Danas u 18 sati građani će u 13 gradova izaći na ulice u znak podrške Cjelovitoj Kurikularnoj reformi.

Najmasovniji prosvjed, prema procjenama i organizatora i medija, u zadnjih 20 godina održat će se u Zagrebu, Križevcima, Puli, Poreču, Rijeci, Slavonskom Brodu, Osijeku, Virovitici, Zadru, Korčuli, Dubrovniku, Splitu i Varaždinu,a podršku obrazovnoj reformi dat će i naši ljudi u Londonu, Budimpešti, Paritu, Šangaju, pa čak i Kataru.

Iza prosvjeda stoje organizacije civilnog društva okupljene u Inicijativu “Hrvatska može bolje”, preko 180 različitih udruga, sindikati SSSH, Matica Hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i drugi, učitelji i učiteljice te razni pojedinci.

Žele da se čuje glas učitelja i roditelja, a političke pozadine prosvjeda nema, kaže nam Martina Horvat iz edukacijskog centra GONG-a, jedne od udruga iz organizacije prosvjeda:
Sve Vlade do sada su se vrlo neodgovorno odnosile prema obrazovanju. I prema financijskim  i drugim pokazateljima se uvijek vidjelo da je obrazovanje vrlo nisko na ljestvici prioriteta, a ova Vlada je od početka  rada nekoliko puta stopira, pa kretala s reformom, a ono što je sada uslijedilo su politčki i interesni pritisci na stručnjake  koji rade na reformi. To kao građani nismo htjeli dozvoliti.

Iako su članovi ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme tražili razrješenje, neke stručne radne skupine još uvijek rade na reformi. No , kako sada stvari stoje, još samo dva tjedna .Član stručne radne skupine za povijest , te za politiku i gospodarstvo, Miljenko Hajdarović nije najsretniji što se na ulici mora tražiti da se obrazovanje stavi u prvi plan:
Bilo bi puno lakše , nije trebalo  doći do prosvjeda, ali ovo je isto jedan od načina da se pokaže da je Hrvatskoj obrazovanje bitno.Do sada su nas mnogi tapšali po ramenima i govorili kako je obrazovanje važno i kako reforma ide dalje, ali iza toga  nije bilo gotovo pa ničega. Niti ministar, niti Ministarstvo, niti predsjednik  niti potpredsjednici Vlade se mjesecima ne javljaju i nije ih briga za to što se događa u obrazovanju. Nadamo se da će današnji prosvjedi  konačno obrazovanje staviti na prvo mjesto za budućnost Hrvatske.Što se tiče stručnih radnih skupina, mi smo svi u ovaj posao krenuli s jednom idejom , da iskreno i pošteno pokušamo promijeniti obrazovni sustav i tu se svi slažemo i svi smo ponosi na do sad  napravljeni posao.

Razlog koji je ekspertnu radnu skupinu naveo na ostavke su, kako tvrde, politički pritisci, a Hajdarović nam je rekao kako su ih osjetili i u stručnoj radnoj skupini za povijest :
Stručna skupina za povijest je unaprijed znala da bi moglo biti škakljivih pitanja u radu, posebno vezano za nacionalnu povijest.I ono što se nakon objave prve verzije kurikuluma povijesti vrtjelo u javnosti je često puta bilo vezano samo uz raznorazne politikantske i ideološke ideje. Mnogi taj Kurikulum nisu niti pročitali, ne znaju niti što je to, ne razumiju ga i to je stvarno pitanje struke. Žalosno je što se i naša imena, tko smo, što smo i što radimo provlače kroz razne medije i internetske portale gdje nas se vrijeđa, a mi samo radimo svoj posao u struci.

Na prvom mjestu prioriteta obrazovne reforme nisu sadržaji , već razvoj kritičkog razmišljanja kod učenika i njihovih potencijala kako bi bili spremni za cjeloživotno učenje , kaže nam Hajdarović i dodaje kako je o Kurikulumu povijesti provedena stručna rasprava, svi dokumenti su spremni i svi su kod Ministarstva, tako da ne stoje njihovi navodi kako su probijeni rokovi.
I ono što želimo poručiti, da se o sadržaju samog Kurikuluma uvijek  može uvijek, ali moramo krenuti u reformu. Nekakva načelna podrška i predsjednice i drugih postoji, ali što će stvarno biti, to ne znamo. Mi samo znamo da za dva tjedna na reformi neće više raditi nitko.

Neizvjesno je hoće li im se ponovo produžiti Sporazum a kad se proces izrade Cjelovite kurikularne reforme prekine, treba pokrenuti sve iz nule, te se Hajdarović boji kako ćemo izgubiti i iduću školsku godinu.

Izvor: https://www.radiodalmacija.hr/clan-strucne-radne-skupine-nadam-se-da-ce-danasnji-prosvjedi-konacno-obrazovanje-staviti-na-prvo-mjesto-za-buducnost-hrvatske/