Je li naslov stvarno tako smušen kako se meni čini? Umjetnost korištenja interaktivne bijele ploče (ili pametnice kako je neki zovu) leži u tome da pronađemo načine da je koriste učenici. Ovaj primjer je korišten u sklopu nastave Sociologije u trećim razredima gimnazije (tema Kultura). Uključuje grupni rad uz korištenje BYOD (Bring Your Own Device) principa te online alata Padlet.

Učenici su dobili zadatak oblikovati grupe veličine 2-4 učenika tako da svaka grupa raspolaže barem s jednim pametnim telefonom i vezom na internet. Zadatak je napisan na pametnu ploču i glasi:

  • korištenjem pametnih telefona pronaći primjer sub/kontra kulture koji vam se sviđa
  • istražiti simbole, rituale, vrijednosti i druge komponente kulture
  • pripremiti materijale za snimanje “one take” filma
  • mobitelima snimiti film i dodati ga na zajednički Padlet

Padlet je objavljen na pametnoj ploči i sadržavao je: zadatak, primjer filma, primjer kako se radi “one take” film, link na zajednički Padlet i pojašnjenje zašto radimo ovom metodom.

Istraživanje i priprema materijala za snimanje

Učenici su za kompletni zadatak dobili 60 minuta vremena. Snimanje su mogli obaviti u ostalim prostorima ili okolici škole.

Tijekom njihovog rada snimio sam nekoliko fotografija koje sam dodao na zajednički Padlet. Učenici su mogli prići ploči i kliknuti na bilo koji dio koji su željeli ponovno vidjeti. Nakon snimanja videa na mobitele su upisali link na zajednički Padlet, a moja uloga je bila pojasniti kako dodati video. Učenici su brzo shvatili rad s Padletom uz manje poteškoće kod uploada samih materijala. Manji dio videa su uspjeli dodati do kraja sata, a ostali imaju još 48 sati da dodaju svoje radove. Kako radovi pristižu na Padlet ja ih mogu komentirati.

Uočena poteškoća: dio učenika koji imaju neke verzije iPhonea imali su poteškoće kod dodavanja videa na Padlet i njihove se snimke u Padletu nisu mogle automatski pokrenuti. Taj smo problem zaobišli dodavanjem videa na YouTube i onda stavljanjem linka u Padlet. Učenici koji imaju Android mobitele nisu imali taj problem.

Kako smo ovo radili po prvi put nisam ih uspio ispitati kako im se sve skupa svidjelo. To ću sljedeći put obaviti uz Plickers. Sutra imam još jednu priliku doraditi metodu rada, ali ovaj puta u drugoj školi bez pametne ploče.

Konačan rezultat ću objaviti ovdje po zaključavanju Padleta:

Made with Padlet