Ako je suditi po reagiranju koje smo primili u uredništvo našeg lista, u Osnovnoj školi Petar Zrinski u Šenkovcu uprava škole, a prije svega ravnateljica Zvezdana Treska vrše mobing na sve djelatnike škole.

Nezadovoljstvo je, navodi se u tekstu, kulminiralo prije dva tjedna, kada je ravnateljici silom mobinga i lobiranja uspjela smjena nepoćudnih članova Školskog odbora iz nastavničkih redova Miljenka Hajdarovića i Vladimira Novaka. Njih je kolektiv škol ove godine prilikom smjene članova Školskog odbora, izabrao kao svoje predstavnike u to tijelo. Oni već pet godina rade u toj školskoj ustanovi i do izbora u Školski odbor njihov rad u školi nikada nije bio upitan. U reagiranju se navodi da ih djeca vole, pa čak i idealiziraju. Pretpostavlja se da su nepoćudni postali stoga jer su se usudili izraziti svoje mišljenje i nezadovoljstvo odnosima koji vladaju kolektivom. Način njihove smjene iz Školskog odbora smatra se nezakonitim. Istovremeno, diljem mjesta i u školi odjednom se kleveću spomenuti nastavnici, iznosi se loše mišljenje o njihovom radu, a dovode se u pitanje čak i njihove intelektualne sposobnosti.

Predstavnik učitelja u Školskom odboru Miljenko Hajdarović već je u rujnu ove godine uputio prijavu Uredu državne uprave u vezi sa stanjem u školi. Stoga se u pismu navodi kako se smatra da su iz Školskog odbora odstranjeni po ravnateljicu nepoželjni članovi te da njihova smjena nije istinski glas Učiteljskog vijeća, već rezultat lobiranja i pritiska ravnateljice.
Takvim nezakonitim radnjama, navodi se u reagiranju, javlja se opravdana sumnja da se, s obzirom na približavanje reizbora ravnatelja, namještaju podobni članovi Školskog odbora. Njihova zadaća trebala bi biti puko kimanje glavom kako bi se udovoljilo zahtjevima ravnateljice te bi ona bila izabrana na još jedan mandat za radno mjesto na kojem je već predug niz godina.

Za navode iz reagiranja našeg čitatelja obratili smo se ravnateljici OŠ Šenkovec, ali ona nije htjela u javnost iznositi svoje mišljenje i stav vezano uz navode u tekstu. Prokomentirala je situaciju jedino riječima da ne želi školske probleme iznositi u javnost te da je škola mjesto za njihovo rješavanje.

Niti nastavnici koji se navode nisu bili spremni za razgovor.

Oni su nam u kratkom priopćenju naveli da su sve prijavili nadležnoj službi u Međimurskoj županiji, kao osnivaču ustanove te Uredu državne uprave MŽ-a, kao i nadležnom Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta. Njihovo priopćenje glasi:

Ne želimo zasada previše komentirati i produbljivati temu. Ravnateljica Treska je 3. prosinca na prijedlog predsjednika Školskog odbora Topličanca, prema našem shvaćanju protuzakonito, na sjednici Učiteljskog vijeća provela našu smjenu kao članova Školskog odbora. Kao što smo naveli, smatramo da se cijeli događaj (naša smjena) dogodio protuzakonito. Sada je red na osnivaču, tj. Međimurskoj županiji da da svoj sud o cijelom događaju. Mi čekamo reakcije po tom pitanju. Dužnost svakog građanina Republike Hrvatske je ponašati se moralno i poštivati zakone te reagirati na svako kršenje. Ravnateljica škole, kao i predsjednik Školskog odbora također su obvezni te zakone poznavati i poštivati. Svaki član Školskog odbora ima demokratsko pravo izraziti svoje mišljenje, a ravnateljica i predsjednik Školskog odbora to moraju respektirati. Isto demokratsko pravo odnosi se i na Vijeće roditelja, kao i na Učiteljsko vijeće.

Miljenko Hajdarović ipak nam je van tog pripćenja rekao nekoliko riječi:
– U radu škole postoje određene nepravilnosti koje se više ne mogu prešućivati. I tu je razlog zbog čega se sada nas nastoji blamirati u očima javnosti i smijeniti iz Školskog odbora. Konkretne probleme riješit ćemo uz pomoć nadležnih institucija. Vjerujem da oko svega toga postoje nepravilnosti i mi smo nadležne upozorili na to i čekamo rješenje.

