U utorak 18. ožujka 2014. godine na Facebooku sam primijetio stranicu pod nazivom “Uživo iz srednjih škola” na kojoj su se objavljivale fotografije ih hrvatskih (i BiH) škola. Fotografije su redom sadržavale razne oblike devijantnog ponašanja poput razbijanja školskog inventara, nasilja, alkohola i cigareta u učionicama, golotinje maloljetnika, pornografije i drugih nepodopština. Uz svaku fotografiju je navedeno ime škole i uz većinu njih desetak uglavnom vulgarnih komentara. Kao prosvjetni radnik osjećao sam moralnu i profesionalnu obavezu da reagiram.

U prvim jutarnjim pregledima bilo je objavljeno oko stotinjak fotografija i stranica je imala oko 17.000 obožavatelja. Do kraja dana broj obožavatelja je premašio 32.000 i oko 200 fotografija. Autori stranice su u večernjim satima napisali da su imali oko 500.000 pregleda.

Vrlo brzo sam odlučio najekstremnije fotografije prijaviti školama koje se spominju. Obzirom da su na 99% fotografija bilo vidljiva lica učenika smatrao sam da škole mogu poduzeti konkretne akcije. Poslao sam mailove na 16 srednjih škola s informacijom da učenici objavljuju neprikladne fotografije i svakoj sam školi poslao primjer. Škole koje sam kotaktirao su: Pomorska škola Split, Elektrotehnička škola Split, Gimnazija Velika Gorica, Poštanska i telekomunikacijska škola Zagreb, Tehnička škola Karlovac, Srednja škola Metković, Prva gimnazija Split, Srednja škola Ploče, Tehnička škola Županja, Turističko ugostiteljska škola Split, Medicinska i kemijska skola Šibenik, Gimnazija Dinka Šimunovića u Sinju, Srednja škola Mate Blažine, Ekonomska škola Vukovar, Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek, Elektrostrojarska obrtnička škola Zagreb. Manji dio tih škola mi je odgovorio da će nekako reagirati, a dvije su uzvratile sa pojašnjenjem konkretnih mjera koje će poduzeti protiv učenika koje su prepoznali.

Link sam prijavio na stranicu Red button Ministarstva unutarnjih poslova i sadržaj stranice prijavio administratorima Facebooka. Administratori Facebooka su danas prijepodne odgovorili da stranicu nisu maknuli nakon čega sam im se žalio i u nekoliko rečenica pojasnio o čemu se radi na stranicama (naglasak da se radi o maloljetnicima, o objavi maloljetničkih fotografija bez dozvole roditelja…). Par sati kasnije dotična stranica više nije dostupna, ali nije jasno je li ukinuta od autora ili od strane Facebooka.

Objava mojih statusa je srećom zainteresirala i novinara Večernjeg lista, koji me zamolio za izjavu. U ime Udruge Nastavnici Organizirano komentirao sam sljedeće:

Članovi udruge Nastavnici.org već par godina upozoravaju da sadašnji odgojno-obrazovni sustav nije usklađen sa potrebama vremena. Prošle smo godine prikupili preko 8.000 potpisa nastavnika i roditelja u traženju uspostavljanja sustava učinkovitijih pedagoških mjera za koje se nadamo da će pomoći vraćanju reda u hrvatske odgojno-obrazovne ustanove. Mogućnost suspenzije učenika je dio tih mjera. Zabrinjavajuća je tendencija internetskog objavljivanja neprimjerenih i vulgarnih ponašanja naših školaraca. Bojimo se da društvene mreže samo pojačavaju društveni pritisak na pojedinca da se ponaša poput ostalih makar to značilo kršenje školskog reda. Problemi u obrazovanju su duboki, a nesustavno provođenje reformi i štednja ih samo pogoršavaju.

Srećom ova stranica je uklonjena, ali ostaje gorak dojam da je to samo vrh sante. Uz odgovornost učenika ne možemo se ne zapitati o odgovornosti nastavnika koji su bili prisutni na nekim fotografijama, o odgovornosti škola, roditelja i društva u cjelini.

Preporuka školama je da porade na donošenju “politika korištenja interneta” koje obvezuju nastavnike i učenike na primjereno korištenje interneta u školama.