Već dugo vremena razmišljam o dvije stvari vezano uz Facebook. Prva je o virtualnom prijateljstvu nastavnika i učenika na Facebooku, a druga je o mogućnostima korištenja te socijalne mreže u edukativne svrhe. Danas sam otvorio dvije ankete (upitnika) o razmišljanjima srednjoškolaca i nastavnika o virtualnom Facebook prijateljstvu. Upitnik za srednjoškolce je na ovom linku, a upitnik za nastavnike na ovom linku. Anketa ostaje otvorena tjedan dana i nakon toga sa velikim interesom čekam rezultate.

Virtualno prijateljstvo nastavnika i učenika

Čini mi se da mi je negdje prošle školske godine jedna učenica rekla “ako nisi na Fejsu onda ne postojiš”. Srednjoškolci su gledano u postotcima vrlo blizu stopostotnom iznosu članovi Facebooka. Kod osnovnoškolaca to još nije toliko očito, ali je svakako vrlo prisutno. Gledano u zbornici ispada da je to ovisno o generacijama i mlađi kolege redovito imaju Facebook račune. Kada razgovaramo o korištenju Facebooka u komunikaciji sa učenicima mišljenja su redovito podvojena. Dio nastavnika ima učenike među prijateljima dok drugi to izričito odbijaju. Nekako se i mogu složiti da to spada u odvajanje privatnog od poslovnog života, a opet često puta ispada da smo mi stalno “u službi” i da uvijek predstavljamo svoju školu. Dakle isto vrijedi i na Facebooku. Kao nastavnik moram pripaziti što javno objavljujem na Facebooku kako ne bih ugrozio svoj profesionalni dignitet. Ali gdje je granica? Smijemo li u privatno vrijeme imati svoje mišljenje i ponašati se slobodno?

Čitao sam razne priloge i mišljenja o tome na internetu. Mišljenja su različita. Škole područja New Yorka i Floride su već kažnjavale nastavnike radi aktivnosti na socijalnim mrežama (Huffington post). Američki nastavnici kao i dio hrvatskih kolega otvaraju dodatne profile na Facebooku kako bi ih koristili u komunikaciji sa učenicima i na taj način strogo odvojili privatno od poslovnog. Postavljam pitanje što je “dopušteno” u virtualnom odnosu nastavnik-učenik. Smije li/može li nastavnik komentirati učenički status ili fotografiju? Tanka je granica i može se zloupotrijebiti. Osobno sam imao tu nesreću osjetiti pokušaj difamacije kada mi je bivša poslodavka pokušala naštetiti izmišljanjem moje “nepodobne komunikacije” sa učenicima (link). Naravno izmišljotine se nisu mogle dokazati.

U ljeto 2011. godine američka savezna država Missouri je zabranila svako mrežno prijateljstvo nastavnika i učenika. Taj “Facebook zakon” je nakon žalbi nastavnika ipak ukinut i sada škole moraju samostalno donijeti svoje pravilnike o mrežnoj komunikaciji.

Primjer inovativnog korištenja Facebooka za projekt iz Povijesti
Primjer inovativnog korištenja Facebooka za projekt iz Povijesti

Gubimo li kao nastavnici autoritet virtualnim prijateljstvom sa učenicima?Veliki broj mlađih nastavnika u početku karijere ima potrebu imati što bliži odnos sa učenicima. Rekli bi gotovo prijateljski. No, suradnja nastavnika i učenika (posebno osnovaca) ipak mora počivati na malo složenijim odnosima kako bi cijeli nastavni proces mogao funkcionirati.

Zanimljivo je mišljenje psihologinje Pamele Rutledge koja smatra da je zabrana online interakcije nastavnika i učenika poput zabijanja glave u pijesak. “Facebook omogućava nastavnicima da se informiraju o tome što se dešava u životima učenika. Facebook može nastavnika učiniti ljudskijim i može biti model dobrog ponašanja odrasle osobe. Može pojačati svijest mladih o tome da je Facebook dio odraslog svijeta. Djeca moraju naučiti da ono što se desi na Facebooku ne ostaje na Facebooku.

Ured za obrazovanje grada New Yorka je prole godine uredio dopušteno ponašanje nastavnika na socijalnim mrežama. Nastavnik smije komunicirati sa učenicima preko profesionalnih stranica/profila uz prethodnu dozvolu nadređenih, a učenici moraju imati pisani pristanak roditelja za sudjelovanje. Kompletan set uputa NYC Department of Education Social Media Guidelines dostupan je u PDFu na ovom linkuPretjerujemo?

Zar ja kao razrednik ne bih smio koristiti Facebook za razredničke poslove? U slučaju slanja neke važne obavijesti imam mogućnost slati skoro 30-ak SMS poruka učenicima (naravno na svoj račun) ili mogućnost poslužiti se socijalnom mrežom. U ovom slučaju slanje poruke/statusa preko Facebook je besplatno i vrlo učinkovito. Učenici su redovito na mreži i u razgovoru kažu da češće provjeravaju poruke i statuse na Facebooku nego li svoje mobitele (osim ako ih ne koriste za pristup Facebooku).

Bit će zanimljivo sljedeće subote pogledati rezultate i komentare. Ukoliko bude nekoliko desetaka odgovora mogli bi dobiti interesantnu temu za pisanje.