U subotu 25. listopada u prostorijama Centra za posjetitelje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije održano je Županijsko stručno vijeće nastavnika povijesti Međimurske županije. Kraća predavanja su održali Siniša Golub, Snježana Odak Hrkač i Miljenko Hajdarović, dok je glavno predavanje dana održao Đorđe Mihovilović. Više od dvadeset sudionika je nakon službenog dijela moglo razgledati izložbu “Mamut u Međimurju” koja se upravo zatvara. Suorganiziator stručnog skupa je Udruga Spužva.

Voditeljica županijskog vijeća Snježana Odak Hrkač je otvorila skup te prisutne izvijestila o održanom državnom stručnom skupu u Krapinskim toplicama. Glavna tema skupa bilo je učenje prapovijesti, a dio sudionika je posjetio lokaciju špilje Hušnjakovo.

Miljenko Hajdarović je u kratkoj prezentaciji predstavio najvažnije rezultate održane ankete o zastupljenosti poučavanja zavičajne nastave u međimurskim učionicama.  Prezentaciju možete prolistati iznad ovog teksta.Najvažniji rezultat koji vrijedi istaknuti je da međimurski nastavnici smatraju da je potrebno izraditi posebne materijale (udžbenik) koji bi olakšali zavičajnu nastavu. Hajdarović je nazočne izvijestio o aktivnostima Udruge Spužva te najavio skorašnju stručnu ekskurziju u Vukovar.

Glavna tema stručnog skupa bila je “Mogućnosti terenske nastave u Jasenovcu” koju je održao Đorđe Mihovilović, kustos JUSP Jasenovac. Kustos Mihovilović je nazočnima održao uvodno predavanje o koncentracijskom logoru Jasenovac i zločinima koji su se dešavali na tom području tijekom postojanja tzv. NDH.

Đorđe Mihovilović

Koncentracijski logor Jasenovac je po načinu masovnog ubojstva bio “manufaktura” jer se ubijanje nije vršilo industrijski već manualnim metodama. Rasni progon u NDH je započeo još i prije donošenja rasnih zakona, a ustaše su Jasenovac organizirali po uzoru na nacističke logore. Dodatna uznemirujuća činjenica je da je Jasenovac bio prvi logor za djecu. Među poimenično identificiranim žrtvama Jasenovca čak je 18.812 djece mlađe od 14 godina (trećina ukupnog broja stradalnika Jasenovca).

JUSP Jasenovac je za posjetitelje otvoren svaki dan osim ponedjeljka i za organizirane učeničke posjete imaju pripremljeni obrazovni program. Ovisno o tome da li su učenici iz osnovne ili srednje škole podijeli ih se u grupe i daju ima se različiti zadaci. Učenici moraju među muzejskim eksponatima pronači određene podatke koji će im omogućiti rješavanje zadataka koje su dobili. Rad u grupama kao i razgledavanje kompleksa može potrajati 3-4 sata. Grupni posjet učenici završavaju pisanjem “poruke mira” za sljedeću grupu učenika koja dolazi. U 2007. godini Jasenovac je posjetilo 48 učeničkih ekskurzija, a Mihovilović smatra da će sa vremenom taj broj narasti sa interesom za temu ljudskih prava. Sudionicima stručnog seminara podijeliio je priručnik o podučavanju holokausta.

Vrijedno je najaviti i veliki projekt internet stranice JUSP Jasenovac koji će sadržavati gomilu tekstualnog i grafičkog materijala, te popis stradalnika Jasenovca. Prema informacijama koje smo dobili od kustosa Mihovilovića stranicu ćemo na www.jusp-jasenovac.hr moći gledati od sredine studenog.

U neformalnom dijelu je Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije, proveo nastavnike kroz Centar za posjetitelje te je održao predavanje o vunenim mamutima na našem području. Posjetitelji su mogli razgledati (i dodatknuti) ostatke mamutovih kosti (kosti noge, kljove, donje vilice, prst…). Zanimljive informacije koje smo pritom doznali su da Rusi danas na tržištu imaju mamutske odreske jer još uvijek u velikom broju pronalaze zamrznute mamute. Prema istraživanju ostataka jednog primjerka znanstvenici su metodom C14 ustanovili da je uginuo prije samo 3000 godina, dok je uobičajeno razmišljanje da su mamuti nestali prije najmanje 10.000 godina. Moram posebno istaknuti da je u postavi bilo i desetak vrlo zanimljivih crteža mladog slikara Veljka Posavca, koji je prikazao mamute u prirodi, lov i život praljudi, te pronalazak mamutovih ostataka.