Nakon moje objave o Global Teacher Award bilo je mnogo raznovrsnih reakcija. Nažalost treba otvoreno priznati da su se mnogi naslađivali razotkrivanjem nagrade kojom su se neki hrvatski učitelji silno hvalili. Jedan od dobronamjernih komentatora dobro je primijetio da “da smislenost nagrade ne smije u pitanje dovesti kvalitetu svih onih koji su je primili”. Spomenuo je imenom i kolegicu, višestruku dobitnicu Global Teacher Award, ističući da “primila i mnoge druge nagrade” i “da treba biti oprezan kada nešto ismijavamo na ovakav način, jer nije nagrada ono što čini čovjeka”. U pravu je i kad je napisao da ne poznajem nagrađene kolege i ne znam kako rade. To je apsolutna istina – ne znam kako nagrađeni rade i ne mogu o tome suditi. Doduše mogu zaviriti u još poneku nagradu koju su JAVNO istakli na društvenim mrežama.

Ova tema je podijeljena na tri dijela:

Miljenko Hajdarovic proud winner of Global Teacher Award 2023
Četiri asa – treći dio drame o nagradama za učitelje

Za promišljanje prije nastavka čitanja

Vrijedi razmisliti o motivaciji učitelja za prijavu na natječaje za nagrađivanje. Posao učitelja je iznimno složen. Od pojedinca zahtijeva stručnost, predanost i visoku motiviranost. Završetak fakulteta tek je odskočna daska koja osigurava ulazak u obrazovni sektor. Učitelj je nakon zaposlenja tek pod konstantnim pritiskom usavršavanja. Usavršavanje podrazumijeva praćenje noviteta iz interdisciplinarnog područja od odgojno-obrazovnih znanosti, preko specifičnih grana znanosti koje učitelj predaje, zatim medijske, informatičke i drugih pismenosti do sijaseta drugih specifičnih znanja koja su potrebna za svakodnevnu interakciju s djecom i odraslima. Rad s ljudima, bez obzira na njihovu dob, je iznimno slojevit i iziskuje mnogo energije. Ono što učitelj radi u učionici tijekom jednog školskog sata je samo finale svih priprema koje su prethodile kako bi se taj sat prilagodio zahtjevima kurikuluma, odgojno-obrazovnim ciljevima te specifičnostima koje pojedini učenici imaju. Biti učitelj znači izložiti se divljoj vožnji na vlaku smrti. Usponi i padovi su gotovo svakodnevni. Plaća učitelja nije dovoljan motivator. Trud i vrijeme uloženo u provedbu određenih školskih projekata često nisu prepoznati ni u samoj školi, a kamoli izvan nje. Većina toga što učitelji odrade niti se ne vidi izvan zidova učionice. Ne kažem da svi učitelji isto rade, da smo svi divni i krasni. Prije već dosta godina, u vrijeme mog dijela roditeljskog dopusta, kontaktirao sam broje kolege s jednim pitanjem – koliko godina prođe prije nego te školska svakodnevica izlupeta toliko da nestane elan. Prosjek odgovora je bio oko 7 godina. I zašto se onda učitelji javljaju ne samo na natječaje za nagrade nego i na bilo kakve aktivnosti koje ih privremeno izvode iz škole? Upravo zbog održavanja motivacije, zbog traženja novog poguranca za izdržati još nekoliko godina u visokom ritmu. I to uglavnom nije kako bi im se društvo ili mediji klanjali. To je zbog vlastitih emotivnih stanja, zbog potvrde samima sebi.

Što je nagrada Best Global Educator?

