine i dati sam sebi nekakvu konačno ocjenu vlastitog rada. Takvo mi promišljanje koristi da poboljšam svoj rad, a time i olakšam učenje generacijama koje dolaze kod mene učiti. Stoga sam sadašnje osmaše zamolio da popune anektu u kojoj će razmisliti o mom radu i dati neke ocjene. Moram priznati da nije lako dati takvu anketu jer uvijek postoji mogućnost da se otkrije neka istina koju nisam želio čuti. Anketu sam već proveo u dva navrata u posljednje tri godine. Od ukupno 61 učenika osmih razreda anketu ih je popunilo njih 56 što iznosi čak 91,8%. Slijede pojedinačni rezultati sa komentarima.

Tvrdnje

U prvom dijelu ankete učenici su pred sobom imali 20 tvrdnji za koje su morali ustanoviti jesu li i u kojoj mjeri istinite. Skala vrijednosti od 1 do 5.

Profesor je stručan u radu.
Prosječna vrijednost je 4,79 – iz čega proizlazi: Tvrdnja je istinita!

Profesor potiče/motivira učenike na rad.
Prosječna vrijednost je 4,68 – iz čega proizlazi: Tvrdnja je istinita!

Ovo je važan dio rada svakog nastavnika jer svi želimo pronaći načine da učenike motiviramo na učenje, rad i istraživanje.

Profesor pojašnjava gradivo i više puta što učenici nisu razumjeli.
Prosječna vrijednost je 4,22 – iz čega proizlazi: Uglavnom je istinito!

Dio gradiva se uvijek ponovi i pojasni više puta kako bi se što više urezalo u pamćenje. Dodatno pojašnjavanje osobito ovisi o učenicima koji bi mi trebali postavljati pitanja u vezi događaja ili gradiva koje nisu u potpunosti razumjeli.

Profesor kasni na sat.
Prosječna vrijednost je 1,58 – iz čega proizlazi: Uglavnom nije istinito!

Trudim se uvijek odmah poslije zvona uzeti imenik te doći do razreda kako bi što prije počeli sa nastavom. Sat traje samo 45 minuta u koje moramo smjestiti moje i željle učenika. Sa moje strane uvijek postoje neke obaveze koje moramo odraditi poput učenja, ponavljanja ili ispitivanja. Učenici sa druge strane imaju svoj bioritam u koji se moram što uspješnije ubaciti da bi me “čuli”. Dešava se da jedna ili druga strana možda nije zainteresirana za rad premda kako su učenici stariji sve više shvaćaju “što se mora, mora se!”.

Profesor ima vremena za pitanja i nakon završetka nastave/sata.
Prosječna vrijednost je 4,45 – iz čega proizlazi: Uglavnom je istinito!

Volio bih da tu imam više vremena. Djelomično je problem što su mali odmori stvarno kratki i u njima moram otići i vratiti se iz zbornice pa rijetko imam vremena. Nesreća je ti to što sam npr. utorkom i srijedom dežurni učitelj upravo u vrijeme kada imam ukupno 12 sati nastave sa šestašima i osmašima. Nadam se da učenici znaju da ću rado pokušati odgovoriti na njihova dodatna pitanja. Zato i postoji ovaj blog, zato mi možete poslati mail ili poruku preko Skypa (što povremeno i činite).

Profesorova predavanja su jasna i razumljiva.
Prosječna vrijednost je 4,83 – iz čega proizlazi: Tvrdnja je istinita!

Å to da kažem – trudim se! Shvaćam i sam da ponekad imamo malo “čudnije” gradivo, ali uvijek pokušavam izvući najbitnije informacije i povezati ih u smislenu cjelinu.

Profesor omalovažava i vrijeđa učenike.
Prosječna vrijednost je 1,43 – iz čega proizlazi: Tvrdnja nije istinita!

Uffff, nadam se da nisam grub odnosno da učenici donekle shvaćaju koliko je tanka granica između pristojnosti i neke strogoće.

Na nastavi osjećam nelagodu/strah.
Prosječna vrijednost je 1,36 – iz čega proizlazi: Tvrdnja nije istinita!

