U nastavku su kopirani članci iz različitih medija koji su pratili održavanje I. regionalnog seminara o ljudskim pravima kojeg su u Čakovcu pripremili Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava i Židovska općina Čakovec.

Edukacija o Holokaustu, Čakovec

Izvanredna organizacija, program, sudionici, teme, učesnici – uglavnom samo komplimenti organizatorima prvenstveno dr. Miljenku Hajdaroviću i dr. Andreju Palu.

Seminar je održan pod pokroviteljstvom i uz sudjelovanje predsjednika Josipovića, Izraelske ambasade Nj.E. Yosefa Amranija, Veleposlanstva SAD, Agencije za odgoj i obrazovanje, Yad Vashema, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog filatelističkog društva “Zrinski” u Čakovcu, Židovskog filmskog festivala, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te županija Međimurske i Varaždiske i Grada Čakovca.

Seminar je namijenjen nastavnicima i učenicina osnovnih i srednjih škola. Paralelno s predavanjima eminentnih istraživača o Židovima u području Sjeverozapoadne Hrvatske, održavale su se i radionice koje su vodile Maja Nenadović i Julija Mikić (udruga Hermes), Chava Baruch (Yad Vashem) i Uri Themal (Odbor za međunarodnu suradnju Kiryat Tuivon). Učesnici su dobili potvrde o stručnom usavršavanja, štampani su programi i prigodni materijali, a Zbornik radova će biti promoviran za nekoliko mjeseci.

Nastavnici i pedagozi iz škola u Šenkovcu, Čakovcu, Koprivnici i Prelogu su u nedelju 27. svibnja prikazali svoje primjere iz prakse. Organiziran je Okrugli stol i razgovor s preživjelim Židovima.

Komemoracija za stradale međimurske Židove je održana u nedjelju 27.svibnja na gradskom groblju u Čakovcu. Bili su osim članova ŽO Čakovec prisutni i članovi ŽO Zagreb na čelu sa predsjednikom dr. Ognjenom Krausom i rabinom Lucianom Moše Prelevićem.

U Kulturnom programu sudjelovala je plesna grupa ( Neda Wiesler) Or hašemeš- sjaj sunca iz ŽO Zagreb i KUU “Seljačka sloga” iz Nedelišta.

Izvor: Cendo.hr – http://www.cendo.hr/Novosti.aspx?id=1673&a=0

Josipović o holokaustu: Nije se dovoljno samo sjećati žrtava

Učenjem o povijesti i suosjećanjem s događajima iz prošlosti, možemo postati bolji ljudi – poručio je nj.e. Yossi Amrani, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj na otvorenju I. Regionalnog seminara o ljudskim pravima “Edukacija o holokaustu” u Čakovcu. Seminar je otvorio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

  • Ja sam političar koji uvijek govori da se treba okrenuti budućnosti. No, ne može se graditi jasna budućnost, ako nisu usvojene stvari koje su se događala u prošlosti. Bez da se sjetimo svega lošeg što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu ne možemo imati dobru budućnost. I našim je područjem u to vrijeme zavladalo zlo, koje je okupiralo gotovo čitavu Europu. Holokaust je dio i naše povijesti. No, nije se dovoljno samo sjećati žrtava već za njih i njihove obitelji treba učiniti i neke konkretne stvari. Mnogi su ostali bez imovine i iako je sada teško svaku nepravdu ispraviti, potrebno je pronaći način da se te ljude obešteti. Pravedno bi bilo i izgraditi sinagoge na onim mjestima na kojima su porušene – istaknuo je predsjednik Josipović, pod čijim se pokroviteljstvom održava trodnevni seminar.

Izvor: Večernji list – http://www.vecernji.hr/regije/josipovic-holokaustu-nije-se-dovoljno-samo-sjecati-zrtava-clanak-414068

Danas započinje I. regionalni seminar o ljudskim pravima – edukacija o holokaustu

I. regionalni seminar o ljudskim pravima – edukacija o holokaustu, započinje danas, u petak 25. svibnja, i trajat će do nedjelje 27. svibnja. Seminar, koji se po prvi put održava u Čakovcu, organizira Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava te Židovska općina Čakovec, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, čiji je dolazak najavljen i na samo otvorenje.

Program će u petak započeti već u 10 sati premijerom filma “Lea i Darija”, dok će radni dio regionalnog seminara započeti u 14.30 sati u Tehnološko – inovacijskom centru. Uz voditeljicu radnog dijela Snježanu Odak Hrkač, predavanja će održati veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Yosef Amrani, Renata Ozorlić Dominić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Chava Baruch iz jeruzalemskoga edukacijskog centra Yad Vashem, Tvrtko Jakovina i Ivo Goldstein s Filozofskog fakulteta Zagreb te Željko Stefanović iz Hrvatskoga filatelističkog društva “Zrinski”. U 19 sati u Centru ta kulturu Čakovec seminar će biti i svečano otvoren, uz filatelističku izložbu i izložbu dječjih radova, nakon čega će se u suradnji sa Židovskim filmskim festivalom Zagreb prikazati film “We must remember”.

