“Idemo, narode, još malo pa nestalo… Šaljite nam spajalice. Pošaljite nam samo jednu kutiju spajalica s porukom podrške. Osim dobre volje trošak je ogroman – jedna kutija spajalica košta čak do tri kune. Ne želimo velike donacije, već vas želimo potaknuti na razmišljanje i suradnju. Zato samo jednu kutiju, molim!”

Samo kutiju, molim!

Jedna je to od poruka koju su članovi Povijesne grupe Osnovne škole Šenkovec odaslali diljem Međimurja i Hrvatske kako bi prikupili 100.000 spajalica. Svaka bi predstavljala jednu žrtvu holokausta. Projekt je nazvan „Učenje o ljudskim pravima na primjeru holokausta“, u sklopu kojeg će 27. siječnja otvoriti mali muzej holokausta u kabinetu škole.

Prikazat će sudbinu Židova u Drugom svjetskom ratu, a središnji dio muzeja bit će lanci sastavljeni od 100.000 spajalica koje su učenici sa svojim nastavnikom i voditeljem povijesne grupe Miljenkom Hajdarovićem marljivo skupljali, želeći podsjetiti na stradanja tijekom holokausta.

– Vjerujemo da iz toga događaja možemo nešto naučiti o toleranciji i ljudskim pravima kako se takve grozote ne bi ponovile – kažu učenici. Sanela Sever, iz 8.c razreda, kaže da već imaju 153.800 spajalica!

– U projektu mi je jako bila zanimljiva kristalna noć. I jako mi je bilo žal za te ljude kaj su poginuli. Na nastavi mi nije bilo tak jer nam nije bilo tak prikazano kak na tom projektu. A bilo je i zabavno družiti se – kaže osmašica. Zahvaljujući moći interneta, akcija se proširila Hrvatskom, pa im paketići stižu iz mnogih gradova. Akciju je nakon posjeta Izraelu sa skupinom profesora povijesti i pedagoga pokrenuo M. Hajdarović. Učenici izdaju i svoj fanzin V.I.P. (Vijesti iz povijesti), u kojem izvještavaju o tijeku akcije. Po njemu ih i nazivaju vipovcima.

– Iskreno rečeno, odaziv me i je i nije iznenadio. Iznenadio me odaziv pojedinaca koji su dali podršku poslavši paketić spajalica, a posebno kada smo uz to primili lijepe poruke podrške. Pretpostavljam da su uvidjeli težinu poruke našeg projekta. S druge strane pomalo sam razočaran odnosom naše društveno-političke javnosti, koja se nije potrudila da reagira na naše dopise. Hrvatska javnost, na žalost, još je podijeljena oko teme o holokaustu, pa smo dobivali i pogrdne, vrlo ružne poruke. Pridobiti učenike na neku aktivnost koja nije dio standardne nastave najčešće nije problem.

Omiljena tema osmaša

U ovaj ih je projekt privukla tema iz Drugog svjetskog rata, što je redovito omiljena tema osmaša. Osim toga dodatni interes im je bio što će biti jedini u Hrvatskoj i na širem području koji se bave tim projektom – kaže M. Hajdarović. U OŠ Šenkovec sve je spremno za veliko otvorenje malog muzeja. Svi su uzbuđeni jer znaju da su učinili nešto značajno, nešto što će se pamtiti.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/skupili-150000-spajalica-i-otvaraju-muzej-holokausta-857524