Miljenko Hajdarović, profesor povijesti u Srednjoj školi Čakovec, ne vidi logike u objašnjenjima ministrice Divjak.

Pred gotov čin

– U dualnom sustavu nemate predmet koji bi se zvao povijest staklarstva, nego nekoliko nastavnih sati posvećenih toj temi. To nije radno mjesto za profesora povijesti – kaže. Smeta ga što se projekt dualnog strukovnog obrazovanja nije osmislio do kraja, nego se sve stavilo pred gotov čin. Trebalo je, kaže, napraviti projekciju kako će to funkcionirati kroz nekoliko godina, i na vrijeme reći koliko će nastavnika biti višak. »To bi ozbiljna država učinila, ali mi to očito nismo«, veli Hajdarović. 

Višak profesora povijesti postoji, na devet odsjeka povijesti svake se godine producira i koju stotinu viška nastavnika, upozorava čakovečki profesor. Ali reorganizacijom visokog obrazovanja, upisnim kvotama, nije se dosad bavio nitko od prosvjetnih vlasti. »Dva desetljeća otvaraju se brojni odsjeci, iz političkih ili drugih razloga, a to će doći na naplatu. Imamo sve manje učenika. Ne samo da će dio nastavnika ostati bez posla, nego će se i odsjeci početi zatvarati«, ocjenjuje Hajdarović, koji aktualnu reformu vidi kao »brdo improvizacije s lošim ishodom«.

Cijeli članak je dostupan na: http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/NASTAVNICI-NEZADOVOLJNI-Obrazovna-reforma-je-samo-brdo-improvizacije-s-losim-ishodom