Krajem ožujka 2019. godine napisao sam prvu objavu o tzv. Hrvatskoj parfemskoj kući. Ta prva objava i ova današnja prije svega su vježba iz informacijske pismenosti. Uvodno želim napomenuti da parfemi nisu dio mog profesionalnog života, nisam dio te industrije. O parfemima znam samo subjektivno procijeniti miriše li mi nešto ili smrdi (pun intended). Na ovaj novi kritički pogled potakli su me mailovi i poruke u kojima je Tomislav Vrbanec tražio da obrišem prvotnu objavu.

Informacijska pismenost

U radu Sonje Špiranec Informacijska pismenost – ključ za cjeloživotno učenje možemo naći da sve definicije informacijske pismenosti sadrže:

· sposobnost učinkovitog traženja informacija
· upućenost pri odabiru i vrednovanju informacija
· lakoća i lagodnost korištenja širokog raspona medija
· svijest o problemu pouzdanosti i vjerodostojnosti informacija
· učinkovitost prenošenja informacija drugima.

Cijeli rad dostupan je za čitanje na ovoj poveznici.

Što je upitno ili problematično?

Prilikom pojave na tržištu nova tvrtka i/ili osoba koja stoji ispred nje nastoje stvoriti što bolju sliku ili se postaviti kao brand. To bi trebalo osigurati bolju prodaju proizvoda ili usluga i naravno ostvariti profit. Ovdje prepoznajem nekoliko elemenata kojima se nastoji stvoriti brand:

  1. Ime. Već samim odabirom imena radite prvi korak. Odabirom imena Hrvatska parfemska kuća stvarate dojam veličine.
  2. Kvaliteta. Isticanjem posebnih riječi poput brand, misija, industrija, institut, parfumer, laboratorij, private label, certifikat, niche i sl. nastoji se stvoriti dojam kvalitete.
  3. Osoba. Povezivanje djelatnosti tvrtke s istaknutom osobom. Takva osoba uz isticanje ugodne vanjštine mora biti komunikativna i odavati dojam profesionalnosti.

Ponovni pogled na web stranicu Tomislava Vrbanca

Web stranica Hrvatske parfemske kuće nalazi se na na adresi www.croatianperfumehouse.eu.hr. Stranica ima uobičajene dijelove i tipičan izgled poslovne stranice na kojoj se nešto prodaje. Sadrži profil tvrtke, ponudu i kontakt podatke. Za razliku od prošle godine sada nekih dijelova nema, a neki novi su dodani.

Nedostaje recimo dio Naši parfumeri koji je lani donosio informacije o kvaliteti školovanja i nagradama glavnog parfumera Tomislava Vrbanca. Doduše postoji novo uređena stranica koja predstavlja preuređenu biografiju parfumera.

Lani je pisalo: Tomislav Vrbanec je glavni parfumer u Hrvatskoj Parfemskoj Kući. Njegov rad je nagrađen višestrukim priznanjima i nagradama, uključujući prestižnu nagradu u kategoriji Perfume Extraordinaire Francuska. Da sam osvojio priznanja i nagrada svakako bi ih dokumentirao i prezentirao javnosti, a ovdje je taj dio obrisan.

Stajalo je i kako je T. Vrbanec završio školovanje za “master parfumera” u Francuskoj no taj je podatak trenutno nedostupan. Samo da podsjetim da lani o takvom školovanju nisam mogao pronaći nikakvu potvrdu. I opet napominjem da bi se profesionalac koji stekne takvu diplomu njome javno dičio i istu pokazao. U jednom plaćenom sponzorskom članku istaknuo je da je za to školovanje platio 18.000 eura. Fotografije te škole, školovanja i diplome udarale bi s naslovnice – naravno da se radi o mojoj promociji.

Nedostaje i web shop preko kojeg se prije mogla naručiti ponuda Hrvatske parfemske kuće. Iskustvo kupovine opširno je opisala Mirisna polica što možete pročitati na ovoj poveznici. Prenosim zaključak: Iako možda samo nisam imala sreće, ili sam baš imala peh, što se mog osobnog iskustva tiče, Hrvatska Parfemska Kuća aka Aroma Fragrance Lab Ltd smjestila se čvrsto pod oznake “nepouzdano“, “neprofesionalno” , “sporo” i “zakonski neusklađeno“ (…)

Više se nigdje na stranici ne spominju tri proizvodne linije u Marseilleu niti se ikako može doznati ili vidjeti kako Hrvatska parfemska kuća proizvodi parfeme. Doduše na Facebook stranicu su postavili video o tome kako se pune parfemi.

Screenshot Facebook stranice Hrvatske parfemske kuće

Video koji je iskorišten je zapravo lako pronaći na Youtubeu. Radi se snimci talijanske tvrtke Coven Egidio koja proizvodi postrojenja za parfemsku industriju.

Novosti koje sam uočio vezane su uz tzv. laboratorij i institut.