Da skratim priču – ne znam baš ništa o toj nagradi. Ni nakon nekoliko sati istraživanja nisam pronašao konkretan podatak o nagradi. Samo mogu vjerovati da su dobitnici “Nagrade za najboljeg globalnog edukatora” ponosni što su je primili 2022. godine. Nisam krenuo dubinski istraživati no u Hrvatskoj su minimalno četiri dobitnice ove nagrade. Koliko vidim barem dvije su dvostruko nagrađene – imaju Global Teacher Award i Best Global Educator. Podatci o tome dostupni su na njihovim društvenim mrežama, na stranici srednje škole u kojoj dobitnica radi, ali i na lokalnom portalu. Lokalni portal prenosi izjavu obje dobitnice i citiram dio: Počašćeni smo i zahvalni što smo dobili “Nagradu za najboljeg globalnog edukatora” od Međunarodnog sveučilišta za pripravništvo – IIU. Drago nam je što je organizacija poput International Internship University, prepoznala cjelokupan naš rad te nas nagradila ovom prestižnom nagradom.

Još jedna dobitnica, meni geografski bliža, za lokalnu online kroniku je izjavila: Zahvaljujem globalnoj organizaciji IIU na dodjeljenoj nagradi. Doprinos zajednici pokušavam dati stvaranjem boljeg društva kroz trud i inspirativno podučavanje. Svaka nagrada je dodatni vjetar u leđa i znak da radim dobar posao. Drago mi je da se trud prepoznaje na globalnoj razini. Vjerujem da će moji učenici naći način da obogate zajednicu u kojoj živimo.

Na istome portalu sam našao da je učiteljica godinu i pol ranije od istog sveučilišta uvrštena u Golden Book of World Record. Portal pojašnjava: U organizaciji International Internship University organiziran je 13. ožujka veliki međunarodno povijesno virtualni događaj pod nazivom „The Most Inspiring Woman of the Earth 2022“. Nagrađeno je 2100 žena iz 230 zemalja svijeta.

Ako nemam informacije o nagradi što onda mogu. Mogu guglati u potrazi za institucijom koja je nagradu dodijelila i tko je osnivač nagrade.

International Internship University (IIU)

Kao što možete vidjeti na vrhu diplome je istaknut logotip i ime International Internship University (IIU). Međunarodno sveučilište za pripravništvo zvuči impresivno, zar ne? No, medijska pismenost nas uči da ne smijemo slijepo vjerovati bez provjere informacija. Sveznajući Google bez problema pronalazi službenu web stranicu sveučilišta. Na naslovnici ima svačeg no to i nije tako neobično jer sveučilišta i fakulteti znaju imati stranice koje je radio mali od susjeda.

Već prve dvije fotografije izgledaju relativno impresivno – velikim slovima (možda kartonskim ili od stiropora) ispisano ime ispred neke zgrade i trinaestero ljudi u šarolikim akademijskim ogrtačima (možda promocija). Tekst o sveučilištu otvara citat Oscara Wildea: Obrazovanje je prekrasna stvar, ali treba se barem s vremena na vrijeme sjetiti da se ne može naučiti ništa što se stvarno mora naučiti. Ovo pišem u 2.42 i možda sam već preumoran da shvatim citat ili zašto je baš taj citat postavljen na početak predstavljanja sveučilišta. Kopiram predstavljanje:

International Internship University (IIU) is building a better and brighter future for all young learners and is committed to providing better and virtual education to all the young learners of the globe.

IIU is metamorphosing the conventional education system by cutting down the additional costs and providing access to more than 1000 courses and Internships to their e-learners, across 195 countries and six continents, throughout the year with over 150 offices around the world. International Internship University (IIU) is united in the commitment to provide exclusively free education to all the children and the youth of this world under this global hub. IIU has been accredited and affiliated with the World Education Organization (WEO) and International Accreditation Organization (IAO) and collaborated with all the World’s top Universities and educational institutions through the platform of Massive Open Online Courses (MOOC). IIU provides various Certificates, including Diploma, Graduation, Post-Graduation Diploma, Post-Graduation courses, and Honorary Doctorates. IIU has received many accreditations as per international standards for their innovation, vision, creative ideas, research and white papers publication.

Međunarodno sveučilište za pripravništvo (IIU) gradi bolju i svjetliju budućnost za sve mlade učenike i predano je pružanju boljeg i virtualnog obrazovanja svim mladim učenicima svijeta.

