Lokalni internetski portal eMeđimurje jučer je objavio oglas vrlo zanimljiva naslova “Najveći izbor do sada: Hrvatska Parfemska Kuća traži 400 novih lica“. Naslov je zanimljiv jer s jedne strane nudi posao velikom broju potencijalnih zaposlenika, ali zvuči i kao tipična marketinška navlakuša. I tu kreće moje malo Google istraživanje što sve mogu doznati o “Hrvatskoj Parfemskoj Kući”.

Analiza oglasa

U oglasu se traži 400 “lica” koji će putem društvenih mreža Facebook i Instagram reklamirati proizvode Hrvatske parfemske kuće, a zauzvrat će dobiti: “Priliku da prvi/a isprobaš naše najnovije proizvode, priliku za dugoročnu suradnju i odličnu zaradu, priliku da postaneš zaštitno lice naše kampanje.”

Kako je zapravo oblikovan ovaj oglas. U početnom dijelu se nudi prilika da “obični ljudi” isprobaju nešto novo, uzbudljivo, nešto što će im vjerojatno podići društveni status i pritom mogu i zaraditi. Podebljanim slovima je istaknut naziv Hrvatska Parfemska Kuća koji je ujedno i link na web stranicu.

U drugom odlomku kreće dio kojim se oglašivaću daje legitimitet tj. potvrđuje njihov položaj na tržištu.

Naš brand, Hrvatska Parfemska Kuća dio je Europske Parfemske kuće (European Perfume House, EPH) čiji je osnivač jedna od najvećih tvornica privatnih brendova parfema i mirisa općenito u Europi, Aroma Fragrance Lab

Što tu zapravo imamo? Odmah se spominje riječ brand na što se nadovezuje suradnja s nekim navodno velikim europskim poslovnim subjektom. I tu priča postaje zanimljivija. Dakle, prvo spominje “European Perfume House” o čemu Google ne zna ništa. Odnosno prvi rezultat vodi na “Hrvatska Parfemska Kuća – No. 1 Fragrance House in Croatia”. Zatim u oglasu stoji da je tu Europsku Parfemsku kuću osnovala “najveća tvornica privatnih brandova parfema i mirisa u Europi” pod imenom Aroma Fragrance Lab. Zgodno je što potpisani autor reklame Tomislav Vrbanec daje i link na tu “tvornicu”. Za divno čudo link najveće tvornice ima samo dva dostupna jezika – hrvatski i engleski. Zašto bi ipak “najveća tvornica” imala samo ta dva jezika, a ne barem još recimo jezike velikih tržišta poput Njemačke, Francuske ili barem Španolske? Što ta “velika tvornica” piše u dijelu “O nama“? Tu doznajemo dvije informacije:

  • Aroma Fragrance Lab je na prvom mjestu tvornica parfema sa sjedištem u Londonu, Velika Britanija;
  • Naša proizvodnja smještena je u samom srcu parfemske industrije, u francuskoj pokrajini Aix-en-Provence, točnije u gradu Marseille.

Idemo s prvim tragom – tvrtka u Londonu. Daje moćan prizvuk, zar ne? Google otkriva dodatne podatke na ovom linku. Otkriva londonsku adresu, da pod ovim imenom postoji od 3. ožujka 2015. godine i klasifikaciju djelatnosti (82990 – Other business support service activities not elsewhere classified). Otkriva da je prve dvije godine tvrtka radila pod nazivom “AROMA FRAGONARD LTD”. Otkriva i ime direktora – Tomislav Vrbanec. Koliko znam čitati “engleske dokumente” dostupne na toj stranici tvrtka je osnovana za 1 funtu i pri osnivanju joj je podršku pružala “Companies Made Simple LTD”.

Dakle, oglašivač Tomislav Vrbanec traži 400 “lica” za promociju Hrvatske Parfemske Kuće koja je navodno dio velike parfemske industrije Aroma Fragrance Lab kojoj je direktor Tomislav Vrbanec iz Hrvatske.

Ok, sad me zanima što je na toj londonskoj adresi 20-22 Wenlock Road, London.

Ovaj treći link me odmah privukao jer se već po domeni vidi da se radi o službenoj obavijesti nekog organizacijskog dijela britanske vlade. Radi se o objavi za medije pod naslovom “High Court orders six more bogus multi-million pound companies into liquidation“. Vijest govori o likvidaciji lažnih tvrtki od kojih su dvije osnovane u razmaku od tri tjedna 2013. godine sa sjedištem na istoj adresi kao naša parfemska tvornica. Vrlo zanimljiva aktivnost u poslovno-stambenoj peterokatnici. Zanimljivo je da nam Google Maps i danas prikazuje da na toj istoj adresi postoji tvrtka koja se bavi poslom podrške pri registraciji tvrtki – MadeSimpleGroup.