Screenshot web stranice Hrvatske parfemske kuće

Ovdje imamo dva važna elementa koji bi trebali biti garancija kvalitete. Piše: Registracija laboratorija pri HZJZ samo je potvrda profesionalnosti i zadovoljavanja zdravstvenih normi. Zvuči vrlo zanimljivo, zar ne? Kontaktirao sam mr.sc. Ivonu Vidić Štrac, dipl. ing., voditeljica Odjela za predmete opće uporabe pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Zahvalila mi je na informaciji i obavijestila me oni takvu registraciju ne provode. Napominje da kupci mogu proizvođača pitati da daju na uvid rezultate provedenih laboratorijskih ispitivanja.

Sljedeća rečenica: Uvođenjem Dobre proizvođačke prakse (GMP) konkurentni smo svim parfemskim laboratorijima u Europi, a stalnim ulaganjem u opremu i znanje trudimo se svakodnevno biti što bolji. Google kaže da bi se tu trebalo raditi o norma ISO 22716:2007 Cosmetics – Good Manufacturing Practices (GMP) – Guidelines on Good Manufacturing Practices. Ta norma propisuje smjernice za dobru proizvođačku praksu za proizvodnju, kontrolu, skladištenje i distribuciju kozmetičkih proizvoda. Normiranjem se kod nas bavi Hrvatski zavod za norme pa sam ih upitao oko navedenog certifikata. Čekam odgovor.

Screenshot web stranice Hrvatske parfemske kuće

Zgodno je da se sada u ovoj priči pojavljuje Institut za parfumeristiku. Fantastično je biti master parfumer koji je osnovao institut, zar ne? Hrvatski leksikon definira institut kao ustanovu koja se bavi znanstveno-istraživačkom djelatnošću. Idemo odmah guglati naziv. Ispada da je Institut za parfumeristiku zapravo Institute of Perfumery društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju, trgovinu i usluge. Dakle, Tomislav Vrbanec je krajem siječnja 2020. godine osnovao novi d. o. o. preko kojeg nastavlja poslovanje “branda” Hrvatska parfemska kuća. Institut je na istoj adresi Josipa Bedekovića 18, Čakovec i s istim brojem telefona 040/396-124 kao i neke prijašnje tvrtke (recimo Plumeria d.o.o. o čemu sam pisao u prvoj objavi).

Lani sam na kraju objave spomenuo i bračni par Ude. Olimpijac Filip Ude i njegova supruga Ana (vizažistica i influencerica) 2018. godine krenuli su u poslovnu suradnju s Tomislavom Vrbancem. Naravno oko razvoja vlastitih parfema. To je za Hrvatsku parfemsku kuću mogao biti izvrstan promidžbeni čin jer uključuje poznate osobe. Kontaktirao sam gospođu s pitanjem oko razvoja tog posla. Odgovorila je prilično decidirano da zbog negativnog iskustva više ne želi imati veze s dotičnim slučajem.

Komunikacija s Tomislavom Vrbancem

Kao što sam već gore napisao T. Vrbanec mi je prvo napisao poruku na Facebooku, a potom i email u kojem moli da obrišem moju objavu. Odgovorio sam da mi nije jasno zašto bih brisao objavu jer se radi o rezultatu brzinske pretrage javno dostupnih podataka. Pitao sam i što je od objavljenog netočno. U novom odgovoru T. Vrbanec negira sumnje koje sam izrazio. Citiram dio njegovog e-maila: Marketinske kampanje su osmisljene napredovanja poslovanja i u najboljoj namjeri. Vaš članak može vrlo lako ljude zbuniti i dovesti do krivih zaključaka. (…) Ponavljam da se zaista trudim napraviti nešto dobro za Hrvatsku, a pogotovo za našu regiju u najboljoj namjeri.

Umjesto zaključka

Tomislavu ovom prilikom još jednom čestitam na vještim marketinškim potezima koje provodi. Vješto oblikuje priču o sebi i svome brandu. Nažalost priča prema ovom što vidim nije do kraja iskrena niti čista. Ponavljam da nisam stručnjak glede parfemskog biznisa ili bih čak rekao da sam parfemski Dudek. No, meni ovo apsolutno izgleda kao uvoz iz neke strane tvornice kozmetike koja po narudžbi tiska naljepnice, kutije i ostalo što je potrebno za tržište.

Što se informacijske pismenosti tiče svi su podatci pronađeni između 2. i 4. srpnja 2020. godine korištenjem tražilice Google i email komunikacijom. Reklame na internetu i drugim medijima mogu dovesti u zabludu potencijalne kupce ili korisnike usluga. Stoga svakome savjetujem oprez i uvijek istražite što internet otkriva o robi ili proizvođaču. Svakako pogledajte savjete o zaštiti potrošača.

Pozivam Tomislava Vrbanca da se sa svojim potencijalnim komentarima može javiti ovdje ispod objave. Pitanja na koja mora odgovoriti su jednostavna:

  • Tko proizvodi “parfeme” koje prodaje?
  • Gdje se proizvode?
  • Jesu li dostupne njihove deklaracije?
  • Jesu li ti proizvodi usklađeni s EU regulativom?

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.