IIU mijenja konvencionalni obrazovni sustav smanjenjem dodatnih troškova i omogućavanjem pristupa više od 1000 tečajeva i stažiranja svojim e-učenicima, u 195 zemalja i šest kontinenata, tijekom cijele godine s preko 150 ureda diljem svijeta. Međunarodno sveučilište za pripravništvo (IIU) ujedinjeno je u predanosti pružanju isključivo besplatnog obrazovanja svoj djeci i mladima ovog svijeta u ovom globalnom središtu. IIU je akreditiran i povezan sa Svjetskom obrazovnom organizacijom (WEO) i Međunarodnom organizacijom za akreditaciju (IAO) te je surađivao sa svim svjetskim vrhunskim sveučilištima i obrazovnim institucijama putem platforme Massive Open Online Courses (MOOC). IIU daje različite certifikate, uključujući diplome, diplome, postdiplomske diplome, postdiplomske tečajeve i počasne doktorate. IIU je dobio mnoge akreditacije prema međunarodnim standardima za svoju inovativnost, viziju, kreativne ideje, istraživanje i objavljivanje bijelih knjiga.

Podebljao sam neke dijelove. Ima tu poznate marketinške igre isticanja velikih brojki o količini usluga, velikom tržištu i razgranatoj organizaciji. Pokušavaju uspostaviti autoritet spomenom akreditacije Svjetske obrazovne organizacije (NE POSTOJI) i Međunarodne organizacije za akreditaciju (POSTOJI ali postoje sumnje u poslovanje). Spominje se suradnja sa “svim svjetskim vrhunskim sveučilištima” što zvuči potpuno vjerodostojno, zar ne? Doduše pucaju sami sebe u nogu u nastavku te iste rečenice “platforme Massive Open Online Courses”. Nude sve cijelu vertikalu diploma i certifikata. I za kraj još jednom napominju da imaju “mnoge akreditacije prema međunarodnim standardima”. Mene su kupili već kad su spomenuli 150 ureda po cijelom svijetu.

Već na naslovnici se možete prijaviti za programe što vas vodi na Upis 2021 (nisam pogriješio – tako piše kad se otvori stranica). Volim kad sveučilišta jasno i precizno navedu sve informacije. Tu je odmah istaknut administrativni tim – imenima, titulama, fotografijama i detaljima. Administracija je međunarodna – Nigerija, Indonezija, Australija, Hrvatska i Indija. Prvo me zainteresirao prorektor profesor doktor general Ebhoria zato jer je skroman s titulama. Klikom na detalje dobije se samo “stiže uskoro”. Naravno da me interesira tko je general i Google me usmjerava na LinkedIn. Profil mu je izrađen u prosincu 2022. i tu ima puno simpatičniju fotografiju. To što mu je kao iskustvo navedeno samo mjesto prorektora Međunarodnog sveučilišta za pripravništvo. I uopće ne sumnjam u to da je stvarna osoba jer objavljuje samo o svom sveučilištu. To samo znači da je potpuno profesionalan u korištenju LinkedIna i ne objavljuje gluposti kakve inače gledamo na Fejsu. Doduše objavljuje još o nekoj James International School (što je opet projekt istog osnivača Međunarodnog sveučilišta za pripravništvo). Ok, da vidimo onda tko je Mona iz Indonezije. Opet “uskoro dolazi”. Osoba tog imena spominje se na Instagramu, Youtubeu i LinkedInu, ali samo vezano uz Međunarodno sveučilište za pripravništvo. Ovaj Australac mi ulijeva povjerenje već samim time što je naveden kao “Steven V”. I on “uskoro dolazi”. 

Ostajem optimističan i ne gubim nadu u sveučilišni administrativni tim. Slijedi naše gore list – Nada Ratković. Premda nema detalja na stranici sveučilišta Google zna znanje. I jedan od prvih rezultata vodi na članak portala srednja.hr u kojem se citira priopćenje nastavničke mreže Školska zbornica. “Za još jedno lijepo međunarodno priznanje koje je stiglo u Hrvatsku pobrinule su se dvije nastavnice” koje su “svaka u različitoj kategoriji dobile su međunarodnu nagradu Global Edu-Conclave 2022”.