Made Simple Group Ltd vam pomaže pri registraciji tvrtke, nudi virtualni ured i primanje pošte, podizanje web stranice i dr.

Vratimo se tvrtci Aroma Fragrance Lab koja je prema reklami tvornica parfema. Ta je tvornica u prvoj godini rada okrenula manje od tisuću funti?

Zvuči kao ogroman posao, zar ne? Ili? Dvije godine kasnije Tomislav Vrbanec mijenja ime tvrtke.

I na kraju godine financijsko izvješće izgleda ovako:

I posljednji dostupan izvještaj “jedne od najvećih tvornica privatnih brendova parfema i mirisa općenito u Europi, Aroma Fragrance Lab” izgleda ovako:

Dakle, ako dobro shvaćam, Aroma Fragrance Lab ima jednog zaposlenog koji je ujedno i direktor, a prošle su godine na računu imali 76 funti (oko 650 kuna po današnjem tečaju)? Što li će im se tek dogoditi nakon Brexita?!?

Ime iza parfema – Tomislav Vrbanec

Da vidimo što nam Google može otkriti o parfumeru Tomislavu Vrbancu. Prvi rezultat pretraživanja vodi na web stranicu Hrvatske Parfemske Kuće. Uz pažljivo stiliziranu fotografiju čitamo o glavnom (i jedinom) parfumeru te kuće.

Preuzeto s web stranice Hrvatske Parfemske Kuće

Tomislav Vrbanec je glavni parfumer u Hrvatskoj Parfemskoj Kući. Njegov rad je nagrađen višestrukim priznanjima i nagradama, uključujući prestižnu nagradu u kategoriji Perfume Extraordinaire Francuska.

Nagrada bi trebala biti potvrda kvalitete i vrijedi doznati više o toj nagradi. No, Google o toj nagradi ne zna ništa. Osim rezultata na jednom forumu iz sredine prošle godine:

Nepoznata nagrada, nepoznata titula parfumera, nepoznati institut

Na istoj stranici HPK (Hrvatske Parfemske Kuće) doznajemo da T. Vrbanec živi na relaciji London-Pariz. Dakle, one gornje londonske adrese i francuske tvornice. No, nije li tamo negdje gore pisalo da je tvornica u Marseilleu?

Od 2005. godine vrlo često putuje u Francusku kako bi proširio svoje znanje i dobio dublji uvid u parfemsku industriju. Kada je uvidio koliko je ova grana industrije snažna na svjetskoj sceni, čvrsto je odlučio da će napraviti sve kako bi postao njen značajan dio. Svoje školovanje kao Master Parfumer završio je na francuskom Institutu za parfumeristiku.

Googlanjem termina “master parfumer” inicijalni rezultati idu samo prema imenu Tomislav Vrbanec. Googlanje naziva francuskog Instituta za parfumeristiku daje nula rezultata. Da sam završio neku uglednu školu valjda bih želio napisati točnu titulu i naziv škole. Najbliži rezultat takvom institutu je Grasse Institute of Perfumery. To je donekle i podudarno s izjavom koju je T. Vrbanec dao u intervju za eVaraždin u kojem kaže: “školu za parfumera u Grasse-u u Francuskoj koja traje 4 godine, a godišnja školarina iznosi 18 tisuća eura i upisuju samo 10 kandidata godišnje.” No, na web stranici tog instituta nema opisa koji bi odgovarao tome što Vrbanec opisuje i kao: “Školovanje traje 4 godine sa bezbroj odrađenih sati u praksi. Ipak, parfumer mora imati toliko istančan osjet njuha da može prepoznati minimalno preko 400 vrsta sastojaka.”

Kad sam već kod uspoređivanja ta dva članka našao sam još zgodnih detalja. Prvi na eMeđimurju je objavljen 2.2.2018., a ovaj na eVaraždinu 3.6.2018. godine. U čemu se razlikuju ili sliče informacije u člancima? Izgleda da ga je u svijet parfema uvela Francuskinja ili Španjolka “Mary” kada je on imao “oko 24 godine”. Ako je rođen krajem 1981. to je onda bilo oko 2005. godine. Tada je vjerojatno krenuo i na ono četverogodišnje školovanje koje je prema tome završio 2009. godine.

Budući da sam u tome vidio pravi biznis, kako bi 2005. otvorio prvu hrvatsku tvornicu parfema u Čakovcu i pokrenuo vlastiti biznis, uložio sam svoju ušteđevinu.

