Polako se navikavamo na Internet kao obavezan dio naše svakodnevice. Njegova je bitna odlika i novost u odnosu na prijašnje medije u tome što nam neće poslužiti samo kao prozor u svijet, poput televizije, već i kao naša pozornica s koje se možemo predstaviti svijetu. Oni koji na taj način koriste Internet još uvijek su u manjini, ali jednu uspješnu inicijativu bilježimo tu, u Međimurju, to je Hrvatski povijesni portal na stranici www.povijest.net. Iza njega kao autor stoji Miljenko Hajdarović, prof., iz Sivice, koji predaje povijest u Osnovnoj školi Šenkovec.

Njegov napor da povijest kao znanost predstavi na Internetu jedinstven je u Hrvatskoj, a zapažen je i istaknut kao jedna od najboljih deset hrvatskih web-stranica u kategoriji znanosti, kulture i obrazovanja u 2007. godini u natječaju informatičkog časopisa Vidi. Portal upravo danas slavi mini-jubilej, pokrenut je 29. siječnja 2006. godine, a tim nam je povodom autor rekao:

– Imam određenu informatičku žicu, a kako sam povjesničar po struci i nastavnik povijesti, došao sam na pomisao da je Internet dobar medij za popularizaciju povijesti. Popularizacija joj je potrebna radi suprotstavljanja slici da se radi o nečemu što je za malo čudne i nedruštvene tipove, a Internet je kao medij blizak mladima za to idealan. Tu je ulogu odigrao i Hrvatski nacionalni obrazovni standard, on traži da se u nastavi koriste i novi načini prezentacije znanosti, pa i povijesti. Tako sam pomislio na Internet, s kojim možda neki ne bi računali jer ga shvaćaju kao nešto ne posve ozbiljno, nego namijenjeno prvenstveno zabavi.

Napor prof. Hajdarovića je potpuno volonterski, on stranice portala uređuje u sobi doma u Sivici, gdje živi. To je zadatak koji bi manje upornog zacijelo obeshrabrio (odatle pohvala časopisa Vidi). Portal je zamišljen kao mjesto susreta niza autora s područja povijesti koji šalju svoje priloge, a mogu o temama za koje su zainteresirani i raspravljati na forumu u okviru portala. Portal ima tridesetak suradnika. Neki su povjesničari strukom, ali se prilozima mogu javiti i učenici, pod paskom mentora, koji se svojim radovima mogu predstaviti javnosti. Profesor Hajdarović kao vlasnik i urednik portala pregleda prispjele priloge, provjerom i selekcijom osigurava ozbiljnost pristupa. Za njim je tako danas već velik posao, u ove dvije godine bilo je objavljeno oko 750 članaka i oko 1.800 fotografija, sve je to trebalo obraditi da bi se našlo na portalu. Ali zato je i mnogo onih koji portal smatraju mjestom na kojem se može nešto naučiti, o čemu naš sugovornik veli:

– U siječnju očekujemo rekord posjećenosti, za taj mjesec će biti više od 100 tisuća prijavljenih posjetitelja naše stranice. U zanimanju korisnika postoji uporište za daljnji razvoj portala. Možda bi u sljedećem razdoblju trebalo pokušati jače zainteresirati i akademsku javnost za sudjelovanje u portalu, odnosno za Internet kao medij. Među suradnicima su i sada neki istraživači akademske razine, a neki objavljuju i svoje radove nakon što su ih objavili u stručnim povijesnim časopisima.

U budućnosti će neki valjda izabrati i mogućnost da važnu raspravu objave najprije tamo gdje će odmah doći do velikog broja zainteresiranih čitatelja.

Izvor: List Međimurje – http://www.medjimurje.hr/hr/4102/miljenko-hajdarovic-promotor-povijesti-na-internetu/