Međimurske osnovne i srednje škole odbrojavaju dane do 2. međužupanijske smotre projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja Međimurske i Varaždinske županije. Ista će se održati u petak, 27. ožujka u Srednjoj školi Čakovec, a pripremljene teme rasprave spremne su svojom ozbiljnošću za državnu, a ne samo regionalnu razinu. Da je tome tako, potvrdile su jedine dvije srednje škole u konkurenciji, Srednja škola Čakovec i Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, čije su učenice odlučile predstaviti svoje projekte županu Međimurske županije Matiji Posavcu.

Iako su obje škole po prvi puta sudionici smotre, svojom pripremljenošću i idejama, Nikolina Cmrečnjak, Lara Vinko, Maria Paula Požgaj i Franciska Hodak iz Srednje škole te Marta Sečan, Ivana Novak, Valentina Dolenec i Nikolina Srša iz ETŠ-a, na čelu s mentorom Miljenkom Hajdarovićem, pokazale su županu i pročelniku UO za društvene djelatnosti Branku Sušecu, da žele promijeniti i poboljšati svoju zajednicu, obradivši teme korištenja interneta i navijanja na nogometnim stadionima. U Srednjoj školi tako su učenici 1.c razreda definirali nekoliko problemskih tema, a ukazali su ponajviše na visoki postotak korištenja interneta u slobodno vrijeme i za potrebe nastave, probleme ovisnost o internetu i komunikaciji te dali rješenja kako zaštiti sebe i osobne podatke na internetu. Župan je pritom podržao inicijativu da se na tu temu uspostavi snažnija komunikacija među učenicima i profesorima te da budemo prva županija koja će uvesti politiku pravilnog korištenja interneta. Stoga će se u daljnji tijek projekta uključiti i školsko Vijeće učenika te Nastavničko vijeće kako bi se u 1. razredima srednjih škola uvele radionice na temu komunikacije na internetu.

Projekt Tribine najvažnije sporedne stvari na svijetu zaintrigirao je učenice 3. razreda ETŠ-a koje su u sklopu predmeta sociologije učile o grupnom ponašanju, pritisku, društvenim vrijednostima i normama te isto promatrale provevši istraživanje u navijačkim skupinama. Važno je govoriti o problematici navijanja na nogometnim terenima te su odlučile kroz povezivanje svog rada u više školskih predmeta organizirati radionice kako bi o toj temi informirali svoje školske prijatelje iz drugih razreda. Župan Posavec učenicama je čestitao na izradi kvalitetnih projekata, ali i na inicijativi te samostalnosti koju su pokazale obradom ključnih tema za edukaciju. Ujedno im je pritom zaželio puno sreće na nadolazećoj smotri, na kojoj, iako su konkurencija, vidljivo je da će dobro funkcionirati u konačnici, provedbom zajedničkih ideja.

Izvor: https://medjimurje.hr/aktualno/arhiva/sigurnije-koristenje-interneta-18636/