Predsjednik RH Zoran Milanović napustio je jutros obilježavanje operacije Maslenica ’93. zbog toga što je prije njega vijenac trebao položiti čovjek s oznakama Za dom spremni. Takva Milanovićeva odluka ozlovoljila je pripadnike udruge HOS koji su na svečanost u Zadar došli sa zastavama i grbovima prepunim ustaških simbola. Nekoliko HOS-ovaca ljutito je komentiralo predsjednikov odlazak.

“Jesu li nas 1993. godine tražili da budemo u protokolu?”, kazao je jedan. Drugi, koji se predstavio kao Ante Baraba Knez, tajnik udruge HOS-a Zadar, pohvalio se angažmanom HOS-a tijekom Domovinskog rata. “Hrvatske obrambene snage su branitelji Domovinskog rata i bit će u svim protokolima, kao što su bile i ’91. i ’95. Predsjednik neka dođe pred mene i kaže da mu ovo smeta. Ja i moja braća smo pod ovim znakom krv prolili”, žestio se Baraba Knez.

HOS nije oslobađao Maslenicu

Na logički i kronološki propust u argumentima ljutitih HOS-ovaca uskoro je ukazao povjesničar Miljenko Hajdarović. “Čisto faktografski – operacija Gusar (poznata i kao Maslenica) započela je 22. siječnja 1993. g. Paravojne postrojbe HOS-a tada više nisu postojale ni djelovale kao zasebne jedinice na području Republike Hrvatske. Operaciju su provele postrojbe Hrvatske vojske i MUP-a”, napisao je Hajdarović na Twitteru.

Screenshot Twitter objave

Povjesničareve argumente potvrđuje i Hrvatska enciklopedija. Prema članku o HOS-u, “nakon stupanja na snagu Zakona o obrani potkraj rujna i njegovom dopunom početkom listopada 1991., postrojbe HOS-a raspuštene su kao nelegalne vojne tvorevine. Nakon raspuštanja, pripadnici HOS-a dragovoljno su pristupili HV-u ili su poslije kao neraspoređeni vojni obveznici mobilizirani i raspoređeni u postrojbe HV-a”, piše u enciklopediji. Dakle, premda su bivši pripadnici HOS-a vjerojatno sudjelovali u oslobađanju Maslenice u siječnju 1993. godine, to su činili kao pripadnici HV-a, a ne tada već raspuštenih postrojbi koje je organizirala Hrvatska stranka prava.

Izvor: telegram.hr