PROSVJEDNA akcija “Hrvatska može bolje – bez vas”, održana na Markovu trgu u Zagrebu, ponovila je zahtjev da se nastavi Cjelovita kuriklarna reforma i istaknula zahtjev za novim parlamentarnim izborima na kojima će obrazovanje za 21. stoljeće biti strateški prioritet.

Nekoliko stotina građana, među kojima i vođe nekih sindikata, te brojni članovi ekspertnih timova koji rade na reformi, bučno su i uz pjesmu osudili ignoriranje reforme koje, kako su ocijenili, provodi aktualna vlast, te simbolično u to ime kredom ispisali ‘iksiće’ na gornjogradskome pločniku.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj rekao je da je” vlast odlučila eutanazirati reformu obrazovanja, čime je ponizila građane i sve stručnjake koji su na njoj radili”, te zatražio izbore na pripremi kojih će svaki politički akter imati priliku reći što misli o obrazovanju.

Oni kojima nije stalo do budućnosti obrazovanja moramo reći da nisu potrebni ovoj zemlji i nemaju nikakvu političku budućnost, poručio je Šalaj.

Miljenko Hajdarović i Josip Kličinović – članovi tijela koja su radila na reformi, istaknuli su da je 500 stručnjaka godinu dana “živjelo reformu”, putovalo po školama i razgovaralo s kolegama te unosilo njihova stajališta u buduće programe koje su dostavili Ministarstvu.

Sada tamo stoje i ‘čekaju Godota’ , rekli su i dodali da ih zauzvrat neki političari i dio medija ponižavaju i nazivaju “uhljebima, Jugoslavenima, neznalicama”.

Bez obzira na trenutačne zastoje, reformu u budućnosti nitko ne može zaustaviti, rekli su.

Novinarka i aktivistkinja Ana Brakus usprotivila je “pojačanoj političkoj kontroli društva, klerikalizaciji HRT-a i ograničenju slobodu javnoga govora”.

“Svi mi, radnici i radnice, strejt, gej i trans, državljani i državljanke ili oni koji to žele postići, baš svatko od nas ima pravo na slobodu, na obrazovanje i poštivanje ljudskog dostojanstva”, istaknula je i dodala da “ova vlada pet mjeseci radi protiv toga”.

Učenik Kristijan Orešković rekao je da je više od 650 tisuća učenika uhvaćeno u klopku obrazovnoga sustava koji koči i guši umjesto da inspirira i nadahnjuje, te da se ništa neće pomaknuti dok se ne oni ne budu bunili iz tjedan u tjedan.    

Na skupu su poručili da Hrvatska može bez političara, ali ne može bez građana, te zatražili da političari budu odgovorni građanima.

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/strucnjaci-koji-su-radili-na-reformi-politicari-nas-nazivaju-uhljebima-jugoslavenima-i-neznalicama/900283.aspx