Doduše kako sam kaže platio je i 18.000 eura školarine u gore navedenoj školi. Iznimno je hrabro otkriti interes, upisati školu i otvoriti tvrtku sve u istoj godini.

Zanimljivo je i kako objašnjava otvaranje kuće u Hrvatskoj odnosno u Londonu ili gdje već u Francuskoj.

eMeđimurje:Zašto sam se odlučio na pokretanje Hrvatske Parfemske Kuće? Iz dva vrlo jednostavna razloga. Prvi je taj da postoji ogromna potražnja na tržištu, a drugi da nešto takvo ne postoji u Hrvatskoj. Već godinama gledam kako Francuzi to uspješno rade. Zašto se i Hrvatska ne bi našla na listi poznatih parfemskih kuća? – upitao se.”
Iako to svjesno ne primjećujemo, mirisi se nalaze u gotovo svim proizvodima koje koristimo na dnevnoj bazi. Za sjedište Hrvatske Parfemske Kuće odlučio sam se za Čakovec jer sam u njemu rođen i volim ga. Zbog toga imam jednu veliku želju. Ako Beč može biti grad kulture, Milano grad mode, zašto Čakovec ne bi mogao postati grad parfema? – ističe.

eVaraždin: “Firmu smo morali registrirati u Londonu, a skladište i proizvodnju u Marseilleu budući da na privatnim kolekcijama parfema stranih klijenata ne može pisati Made in Croatia jer za njih to znači kao za nas Made in China. Od toga dana u Čakovcu je ostalo samo skladište za Balkan i prostori Hrvatske Parfemske Kuće, čije će otvorenje biti u rujnu ove godine. Od tada radimo mirise za poznate hrvatske i svjetske brendove, a danas u Marseilleu imamo 3 proizvodne linije i dnevno možemo raditi 54 tisuće parfema te imamo 70-tak stalno zaposlenih. Nevjerojatno je što smo nakon registriranja firme u Londonu imali 800% više upita upravo od hrvatskih klijenata. Meni je to nerazumljivo.

Dakle rade s tri proizvodne linije i imaju 70-ak stalno zaposlenih s poslovnom bilancom koje je gore vidljiva?!?

Sjetio sam se da je gore pisalo da živi na relaciji London-Paris, a o tome eMeđimurju kaže: “Pošto se sjediše naše tvrke nalazi u Londonu, a proizvodnja u francuskom Marseilleu, mogu reći da živim na čak tri adrese. Ipak, najdraža mi je ona u Hrvatskoj. No, nijedan moj radni dan nije isti. Posao je vrlo dinamičan i iziskuje puno prilagodbe. Nemam klasičan posao i fiksno radno mjesto i iz tog sam razloga poslovno aktivan 24/7.” Valjda je jefitnije letjeti od Londona do Pariza pa onda vjerojatno do tvornice u Marseilleu putuje vlakom jer je jeftinije nego letjeti direktno od Londona do Marseillea.

Još jedan detalj iz intervjua eMeđimurju:

San svakog parfumera je, ističe, naći se na listi najboljih što je njemu nedavno i uspjelo.
Moje je ime nedavno uvršteno u Fragranticu, listu najpoznatijih i najpriznatijih parfumera na svijetu. Moram priznati da je odličan osjećaj naći se u društvu ostalih kolega koji su u poslu i više od 30 godina.

Što je Frangrantica kojom se pohvalio? Prema opisu na web stranici Fragrantica je online enciklopedija, društvena mreža o parfemima i mjesto za ocjenjivanje parfema. Pozivaju sve parfumere da im se jave sa svojim parfemima. Parfemi T. Vrbanca su ušli među 53166 parfema koliko ih je trenutno indeksirano na toj stranici. Čestitam! Dodatno zgodno iznenađenje sam doživio klikom na hrvatsku verziju Fragrantice. Otvara se stranica punmiris.com, a to je upravo onaj gore spomenuti forum na kojem je bilo postavljeno pitanje o nagradi Perfume Extraordinaire.

Prva parfemska kuća?

Idemo dalje. Kaže da je prvu tvrtku u parfumerskom biznisu pokrenuo 2005. godine. Googlanje “Tomislav Vrbanec parfem 2005” dovelo me do naziva prve tvrtke.

Iz časopisa Progressive (2013.)