Lakše mi je kada vidim ovakav rezultat. Škola i nastava definitivno ne bi smjele biti izvor stresa za učenike, a ni za učitelje.

Na nastavi se osjećam opušteno/ugodno.
Prosječna vrijednost je 4,47 – iz čega proizlazi: Uglavnom je istinito!

U svom radu se trudim biti što opušteniji i da to onda učenici i primijete. Nastava mora biti zanimljiva i barem djelomično zabavna, no isto tako moram voditi brigu kako ne bi bila preneozbiljna i time izgubila svoj smisao. Malo smijeha nikada ne škodi.

Profesor me zainteresirao za učenje povijesti.
Prosječna vrijednost je 4,21 – iz čega proizlazi: Uglavnom je istinito!

Tko zna možda se nekoj generaciji pronađe učenik koji će djelomično i radi moga truda otići na studij povijesti. Znam da bi me to vrlo obradovalo.

Profesor me poštuje kao osobu i spreman je saslušati moje mišljenje.
Prosječna vrijednost je 4,49 – iz čega proizlazi: Uglavnom je istinito!

Dvostruka i veće udaljenost u godinama od mojih učenika ne mora me pretvoriti u rogatog starca koji ništa ne razumije. Uvijek vam (učenicima) pokušavam usaditi osjećaj odgovornosti. Ako se nešto dogovorimo onda moramo svi pokušati ispoštovati taj dogovor maksimalno koliko ide. Svaki čovjek bez obizira na godine ima svoje “ja” koje vrijedi poštovati.

Profesor je prema svima ravnopravan.
Prosječna vrijednost je 4,34 – iz čega proizlazi: Uglavnom je istinito!

Nadam se da će se to još više poboljšati u sljedećim godinama.

Profesor je objektivan u ocjenjivanju.
Prosječna vrijednost je 4,53 – iz čega proizlazi: Tvrdnja je istinita!

Ponekad mi je želja da u nastavi i pogotovu ocjenjivanju učenika mogu biti Vulkanac. Volim serijale Star Trek i oni koji ne znaju dovoljno o tome moraju znati da je vulkanski mozak u stanju kontrolirati ili bolje reći potisnuti osjećaje i u potpunosti se u svojim postupcima voditi logikom. Iako je riječ o izuzetnoj sposobnosti cijeli sustav kontrole osjećaja je ipak prilično osjetljiv i zahtijeva veliki trud osobe da ga održi. Ocjenjivanje je svakako najteži dio rada za nastavnika jer treba uzeti u obzir mnoge faktore. Treba prepoznati učenikove sposobnosti, razmisliti o količini truda koji se ulaže u učenje, učenikove dobre i loše detalje i još štošta. Ne postoje neki stalni i objektivni čimbenici koje bih mogao precrtati na sve učenike jer o svakome trebam posebno razmisliti. Nekad se možda i desi da ocjena bude malo subjektivnija, ali se nadam da je to više puta u korist učenika. Uostalom mogu komentirati da sam zadovoljan što su moji rezultati vanjskog vrednovanja u hrvatskom prosjeku (ili ponegdje i viši).

Profesor ocjenjuje i trud i zanimanje, a ne samo znanje činjenica.
Prosječna vrijednost je 4,61 – iz čega proizlazi: Tvrdnja je istinita!

Povijest vrlo vjerojatno spada među teže predmete jer od učenika zahtijeva razne vještine. Bitno je tijekom školske godine pokazati da ste vrijedni radnici koji stalno nešto “kopaju” tj. uče. Također mi je izuzetno drago kada učenici prepoznaju da ne daju dovoljno i kada se potrude tijekom godine pokazati što više. Nadam se da ću taj trud uvijek znati prepoznati i nagraditi.

Profesor na vrijeme najavi pismene provjere znanja.
Prosječna vrijednost je 4,86 – iz čega proizlazi: Tvrdnja je istinita!

Trudim se pismene provjere najaviti barem mjesec dana prije i svaki tjedan napomenuti kada nam što slijedi. Vjerojatno su učenici tijekom ove školske godine mogli primijetiti da im na početku sata pokazujem plan rada (onaj kalendara sa brojem sata i nazivom lekcije).