Ok, glava će mi eksplodirati! Kakva je sad to nagrada Global Edu-Conclave 2022? Dakle, treći nastavak mog istraživanja slijedi.

Jedna od dobitnica Global Edu-Conclave nagrade komentirala je u javnoj objavi na Facebook profilu: Lijepo je godinu završiti s dobivenom nagradom za inovativnog edukatora 2022., a radost je još veća jer su na popisu većinom doktori znanosti, što ja nisam, ali je pokazatelj da sam dobro radila sa svojim učenicima na održivom razvoju. Ovo je 17. nagrada u nizu i nadam se da će ovaj put informacija stići do župana i dožupana te da će me ipak dogodine pozvati na kavu.

Spretnim matematičkim izračunom, na razini prvašića, samostalno sam i u glavi, zbrojio da je jedna od njih zapravo dobila tri svjetske nagrade! Slično priopćenje možete pronaći i na drugim portalima uz brojne druge detalje o dobitnicama. Da sam stvarno prava gnjida zapitao bi se jesu li i koliko bodova ove globalne nagrade doprinijele uvrštenju među 500+ najboljih učitelja u natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dobitnica nagrade Global Edu-Conclave 2022 u kategoriji Researcher Award je članica Research Foundation od India. Stranica te ustanove mi uopće ne izgleda sumnjivo. Kod njih se možete prijaviti ako želite održati nastupno predavanje, postati međunarodni stručnjak, član akademije, freelancer, gostujući predavač, član savjetodavnog odbora, itd.

Ova digresija mi je pobjegla preduboko, a vjerujte ima još toga u ovoj ulici. Jedini cjeloviti profil je postavljen za Peeyusha Pandita, što je i razumljivo jer je on osnivač sveučilišta. O njemu ću u posebnom odlomku.

Vratimo se sveučilištu koje nudi 5100 specijaliziranih tečajeva, 1000+ certifikata i 45+ diploma. Ima tu stvarno svačeg. Jako puno poveznica, tekstova i obrazovnih mogućnosti. Čak nude i mogućnost volontiranja u Hrvatskoj. Jao, na dnu spominju suradnju s 400+ sveučilišta i kompanija, a to prati rotacija logotipa: H&M, HP, Nescafe, VISA, IBM, CISCO, Toyota, Samsung, Pinnacle, itd. Opet su me kupili. Sve te kompanije navedene su u na poveznici o partnerima. Doduše tamo spominju i Harvard, Stanford i sl. Netko je stvarno potrošio brdo vremena da sve to posloži na web stranici. Pogledajte samo ovo grananje na izborniku Volontiranje:

Važan, važan detalj piše na kontakt stranici: International Internship University (IIU) is a virtual university. So we allow you to contact us anytime regarding any querries. Sad mi je jasnije zašto se uz svu tu silu poveznica i tekstova nigdje ne spominje oprema, laboratoriji, knjižnica ili neki drugi objekti koji su tipični za neko sveučilište. 

Izdvajam još samo dio o benefitima počasnog doktorata (loš Google prijevod):

  • Počasni doktorat IIU priznat će pojedinca na nacionalnoj i međunarodnoj platformi.
  • To će biti prednost za životopis.
  • Pojedinac može koristiti Dr. kao prefiks ispred svog.
  • Prihvaćen je u cijelom svijetu.
  • Vaše istraživanje/teza bit će objavljena u International Research Journalu od strane IIU.
  • Izloženost putem različitih društvenih medija na međunarodnoj razini.
  • Prijenos uživo putem kanala vijesti.