PUNI NAZIV: ESSENTIA društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu, ugostiteljstvo, proizvodnju i usluge
ADRESA: 40000 Čakovec, Gundulićeva 34
OIB: 69242713363
TELEFON: 040/396124
TELEFAX: 040/396124
DJELATNOST: Proizvodnja parfema i toaletno kozmetičkih preparata

Što možemo doznati o Essentia putem interneta? Recimo o njihovim parfemima 2010. godine pišu u portalu Žena.hr. U tom članku doznajemo da se radi o napornom obiteljskom poslu. Zanimjivo je kako je razgovor vođen s “Tomislavom Vrbancom, vlasnikom hrvatske tvornice parfema” koji nigdje u tekstu ne spominje da je završio prestižnu francusku školu za majstora parfumera. Teško da je to mogao zaboraviti kad je intervju iz 2010. godine, a on je vjerojatno tu školu završio samo godinu dana ranije.

U članku kaže: “Experience parfemi sadrže čak 25% esencijalnih ulja, te prema svjetskoj klasifikaciji spadaju u čiste parfeme, dok je tvrtka Essentia d.o.o. jedini proizvođač čistih parfema u Europi.” Obzirom da ne spominje neki francuski ili drugi pogon vjerojatno su parfeme proizvodili na istoj adresi gdje je Essentia d.o.o. registrirana – Gundulićeva 34. Google Maps kaže da je to ovdje:

Nažalost, premda su prema njihovim riječima bili jedini proizvođač čistih parfema u Europi, Essentia je završila u stečaju. Čak im je i web sajt hackiran.

No, kod istraživanja Essentie Google rezultati su me doveli do drugog imena – Plumeria d.o.o. Raspravu o tome možete pronaći na ovom forumu. Izdvajam dva detalja: “radi se o tome da uvjet za zaposlenje na prodajnom mjestu je da se pokažeš da si vrhunski prodavač time što ćeš u 10 dana prodati parfeme u vrijednosti 5 tisuća kuna u roku 10 dana. Od toga imaš 10% zarade. Znači prijateljima, poznanicima itd. moraš u tipu akviziterstva prodati parfeme.” I ovo:

Na kraju, za svaki slučaj sam krenula u on-line stalking te firme da pronađem još koju informaciju, kad ono…. jedna firma, mijenjala ime nekoliko puta, od essetia d.o.o. do experience d.o.o., direktori uz to imaju svakakve firmice, sve odreda se pojavljuju u tražilici na istim adresama sa linkom za predstečajne nagodbe i slavni “stup srama” za porezne dužnike.

Plumeria d.o.o. je bila registrirana na čakovečkoj adresi Ul. Josipa Bedekovića 18. Isto je završila u stečaju i na crnoj listi poreznih dužnika. Na prije navedenom forumu oko prezimena Vrbanec spominje se više muških imena (Željko, Josip, Dino) i tvrtki. Ista adresa i danas stoji kod Hrvatske Parfemske kuće:

Na Google Maps još uvijek stoji snimka iz 2011. godine na kojoj možemo vidjeti automobil s nazivom parfemskog “branda”

U intervju za eVaraždin o Tomislavu Vrbancu piše: “S 19 godina vratio se stoga u Čakovec, gdje je konobario i brinuo za mlađeg brata, dok je majka radila kako bi ih mogla uzdržavati. Daljni poslovni koraci i uspjesi sastojali su se od prodaje stambene štednje, da bi nakon toga sa samo 20 godina postao direktor mirovinskog društva jedne banke. Međutim, zbog stresne naravi posla, odustaje od tog životnog puta i odlazi u privatnike.

Radi li se o istom Tomislavu Vrbancu ili je slučajno da ih je više koristilo istu poslovnu adresu? Google nema baš informacija o “Modern Management Vrbanec” osim neke rasprave o navodnoj prijevari na ovom linku.

Dobar PR

Pregledao sam još jednom cijelu web stranicu Hrvatske parfemske kuće i nisam našao konkretnu informaciju o proizvodnji, zaposlenicima i sl. Osim veleprodaje i maloprodaje u robnoj kući Međimurka, navedena je adresa u Bedekovićevoj ulici u Čakovcu i adresa londonske tvrtke. Uz to online trgovina u kojoj piše “Molimo da plaćanje izvršiš direktno na naš žiro račun. Kao poziv na broj upiši svoj broj narudžbe. Narudžba će biti poslana kada uplata bude vidljiva na našem računu.” ne radi! Moram poslati reklamaciju na njihovu adresu.

Tomislavu Vrbancu mogu čestitati na dobro odrađenom marketingu (prestižno školovanje u Francuskoj, nagrade, parfumer slavnih, domoljub koji razvija biznis lokalno), ali bi ipak upozorio potencijalne zaposlenike, suradnike ili partnere da cijela PR priča nije do kraja jasna. Možda mi T. Vrbanec pojasni nejasne dijelove?

Preuzeto s portala Međimurskih novina

Ako ti se istraživanje svidjelo klikni na link ili skeniraj kod i plati mi kavu.

Hvala.