Profesor koristi moderne tehnologije u nastavi.
Prosječna vrijednost je 4,96 – iz čega proizlazi: Tvrdnja je istinita!

Vjerujem da su korištenje laptopa i projektora barem djelomično moderni. Uz prezentacije tijekom godine tražim video isječke koji nam mogu dobro poslužiti u nastavi. Doduše to je posao koji oduzima dosta vremena pa tih isječaka nema puno. Također svakih par mjeseci pogledamo po koji dokumentarac jer učenje laške “prolazi” kada se određene informacije ne samo čuju već i vide.

Profesor u nastavi koristi školski laptop i projektor.
Prosječna vrijednost je 2,11 – iz čega proizlazi: Uglavnom nije istinito!

Učenici moraju dobiti maksimalno što se može i pri tome ne bi smjeli osjetiti neki nedostatak materijala ili sredstava koji nema u školi. Pri tome mnogi nastavnici ulažu i svoja materijalna sredstva kako bi učenicima omogućili što bolji rad. Za to im treba čestitati i pohvaliti ih! Nadam se da će u godini (ili godinama) koje dolaze škola omogućiti svima modernu nastavu. Morao sam postaviti ovakvo pitanje kako bih provjerio da li učenici prepoznaju moj trud u posljednje dvije godine kako koristim svoj laptop i projektor u nastavi.

Znanje povijesti će mi pomoći u budućem životu.
Prosječna vrijednost je 4,31 – iz čega proizlazi: Uglavnom je istinito!

Nekoć davno rekao je govornik Ciceronu “Povijest je svjedokinja vremena, svijetlo istine, život uspomene, učiteljica života, objaviteljica starih vremena.” Kada tome dodamo opću narodnu izreku “Pametni ljudi uče na tuđim greškama; budale na vlastitim.” onda dobijemo komplet zašto treba učiti povijest.

Loše je što se ocjene iz ispita objavljuju na internetu.
Prosječna vrijednost je 2,50 – iz čega proizlazi: Djelomično istinito!

Hmmm, taj podatak me vrlo interesirao. Ocjene iz ispita objavljujem na internetu kako bih učenicima što prije javio koju su ocjenu dobili. Na taj način mogu biti mirniji, a oni koji su lošije napisali mogu prije krenuti na učenje za ispravak. Ako malo na gornjem grafikonu pogledamo raspored odgovora učenika možemo ustanoviti da se manji postotak učenika slaže sa tvrdnjom da je to loše. Prema jednom usmenom komentaru što ste mi ga dali ispada da je to loše zato jer i roditelji mogu vidjeti ocjene. Još uvijek promišljam, ali mi se čini da ih sljedeće školske godine neću objavljivati.

Profesor učenike ocjenjuje u tajnosti i ocjene nisu dostupne na pregled.
Prosječna vrijednost je 1,34 – iz čega proizlazi: Tvrdnja nije istinita!

Naravno da nije istinita kada na projektoru svi mogu vidjeti svoje ocjene kao i prosjeke polugodišta i cijele godine. Gore na grafikonu možete vidjeti raspodjelu ocjena (od jedinica do petica) tijekom ove školske godine.

Otvorena pitanja

U tri otvorena pitanja učenici su mogli napisati svoje komentare u vezi loših i dobrih osobina, te napisati preporuke što da poboljšam u mom odnosu prema njima. Prepisao sam samo najzanimljivije komentare.

Prema tvom mišljenju što su lošije stvari mog poučavanja?