Kraću izjavu oko situacije u šenkovečkoj školi dao nam je dožupan Matija Posavec, zadužen za to područje:
– U OŠ Petar Zrinski u Šenkovcu situacija je poprilično zamršena. Jedan od isključenih članova Školskog odbora, Vladimir Novak, ujedno je i općinski načelnik i očito je da odnosi njega i ravnateljice nisu kakvi bi trebali biti. Uz to, donačelnik Saša Horvat je član i Školskog odbora iz redova roditelja i Vijeća roditelja. Novak i Hajdarović sve su prijavili Županiji, Uredu državne uprave i Ministarstvu i upravni postupak je u tijeku.
R. Topličanec

Bioenergetski aparati protiv bolesti i agresije

U jeku spomenutih događanja u školi u javnost je isplivala još jedna posebnost šenkovečke škole. Ona je u Međimurju jedina u kojoj su postavljeni bioenergetski aparati, neutralizatori štetnih, patogenih zračenja na 12 mjesta u školi. Za njih je izdvojeno oko 70.000 kuna, a ravnateljica je o tome rekla:
– U našoj školi bilo je jako puno bolesti, među djecom i nastavnicima.
Nekoliko nastavnika oboljelo je od karcinoma. Škola je građena na lošem terenu ako se radi o negativnom i patogenom zračenju. Stoga je prostor bienergetski ispitan i na najnezdravija mjesta postavljeni su bioenergetski aparati. Sve smo to radili uz pomoć profesora Darka Maltara iz Bjelovara koji ima certifikat za terapeutski rad i analizu te zaštitu metodama energetske medicine.
Certifikat mu je izdalo Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu. I to sam napravila u najboljoj namjeri, da spriječim pojave bolesti. (RT)

Ravnateljica ipak odgovorila na optužbe

S obzirom na razvoj događanja u školi, ravnateljica OŠ Petar Zrinski Šenkovec Zvezdana Treska ipak se odlučila progovoriti. Sazvala je 23. prosinca konferenciju za medije na kojoj je dala svoje viđenje događanja u školi te zaključila da van toga ne želi više ništa govoriti za javnost. Osim pisanog priopćenja, koje objavljujemo manje-više u cijelosti, ravnateljica je rekla da ja priopćena i izjavljena sva istina o školi koja je i potkrijepljena dokazima.

– Sve što je navedeno u priopćenju i sada na konferenciji rečeno od srca je, sve je istinito i rečeno isključivo u dobroj vjeri i namjeri. Situacija u školi postala je neizdrživa otkako je u ožujku formiran novi Školski odbor. Ja sam o tome svemu pismeno informirala sve nadležne službe, pa čak i Ministarstvo. No, nitko nije reagirao sve dok gospođa iz državne uprave, članica našeg školskog odbora, nije dala ostavku jer više nije mogla izdržati sve to što se zbivalo. Hajdarović stalno i svugdje šalje prijave. Tražio je i smjenu predsjednika Školskog odbora Topličanca. No, učitelji su tajnim glasovanjem razriješili Novaka i Hajdarovića. Kaos i nered u našoj školi nastali su dolaskom nekih pojedinaca. Ako će me smijeniti s mjesta ravnatelja, neka me smijene, ali previše je i prestrašno to sve što se u zadnje vrijeme događa u školi. Mi ćemo održati i radničko vijeće na kojem se djelatnici škole žele ograditi od ponašanja djelatnika Hajdarovića. A ako ćemo biti do kraja iskreni, treba reći i da su u OŠ Draškovec odahnuli prije tri godine, kada je iz te škole odlazio Hajdarović. On je sada kod nas tri godine i moram reći da u tom vremenu iz povijesti koju predaje nemamo nikakve posebne rezultate na natjecanjima, a prije njegovog dolaska smo ih imali – rekla je Treska.

Odgovorila je i na pitanje o tome zašto škola nema pedagoga.
– Mi smo u travnju imali natječaj za pedagoga i pristiglo je šest molbi. Među njima je bila i ona Alena Kajmovića, sadašnjeg pročelnika šenkovečkog Jedinstvenog upravnog odjela, stranačkog i obiteljskog prijatelja trojke koja je napravila probleme u školi (Novak, Hajdarović i Šopar). Njega je obavezno trebalo zaposliti. Trojka je smatrala da je ravnatelj u školi samo figura koju treba pomesti van, a oni će voditi politiku zapošljavanja. Kako ravnatelj predlaže nove zaposlenike, a Školski odbor ih bira, ja sam imala svoj prijedlog i to nije bio Kajmović. Pedagog tada nije izabran jer pola članova Školskog odbora nije podržalo moj prijedlog. (rt)

Vučji apetiti lokalne politike

Osnovna škola Petar Zrinski Šenkovec, koju vodim skoro dva desetljeća, postala je u tom razdoblju jedna od vodećih hrvatskih osnovnih škola. Na državnim natjecanjima iz gotovo svih predmeta i razredne nastave postigla je vrhunske rezultate. Kadrovska politika koju smo vodili punih dvadeset godina konačno daje rezultate. Stručna zastupljenost u razrednoj i predmetnoj nastavi je 99%. Učenici ove škole bez straha mogu pristupiti bilo kakvim provjerama znanja.

