Učenici 2.c i 2.d razreda su u subotu 10. veljače 2018. godine odradili terensku nastavu u Javnoj ustanovi spomen područje Jasenovac. Uz pomoć kustosa su istražili spomen područje i memorijalni muzej u sklopu teme “Hrvatska u Drugom svjetskom ratu”.

Učenici su podijeljeni u ukupno 13 grupa uz pomoć radnih listića koji su sadržali pitanja i povijesne izvore istražili muzej u potrazi za odgovorima. Svaki je razred analizirao odgovore uz pomoć kustosa Ive Pejakovića i Đorđe Mihovilovića u jasenovačkom edukacijskom centru (na fotografiji).

Komentar učenice:

Prije posjeta memorijalnom centru, znala sam tek poneke osnovne činjenice koje smo naučili tijekom školskog obrazovanja. Terenska nastava približila mi je sve događaje, žrtve, muke, probleme, neprestan rad, uvjete života, smrti, brutalnost, i još mnogo toga. Samim time terenska nastava dala  nam je mogućnost da shvatimo kakav je bio život zarobljenika logora u to vrijeme. Posjetom edukativnom centru naučila sam mnogo više nego što bih naučila iz udžbenika ili na običnoj  nastavi. Grozote koje su se događale u logoru ne smiju biti zaboravljene ali se ne smiju ni  ponavljati. Svi se razlikujemo, ali svi smo u nečem jednaki, i stoga svi jednako vrijedimo i svi jednako zaslužujemo živjeti. Žrtve koje su tada bile izgubljene  neka ostanu u sjećanju,neka ih se pamti,a ljudi neka nauče shvatiti vrijednost ljudskih života da se takve žrtve ne ponove.