A ne, ne, moram dodati još i ovaj dio. Ovo je popis počasnih doktorata koje nude:

Honorary Doctorate in Teaching and Education

Honorary Doctorate in Arts

Honorary Doctorate in Education

Honorary Doctorate in Science

Honorary Doctorate in Commerce

Honorary Doctorate in Literature

Honorary Doctorate in Language

Honorary Doctor of Business

Honorary Doctorate in Social Work

Honorary Doctorate in Fine Arts

Honorary Doctorate in Agriculture

Honorary Doctorate in Architecture

Honorary Doctorate in Biological and Biomedical Sciences

Honorary Doctorate in Law

Honorary Doctorate in Communications and Journalism

Honorary Doctorate in Computer Sciences

Honorary Doctorate in Culinary Arts and Personal Services

Honorary Doctorate in Engineering

Honorary Doctorate in Geography

Honorary Doctorate in Photography

Honorary Doctorate in Humanities

Honorary Doctorate in Information Technology

Honorary Degree in Business Administration

Honorary Doctorate in Legal Studies

Honorary Doctorate in Liberal Arts and Humanities

Honorary Doctorate in Medical and Health Professions

Honorary Doctorate in Physical Sciences

Honorary Doctorate in Psychology

Honorary Doctorate in Transportation and Distribution

Honorary Doctorate in of Liberal Arts

Honorary Doctorate in Mathematics

Honorary Doctorate in Social Science

Honorary Doctorate in Medicine

Honorary Doctorate in Music

Honorary Doctorate in Philosophy

Honorary Doctorate in Commerce

Honorary Doctorate in Law and Governance

Honorary Doctorate Business Administration

Honorary Doctorate in Business & Management

Honorary Doctorate in Mechanical Engineering

Honorary Doctorate in Chemical Engineering

Honorary Doctorate in Marine Biotechnology

Honorary Doctorate in Fashion & Designing

Honorary Degree in Public Administration

Honorary Doctorate in Production Engineering

Honorary Doctorate in Ceramic Engineering

Honorary Doctorate in Information Technology

Honorary Doctorate in Aeronautical and Automobile

Honorary Doctorate in Computer Science

Honorary Doctorate in Electronics

Honorary Doctorate in Quantitative Techniques

Honorary Doctorate in Civil Engineering

Honorary Doctorate in Genetic Engineering

Honorary Doctorate in Engineering

Honorary Doctorate in Accounting

Honorary Doctorate in Zoology

Honorary Doctorate in Physics

Honorary Doctorate in Environmental Science

Honorary Doctorate Biotechnology

Honorary Doctorate in Bioinformatics

Honorary Doctorate in Bioscience

Honorary Doctorate in Clinical Research

Honorary Doctorate in Chemistry

Honorary Doctorate in Physiology

Honorary Doctorate in International Relations

Honorary Doctorate in Public and Economic Policy

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.

Tko je Peeyush Pandit?

Posvetimo se osnivaču sveučilišta. Listanjem njegova Twitter profila naišao sam igrom slučaja na njegov prvi blog kojeg održava od 2016. godine. Peeyush Pandit je rođen 27. srpnja 1986. u brahmanskoj obitelji Pratapgarha. Kako piše otac mu je socijalni radnik i sinak mu je od djetinjstva pomagao u socijalnom radu. To mu je trasiralo buduću karijeru. Gledam mu usput podatke o obrazovanju na LinkedIn profilu gdje piše da je srednju školu završio 2003. godine. To čak zvuči relativno logično jer bi maturirao kao (napredni) sedamnaestogodišnjak. Na blogu piše da je diplomirao 2006. godine u Delhiju, ali na LinkedInu piše da je postao prvostupnik prava na Sveučilištu Allahabad 2011. godine. Pokušao sam preko kontakt forme sveučilišta pitati za njegovu diplomu, ali se klikom na Pošalji stranica raspadne. Nakon “školovanja” počeo je raditi kao socijalni radnik. No, u svom prvom blog tekstu opisuje karijerni zaokret jer mu je san “probuditi sve na korištenje solarne energije i iskoristiti obnovljivu energiju”. Ali se ipak bavi i socijalnim radom pa je tako 2011. g. osnovao Help India Help Foundation “kako bi aktivno radio u interesu društva”.

