– Izložba putuje po svijetu. U više od 40 zemalja služi kao nadahnuće mladim ljudima koji dolaze iz drugačijih kultura i siguran sam kako će nadahnuti i mlade u Hrvatskoj – rekao je putem video poruke Ronald Leopold, ravnatelj Kuće Anne Frank koja je s udrugom HERMES dovela izložbu u Hrvatsku. Četiri panela putujuće izložbe Anne Frank – povijest za sadašnjostprvi put su predstavljena novinarima na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u RH dalo je potporu izložbi i projektu ‘Povijest za svijest’ u sklopu kojeg se izložba odvija, a veleposlanica Stella Ronner-Grubačić pročitala je ulomak iz Annina dnevnika.

“Činjenica da je Dnevnik Anne Frank preveden na gotovo sve svjetske jezike pokazatelj je da njezina priča ima utjecaj na mlade diljem svijeta te je stoga poruka i pouka izložbe univerzalna”.

Specifičnost hrvatske verzije izložbe su paneli s lokalnim, hrvatskim kontekstom koje je pripremio povjesničar Miljenko Hajdarović.
– Željela bih čestitati HERMES-u i Kući Anne Frank što su imali volje i hrabrosti preuzeti ovakav posao. Izložba je jako bitna zato što se dodavanjem hrvatskih panela povezuje s lokalnom poviješću, a za prihvatiti tako izazovan zadatak potrebna je hrabrost, suosjećajnost i znanje – naglasila je veleposlanica.

Izložbu karakterizira i poseban, interaktivan pristup vođenja, budući da školske grupe kroz izložbu vode posebno educirani “učenici-vodiči” koji sadržaj izložbe svojim kolegama vršnjacima objašnjavaju na pristupačan i razumljiv način.

– Posebno nam je drago što će izložba, osim Zagreba, posjetiti i druge hrvatske regionalne centre – Rijeku, Split i Osijek, a već sad postoji interes da dođe i u neke druge gradove – naglasila je predsjednica HERMES-a Julia Mikić.

Izložba se odvija u sklopu 750 000 kuna vrijednog projekta Povijest za svijest koji financira Europska unija, a koji je podržao i predsjednik Ivo Josipović. Podsjećamo da je otvaranje izložbe u četvrtak 19. rujna 2013. u devet sati na Filozofskom fakultetu, Ivana Lučića 3 u Zagrebu – dvorana D7, prizemlje, a izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost bit će besplatna i otvorena za javnost: od 19. rujna 2013. do 6. listopada 2013. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 10.listopada 2013. do 30. studenog 2013. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje će se održavati i organizirani grupni posjeti za srednje i osnovne škole.

Izvor: https://www.scena.hr/dogadjanja/ronald-leopold-izlozba-anne-frank/