  • to što se ocjene objavljuju na internetu
  • da dajete ocjene na staru slavu
  • mislim da bi bilo dobro na početku sata ponoviti gradivo tako da bi i lošiji učenici nešt zapamtili
  • nekad nemate vremena za pitanje poslije sata
  • ocjene iz prezentacija vam nisu vredne i neki za trud dobivaju ono što nisu zaslužili
  • malo prestrogi
  • loše su to što nekad učimo neku cjelinu praktički obradimo 10-20 stranica u udžbeniku, a to neke stvari nema na projektoru i ne pojasnite ih do kraja
  • bilo bi bolje da dajete prezentacije o zanimljivostima
  • dajete ocjene prema ponašanju
  • nekad bi dobro došlo da više koristimo udžbenik
  • što pitate veliku cjelinu
  • da imate antivirusni program
  • ponekad premalo pišemo u bilježnicu
  • previše moramo učiti iz knjige, umjesto sa bilježnice gdje je jednostavnije
  • ja bih na vašem mjestu pustio kosu
  • kad smo za 2. svjetski rat gledali samo filmove, a vi niste skoro ništa objašnjavali (sli ste na kraju objasnili kaj nismo znali)
  • ponekad nerealno ocjenjujete učenike

Prema tvom mišljenju što su dobre stvari mog poučavanja?

  • što pokušavate učiti kroz šalu i najjednostavniji način prikazati gradivo
  • gledanje raznih dokumentaraca
  • dobro je što možemo slagati prezentacije
  • što koristite laptop i projektor, sve objasnite, pomažete…
  • imate puno zanimljivih stvari na satu samo tako nastavite
  • što se ocjene objavljuju na internetu
  • puno multimedijalnih sadržaja na satu
  • pa mislim da su dobre stvari to što se takim vrstama poučavanja učenici puno bolje zainteresiraju za povijest
  • dobro objašnjavanj, projekcije, filmovi, zabavni i poučni satovi
  • da puno i dobro objasniti, komunicirate sa učenicima
  • izdvaja vrijeme za pitanja
  • inovacija u školi kakvu već dugo nismo vidjeli poticanje učenika za napredovanjem
  • učitelj je dosta detaljan
  • da nam dajete prezentacije i da sami istražujemo
  • znate se šaliti sa nama
  • dobro je što nas znate kako zainteresirati za povijest
  • što niste previše blagi
  • što na vrijeme dolazite na sat
  • što je prema svima objektivan
  • pokušavate čim više prikazati nekim filmom
  • što ste spremni saslušati naša mišljenja
  • opušteniji ste od svih profesora u ovoj školi, sve objasnite…
  • dajete šansu za ispravljanje ocjena, znate se zabaviti, a da pritom sve naučimo
  • podučavanje se temelji ne samo na ozbiljnosti, nego i na humoru što je dobro da nam je sve zanimljivije.
  • da nam slikovito prikazivle na projektoru
  • što nam zadajte zadatke koje možemo sami raditi
  • sve što učimo pojednostaviti i ispričate to tako da ispadne zanimljivo i interesantno
  • da ste pravedni prema svima
  • uvijek obrazložite 2 put i odgovorite na naša pitanja
  • ako nekaj ne kužimo još bolje objasnite
  • što vas možemo kontaktirati i poslije nastave, što ste inovativni, kreativni i motivirate nas na rad. Objektivni ste i rado saslušate naše mišljenje.

Što trebam promijeniti u odnosu prema učenicima?

  • kad ste došli u školu ste se stalno zezali s nama, sada se se malo uozbiljili i to nije dobro
  • trebate biti ravnopravni prema svima
  • možda biti malo stroži
  • dajte nam žvakati na satu
  • vi ništa, mi bi se morali popraviti i više vas slušati
  • više put gledati radne
  • Ništa! Å alite se, ozbiljni ste kad treba.
  • hmmm… ponekad se bolje ponašate prema odličnim učenicima
  • ne omalovažavati učenike koji vam se ne sviđaju
  • češće zadavati zadaće da moramo gledati neki film
  • mogli bi više filmskih isječaka koristiti
  • više zadaće
  • Kad učenik napiše zadaću nejte komentirati sastavak da je za razinu djeteta u nižim razredima. Učenika to povrijedi jer se on bez obzira ma sve trudio.
  • Trebali bi više razgovarati sa slabijim učenicima, više im pojasniti neke stvari. Ali vi to dobro raditi i dobro se sposložite!

Zaključak

Komentari iz otvorenog seta pitanja potvrđuju vrijednosti tvrdnji iznad.

Zaključak ću napisati na kraju godine, ali svakako mogu reći da sada znam poneke detalje na koje moram više pozornosti obratiti u sljedećoj školskoj godini.