Mnogi povjesničari jučer su na društvenim mrežama objavili neki podsjetnik u spomen na obljetnicu primirja u Prvome svjetskom ratu. U više se objava pojavila i fotografija naslovljena Nevidljivi otac, posljedica rata.

Motiv fotografije je stvarno impresivan. Dječak stoji uz majku. Majka lijevom rukom obuhvaća rukav vojničkoga kaputa obješenog na vješalicu. Sigurno potiče na razmišljanje o posljedicama rata i traumi koja ostaje.

Ta težina motiva i činjenica da mi fotografija do sada nije bila poznata ponukalo me da istražim pozadinu. Želio sam naći priču o toj obitelji, o tom vojniku kojeg nema. Pretraživanje te fotografije uglavnom daje stotinjak istih rezultata iz kojih se samo može doznati naziv fotografije. Na nekim mjestima istaknuo je da je fotografija nastala 1926. godine.

Daljnim kopanjem doznao sam ime fotografa – Evaldas Ivanauskas. I tu se istraživanje zaokrenulo u drugome smjeru.

Evaldas Ivanauskas suvremeni je litvanski fotograf i njegove radove možete razgledati na ovoj poveznici njegova profila na Facebooku.

Fotografija o kojoj pričamo zapravo se zove Proslava (ciklus Conversation with Vincas Ferinauskas). Snimljena je 2011. godine.

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.