RAFALNA PALJBA

Ovakvi rezultati postali su poželjnim plijenom vučjih apetita naše lokalne politike. Skupina mladih političkih aktivista, željna sočna zalogaja, bacila je oko na ovu uspješnu školu, kao na svoje leno. Njima bi preuzimanje ove škole bila preporuka za daljnju političku afirmaciju, a ne za njezino daljnje unapređivanje i rast. Klonila sam se javnih istupa o ovoj temi ne želeći otvarati prostor nepotrebnoj negativnoj promidžbi ustanove koju vodim, međutim, mladi “lavovi” škole koja ih hrani otvorili su rafalnu paljbu po čitavom njezinom naslijeđu u kritički nekontroliranim medijima. Web portali, blogovi, Face book stranice i slični “mediji” postali su diluvijalnom snagom koja bi trebala rušiti kulturu rada, reda i uspješnosti. Nisam se zamarala ovom “umjetničkom” produkcijom maštovitih blogera sve dok se njihove ideje nisu prelile na stranice ozbiljnih medija i iz sfere privatnosti i fikcije ušle na područje manipulacije. Neki naši uposlenici koji svoj prostor afirmacije nisu mogli pronaći u struci pribjegli su sferi politike misleći da će ih ona zaštititi od odgovornosti za neuspjeh. Riječ je o dvojici naših djelatnika i jednom članu Školskog odbora koji su ujedno i vodeći ljudi naše općinske vlasti. Oni su si, temeljem samo njima primjerene logike, umislili da mogu preuzeti upravljanje jednom školom samo zato što su osvojili općinsku vlast. Kada su shvatili da školstvo nije tako primitivan mehanizam, otpočeli su agresivnu kampanju protiv cijelog sustava. Bajka, basna, saga i ostale mitološke forme, umjesto kritičkog mišljenja i argumentacije, na njihovim internetskim stranicama pozivaju roditelje i djecu na rušenje jedne uspješne opcije i uspostavljanje nereda.
Riječ je, na žalost, o načelniku Općine Šenkovec Vladimiru Novaku, nastavniku glazbenog odgoja naše škole, Saši Horvatu, članu Školskog odbora i ujedno donačelniku Općine Šenkovec, te najagilnijem, Miljenku Hajdaroviću, nastavniku povijesti u našoj školi. Sva trojica su, posve “slučajno”, članovi iste stranke. Općenito je poznat imperativ njihovog stranačkog vođe da u stranačkoj hijerarhiji mogu napredovati samo oni koji na lokalnoj razini zauzimaju vodeće pozicije. Možete li zamisliti bolju poziciju u toj konstelaciji od mjesta ravnatelja Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec? To je motiv koji donosi visok politički rejting jednom mladom političaru, što je opcija zbog koje danas vrijedi riskirati.

POLITIČKI ODSTREL
Jesmo li, međutim, svi danas spremni mijenjati obraz za đon? Uvjerena sam da nismo. Uvjerena sam da prvo treba dvadeset godina raditi, pa tek onda kritizirati, a ne obrnuto. Uvjerena sam da se prvo treba dokazati u struci, pa tek onda u politici, jer kako ćemo nekome pokazivati put kojim još ni sami nismo prošli? Nisam prva na listi političkog odstrela, ali prva sam, međutim, koju arogantno, na temelju bajki, basni i mitova žele poniziti i uspjeh škole koju vodim lažno prikazati kao neuspjeh. Činjenice koje govore protiv ovog političkog linča bit će zauvijek protiv njegovih inspiratora kao crno na bijelo međimurskog političkog života. Neki se danas stide onoga što su učinili jučer, a neki će se sutra stidjeti onoga što su učinili danas.
Tjednima već protiv mene i škole koju vodim traje kampanja na internetu s raznoraznim animalnim atributima, na koju nisam reagirala, ali kada iz mraka anonimnosti pokazuje svoje prepoznatljive političke konture, dužnost mi je progovoriti ne samo u osobno, nego i u ime svih onih koji trpe ovaj linč.

Vladimiru Novaku, načelniku Općine Šenkovec, i njegovom stranačkom sudrugu Miljenku Hajdaroviću na vijeću učitelja izglasovano je nepovjerenje za funkcije članova Školskog odbora i na njihova mjesta izabrani su drugi ljudi. Ta činjenica sama po sebi dovoljno govori o povjerenju koje uživaju među uposlenicima. Afera oko sukoba učenika u blizini naše škole trebala je poslužiti kao povod za obračun sa svima onima koji su Hajdaroviću i Novaku pokazali gdje im je mjesto. Medijski istup ove dvojice lokalnih političara samo je pokušaj prikrivanja vlastitih profesionalnih stranputica u koje su zapali i iz kojih ne žele isplivati.
Zvezdana Treska, prof.

Izvor: https://medjimurje.hr/pod-medimurskim-nebom/kultura-i-prosvjeta/os-senkovec-smijenjeni-clanovi-skolskog-odbora-579/