Internet je fantastično mjesto na kojem poput čarobnoga štapića možete stvoriti iluziju. Stvaranjem imaginarne slike o samome sebi lako možete prevariti druge, a s vremenom možda i samoga sebe. Prije nešto više od dvije godine naletio sam na reklamu koja me toliko zainteresirala da svako malo moram provjeriti kako hrvatski parfumer stvara imaginarnu sliku o sebi.

Vratimo se dakle u ožujak 2019. g. kad se u digitalnim medijima pojavilo mnoštvo reklama i (plaćenih) priča o Hrvatskoj parfemskoj kući i njenom pokretaču. Bilo je tu fino složenih elemenata životopisa, pažljivo odabranih fotografija i doze glamura o mladom parfumeru. Prema njegovim riječima otkrio je ljubav prema parfemima, skupo platio školovanje u Francuskoj i sada pokreće stvarno veliki posao u Hrvatskoj. Taj veliki posao i traženje 400 suradnika me iskreno zainteresiralo da doznam više o hrvatskoj tvornici parfema. U vrlo kratkom online istraživanju otkrio sam puno rupa u cijeloj priči i objavio članak Hrvatska parfemska kuća – zanimljivosti?!?. Nekoliko mjeseci kasnije objavio sam i nastavak priče u tekstu Hrvatska parfemska kuća – ponovni kritički pogled. Zbog te dvije objave Tomislav Vrbanec, autor cijele bajke, je pokrenuo i prve pravne korake prema tužbi.

O čemu se zapravo radi? Zahvaljujući blogu Mirisna shvatio sam koliko je to zapravo velika priča tj. koliko je to veliki posao s mogućnošću zarade u trgovini mirisima. Autorica bloga Mirisna puno se ozbiljnije prihvatila istraživanju cijele priče i doznala znatno više detalja o Hrvatskoj parfemskoj kući i parfumeru Tomislavu Vrbancu. I u novijoj objavi razotkrila je puno lažnih detalja koje Tomislav Vrbanec kontinuirano mijenja u svojoj biografiji koju je objavio na stranici Hrvatske parfemske kuće i na novoj stranici gdje nanovo gradi brend oko svojeg imena. Od izvorne priče o fancy obrazovanju u Francuskoj danas više nije ostalo gotovo ništa. Spomen velikih imena škola, instituta ili nagrada više uopće ne postoji. Čak je i nedavni spomen parfemske škole ISPICA zapravo samo priča o tome da je izgleda u proljeće ove godine sudjelovao u besplatnom online tečaju.

Screenshot biografije Tomislava Vrbanca snimljen 3. prosinca 2021. g.

U gradnji brenda oko svog imena neuspješno je pokušao kreirati biografiju na Wikipediji o čemu je također pisala Mirisna (poveznicu sam već ostavio gore). Otkrila je da je u međuvremenu Vrbančeva tvrtka Aroma Frangrance Lab Ltd., koju je osnovao u Velikoj Britaniji, likvidirana u lipnju 2021. g. po snazi britanskih zakona. Kao što Mirisna piše: Aktivnosti na hrvatskom tržištu pratile su naglašene promotivne aktivnosti, a Hrvatska parfemska kuća predstavljala se kao “proizvođač” i “parfemska industrija”. Tomislav Vrbanec sad svoju priču o parfemima prodaje pod novim, petim trgovačkim društvom koje je otvorio, i sada s pompoznim nazivom Institute od Perfumery d.o.o.

Screenshot biografije Tomislava Vrbanca snimljen 3. prosinca 2021. g.

Kao što stoji na njegovoj novoj web stranici i biografiji Tomislav Vrbanec se stvarno ne boji eksperimentiranja. No, zbog učestalog mijenjanja biografije i razotkrivenih činjenica sve je više sumnje u rečenicu koju je napisao u najnovijoj biografiji: Vrhunske vještine, talente i kreativnost koje posjeduje kao parfumer pokazuje i izvan parfemske industrije.

Javno dostupni podatci o tvrtkama Tomislava Vrbaneca na portalu CompanyWall business

Gospodine Vrbanec stvarno vam se divim na umijeću korištenja marketinga i stvaranju osobnog brenda. Makar i bez pokrića. Možda bi naposljetku bilo realno otvoriti PR tvrtku jer sigurno ima političari kojima takve vještine trebaju.

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.