Na Twitteru se pojavio u svibnju 2011. s objavom glazbenog spota iz indijskog mjuzikla. Na početku je objavljivao fotke svojih kćeri, konja na ulici, selfi s autobusom, pa malo kriketa, hrane, itd. Koliko mi automatski prevoditelj može poslužiti u prijevodu s hindskog 2017. se počeo angažirati u lokalnoj politici. Koliko shvaćam osnovna politička ideja mu je kritika kastinskih podjela u indijskome društvu. I onda se krajem 2018. g. oglasio o prvoj nagradi koju je primio.

Peeyush se jako, jako voli fotografirati. To je vidljivo na njegovom blogu, Twitteru i drugim brojnim socijalnim profilima. Puno je među ljudima i svašta radi. Bilo bi lakše istraživati da znam jezik na koje je većina objava, ali i ovako se može pratiti razvoj poduzetničkih interesa. Tijekom 2017. počeo se prezentirati kao guru, a proširio je i obitelj (najmanje dvije kćeri i sin). Krajem 2018. godine kandidirao se na neku političku funkciju, ali zbog lošeg prijevoda ne mogu shvatiti za što.

Zaokret u novu temu djelovanja vidi se 140 blog objava kasnije. Peeyush se počinje baviti mirotvorstvom, a naredni mjesec organizira natjecanje Inspirativni ljudi Indije. U vrijeme pandemijske izolacije više piše i uključuje se u razna obilježavanja događaja i ljudi. U travnju 2020. pokazuje i certifikate za donatore njegovoj organizaciji Swarma Bharat Parivaar. Taj se naziv pojavljuje na gotovo svim događajima, plakatima i nagradama do danas.

I onda iznenada prvi spomen sveučilišta:

Google prevodi: Počasni doktorat dobit će 21 znanstvenik koji je dao osobit doprinos razvitku nacije. Saziv će se održati uz haljinu, kapu, citiranje, zlatnu medalju i znanstveni rad. Implikacije obrazovne politike Ujedinjenih naroda, UNESCO-a, UNICEF-a i SBP Globala, prvog svjetskog međunarodnog sveučilišta za pripravništvo koje širi globalni održivi obrazovni sustav, gdje je njegov dizajn tečajeva na globalnoj razini iu nastojanju da se održivo obrazovanje prenese u svaki kutak sve zemlje. Igra važnu ulogu u objedinjavanju obrazovne politike Indije. U ovoj seriji, Swarna Bharat Parivar je preuzeo odgovornost za Aziju, a posebni znanstvenici u zemlji bit će nagrađeni doktorskim diplomama za poseban posao koji su obavili. Svim sudionicima će 7. ožujka biti uručena citatna pisma, a bit će im uručena zlatna medalja, haljina, kapa i titula na sazivu 10. ožujka.

Najnovija objava na blogu postavljena je ovog utorka, 9. studenog 2023. g. Navodno je objavio knjigu uz što opisuje: Vizionar Peeyush Pandit imao je samo jedan san, nijedno dijete ne bi trebalo biti lišeno obrazovanja. Na tome radi dan i noć. On čuva i promiče obrazovanje i dobrobit učenika u svim životnim razdobljima, što je pohvalno. Nebo je granica njegovoj predanosti i trudu.

Imate li 17 minuta života viška možete pogledati PR film o njegovim životnim dostignućima:

Uz blog je izradio i (polu)profesionalnu stranicu s još više misli o misiji, postignućima i ciljevima i još nešto treće i Lorem Ipsum. Ha? Kaj?

Grananje posla:

I onda sam nakon šest sati istraživanja naletio na fantastičnu poveznicu. Novinar Unmesh Gujarati je 31. prosinca u novinama Sprouts (broj 324, godište 2) objavio članak “Bogus varsity invites guv for fake Ph.D. program at Raj Bhavan” (Lažno sveučilište poziva guvernera na lažni doktorski program na Raj Bhavanu). Kopiram najvažnije dijelove:

International Internship University (IIU) potpuno je lažno sveučilište. Ovo sveučilište nije registrirano ni u jednoj zemlji svijeta. Peeyush Pandit je osnivač ovog lažnog sveučilišta. Ovaj je prevarant do sada prodao lažne doktorate stotinama ljudi. Od toga je prikupio milijune crnog novca.

