Učiteljica Nada Ratković, spomenuta u drugom članku istraživanja “nagrada”, kontaktirala me 14. studenog 2023. putem Facebook Messengera. Iznimno cijenim pokušaj da mi pojasni problematiku. Istakla je da razumije problematiku nagrada, ali neka ponovno provjerim Međunarodno sveučilište za pripravništvo (IIU). Usmjerila me na njihovu web stranicu s akreditacijama koje potvrđuju da je to STVARNO i AKREDITIRANO sveučilište. Obzirom da u ovoj regiji nemaju podružnicu ona je taj posao preuzela na sebe.

Krenimo redom provjeriti što su od “akreditacija” prezentirali na web stranici Međunarodnog sveučilišta za pripravništvo. Zanemariti ću odmah na početku da je proces akreditacije i dokumentiranja iste znatno kompleksniji od prikaza nekoliko sličica certifikata. Lako se pogledaju primjeri na web stranicama hrvatskih fakulteta.

Innovation Patent

Prvi je navodni patent koji je izdala australska vlada za inovaciju Virtual Education System. Srećom australska vlada ima internetski registar patenata koju mogu pretražiti. I nejasno je zašto je IIU ispod tog dokumenta napisao International Accreditation (nema veze).

Prvo sam tražio po broju patenta. NEMA. Tražio sam patent dodijeljen International Internship University. NEMA. Tražio sam Virtual University. NEMA. Tražio sam imena Jack W. i Peeyush P. NEMA. Tražio sam po nazivu inovacije Virtual Education System. NAĐENO ali podnositelj je John Osbore s Novoga Zelanda 2021. g.

Drugi prikazani certifikat kojeg su nazvali Innovation Patent prikazuje nešto što spominje Peeyusha Pandita i International Internship University i Svjetsku organizaciju za intelektualno vlasništvo (WIPO). To zapravo nije certifikat već digitalna potvrda da je osoba A (Peeyush) u svom posjedu imala dokument X. Doslovno nema nikakve druge vrijednosti i ne potvrđuje ništa.

Treći certifikat nazvali su Certificate of Accreditation. Prema njemu World Education Organization potvrđuje akreditaciju IIU za Virtualni Univerzitet od 2021. do 2030. g. World Education Organization ne postoji. Prvi sljedeći spomen te organizacije je izgleda još jedan scam projekt Remarkable Education čiju vrijednost (u podnožju) garantiraju IIU i WEO.

Certificate of Accreditation

Sljedeći niz od sedam certifikata nazvali su Certificate of Accreditation – akreditacijski certifikati.

Prvi su nazvali International Accreditation. Tim certifikatom European Accreditation Council for Online Learning priznaje da je IIU dosegnuo akademske i upravne standarde za što je zavrijedio titulu Institution of Educational Excellence. Već od izgleda, opisa i titule imam snažan predosjećaj da ovo nema veze s ničim.

Idemo opet redom od naziva organizacije – European Accreditation Council for Online Learning – NE POSTOJI. Dalje ne moram niti imam što provjeriti s ovim “certifikatom”.

Sljedeći certifikat nazvali su International Accreditation, a dodijelio ga je Middle East Council of Higher Education Commission. Organizacija pod tim imenom je postojala u devedesetim godinama prošlog stoljeća i navodno je djelovala na prostoru Arapskog poluotoka. Jedino mjesto gdje se danas spominje je IIU stranica certifikata. Smatram da je certifikat izmišljen.

Slijedi još jedan International Accreditation certifikat koji vizualno potpuno isto slijedi dizajn prethodnog. Ovaj certifikat navodno dodjeljuje Gulf Bureau of Higher Education. Na internetu postoji nešto pod tim imenom, ali koristi drugi logotip. Premda piše respected and reputable independent regulating organization for higher education in the Middle East to meni izgleda kao još jedan fake.

Pogledajmo samo upravni odbor. U prvome redu treći je navodno šef za akreditiranje. Navodni Dr. Faishah Amir se pojavljuje i na drugim web stranicama uz druga imena (Yousef, Arslan) i poslove (npr. model za aparatić za uređenje brade). Kautsar Al-Mubarak se na stranici iStockPhoto opisuje kao portrait of muslim businessman with arms crossed. Sve redom tipične stock fotografije.

Sljedeći certifikat je opet jedan iz niza International Accreditation. Pažljivim pregledom ne može se naći nijedan podatak vezan uz IIU ili osnivača. Potpuno je nejasno što bi to trebalo biti, ali sigurno nije međunarodna akreditacija. Potpuno besmislena nakupina riječi koje bi nekoga trebale uvjeriti da se radi o stvarnom dokumentu.

Slijedi neimenovani “certifikat”. Dokumentom se usmjerava pažnja na nešto što bi trebalo biti službeno izdanje indijske vlade. A što zapravo piše na dokumentu – Shwarna Bharat Parivar (netko nepoznat u dosadašnjoj priči o IIU) posjeduje literarno/dramsko djelo naziva International Internship University. Opet nema veze s akreditacijom.

Još jedan iz niza International Accreditation. Ovaj je navodno izdao United Stated open and distance learning consortium. Nema organizacije pod tim imenom premda postoji sličnog naziva – United States Distance Learning Association. Pogledao sam malo i stranicu te američke organizacije i nigdje nisam pronašao trag bilo čega povezanog s indijskim potkontinentom. Takav “certifikat” se pojavljuje na još nekoliko sumnjivih “fakulteta”. Još jedan fejk.

I još jedan International Accreditation. Ovaj izdaje European Network of Accreditation for Online Education. Jao, kako naivno izgleda već na prvi pogled. Takve europske organizacije za akreditaciju NEMA.

Our Education Service Providers World Wide

Nakon nula certifikata na stranici o akreditacijama imaju još dio Naši pružatelji obrazovnih usluga širom svijeta. Te dokumente ni ne moram pregledavati jer bi samo trebali zavarati korisnika o partnerima IIU u svijetu.

Zaključak

Na stranici na kojoj bi se IIU trebala dokazati kao akreditirana obrazovna ustanova nema takve potvrde. Zapravo samo daju dodatne dokaze da je cijela priča izmišljena.

HRPA NIČEGA.

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.

Miljenko Hajdarovic proud winner of Global Teacher Award 2023
Četiri asa – treći dio drame o nagradama za učitelje