Peeyush Pandit uvlači Indijce u inozemstvo u svoju mrežu prijevare. Poziva ih u Delhi i prodaje im lažni doktorat. njima na velikom događaju. Utvrđeno je da, kako bi napravio ovaj lažni doktorat, izgleda službeno, ova lažna osoba poziva neke uglednike iz policije, odvjetnika i vladinih ureda na program i predaje lažni doktorat. Ovaj lažnjak također je pozvao policajca iz Delhija Kirana Sethija na događaj. Neki ljudi su mu se uskratili kao lažni doktori znanosti.

Na (naš) Božić prošle godine naš je Peeyush organizirao Global Educators Symposium & Awards 2022. Evo ekskluzivnog promo videa:

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.

Umjesto zaključka

Mnogima će biti drago što je u proljeće ove godine pokrenuo World Education Summit and Awards. Na održanoj svečanosti u New Delhiju sudjelovalo je 400 edukatora iz 15 država. Eto prilike za još jednu globalnu nagradu. Vijest je objavio portalu u Keniji i ne mogu naći nijednu dodatnu informaciju nigdje drugdje – znači vjerodostojno. Nadam se da ne čitaju djeca.

Međunarodno sveučilište i dalje jaše – čak mi izgleda da se i šire – detalji za zainteresirane klijente i studente su ovdje. Možete pogledati i snimku jednog njihovog eventa održanog prije mjesec dana. Na ovoj poveznici možete slušati govor hrvatske predavačice iza koje stoji natpis da je osnivačica lokalne podružnice IIU. Kolegica je šest mjeseci ranije za IIU održala predavanje o eTwinningu i Erasmusu i još nešto ranije o financijskim aspektima poslovanja. Na početku tog videa kaže da je: IIU suosnivačica za Europu, predsjednica IIU istraživačkog centra, članica upravnog vijeća i državna direktorica za Hrvatsku. Vrlo je kolegijalna pa je u IIU aktivnosti uključila još jednu kolegicu iz Hrvatske.

Nekoliko sati kasnije i dalje nemam mira što ne mogu pronaći ništa o samoj nagradi ni o dobitnicima osim ovih nekoliko naših. Kako to da za Best Global Educator – Najbolji svjetski edukator, za predanost i uzoran doprinos svjetskom obrazovanju, ne mogu pronaći nijedan opis, kriterije, vijest o ceremoniji. Normalno, da ne mogu naći više dobitnika jer je samo jedan Najbolji svjetski edukator. Osim što ima više naših. 

Tražim ponovno. Gle vraga trag sam ipak našao – Youtube video s nečim što bi mogao biti plakat i slijed dobitnika. Video je objavljen 1. rujna 2022. i već ima 12 pregleda (očito je popularan). Plakat otkriva da je ceremonija bila putem Facebooka Livea i Zooma. Zato nema fotografija dodjele. Dobitnici su iz Indije, Rumunjske, Hrvatske, Egipta, SAD-a, Azerbajdžana, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Gruzije, Filipina, Pakistana, Portugala, Južne Afrike, Palestine. Lista jako podsjeća na listu dobitnika AKS Global Teacher Award. Doduše iznenadio me predstavnik države Roxana s kanadskom zastavom. Možda će mi neki kolega geograf objasniti o čemu se radi. Indija na milijardu i nešto stanovnika ima samo nekoliko desetaka dobitnika ove nagrade. Hrvatska s jednom istaknutom dobitnicom (u videu) po glavi stanovnika onda ima znatno bolji omjer. Mi pobijedili! U procesu traženja više podataka o ovoj nagradi naletio sam na još TRI indijske nagrade za učitelje.

Najava dodjele nagrada za 2022. g.
Ova objava za ravnateljsku nagradu otkriva da se prijava radila preko Google Obrasca.

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.

Pročitaj sve dijelove trilogije:

Miljenko Hajdarovic proud winner of Global Teacher Award 2023
Četiri asa – treći dio drame o nagradama za učitelje