U subotu se od 9 sati nastavljaju zanimljiva predavanja: Željko Heimer iz Hrvatskoga grboslovnog i zastavoslovnog društva, Loranda Miletić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Franc Kuzmić iz Pokrajinskog muzeja Murska Sobota, Lazar Beata Lazar, Melita Švob iz CENDO Istraživačkog i dokumentacijskog centra, Ljiljana Dobrovšak s Instituta “Ivo Pilar”, Vladimir Kalšan iz Muzeja Međimurja Čakovec, Branimir Bunjac iz Povijesnog društva Međimurske županije, Vladimir Kapun, Magdalena Lončarić, Dražen Ernečić iz Muzeja grada Koprivnice te Milivoj Dretar iz OŠ “Petar Zrinski” Jalžabet. Tijekom subotnjeg programa paralelno s predavanjima održavat će se i radionice za manje grupe sudionika, a za večer je pripremljena kulturno – umjetnička večer u Centru za kulturu Čakovec.

U nedjelju od 9 sati počinju primjeri iz prakse, u 11 sati na Gradskom groblju Čakovec održat će se komemoracija za stradale međimurske Židove, a u 12 sati okrugli stol i razgovor s preživjelima.

Seminar podržavaju Međimurska i Varaždinska županija, te Grad Čakovec, a programi se realiziraju uz podršku Veleposlanstva SAD-a, te u suradnji sa Židovskim filmskim festivalom Zagreb. Više informacija potražite na stranici ljudskaprava.net.

Izvor: Međimurske novine – https://www.mnovine.biz/novo/?option=com_content&view=article&id=13350:danas-zapoinje-i-regionalni-seminar-o-ljudskim-pravima–edukacija-o-holokaustu&catid=290:vijesti&Itemid=506

Prvi regionalni seminar o ljudskim pravima – edukacija o holokaustu

U petak, 23. ožujka u prostorijama Centra za kulturu Čakovec održana je konferencija za medije. U ime Organizacijskog odbora Andrej Pal i Miljenko Hajdarović su javnost izvijestili o pripremama za “I. regionalni seminar o ljudskim pravima – edukacija o holokaustu”.

Andrej Pal, dr.med. o organiziaciji seminara

U suradnji s Međunarodnim centrom Yad Vashem u Jeruzalemu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa od 2005. godine provodi program stipendiranja nastavnika osnovnih i srednjih škola za edukaciju o Holokaustu. Program edukacije provodi se kroz dvotjedne stručno-radne posjete Izraelu u kojima svake godine sudjeluje oko 25 učitelja i nastavnika pretežito povijesti, ali i drugih predmeta.

Ovaj program provodi se na temelju Zakona o sustavu državne uprave, Zakona o osnovnom školstvu, te Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izrael potpisanog u listopadu 2001. godine. Dio profesora iz Međimurja, proveo je svoju edukaciju u Yad Vashemu i ovaj je seminar samo logičan nastavak njihove trajne edukacije.

Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava i Židovska općina Čakovec organiziraju “I. regionalni seminar o ljudskim pravima – Edukacija o holokaustu” s osvrtom na regionalnu tematiku. Ciljna su skupina profesori povijesti ali i svi ostali nastavnici koji u svojim programima poučavaju o holokausta, ali i drugim kršenjima ljudskih prava. Vjerujem da se interes slušača neće ograničiti samo na regiju, jer već sada postoji interes kako i iz udaljenih sredina, tako i inozemstva. Interes nije ograničen samo na prosvjetne radnika, već su i druge profesije pokazale interes za tu temu.

Želja nam je ispričati priču o nekada značajnoj židovskoj zajednici koja je ovdje živjela i djelovala te doprinijela razvoju društva, a tamno razdoblje pogroma i smrti ju je gotovo u potpunosti uništila. Nastanak, život i smrt zajednice, koja je gotovo u potpunosti istrijebljena jer je bila drugačija. Eminentni će stručnjaci govoriti o povijesti te zajednice, ali i o najboljem putu kako educirati i prenijeti tu povijest na nove naraštaje. Priča o Židovima nije izuzetak. Povijest se ponavlja, a tragedija živi. Neka na seminaru kroz edukaciju naučimo i učinimo da ne zaboravimo.

Seminar će se od 25. do 27. svibnja 2012. godine održati u Čakovcu pod pokroviteljstvom dr.sc. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske, Nj.E. Yosefa Amrania, Veleposlanika Države Izrael u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Seminar podržavaju Međimurska županija i Varaždinska županija, te grad Čakovec. Programi se realiziraju uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih država, te u suradnji sa Židovskim filmskim festivalom Zagreb.

Uvodno predavanje će održati Nj.E. Yosef Amrani, veleposlanik države Izrael u RH, na temu “Univerzalna poruka edukacije o holokaustu”. Iz Izraela dolazi dr. sc.Chava Baruch, iz Međunarodne škole za studije holokausta u Yad Vashemu, voditeljica Odjela za istočnu Europu, koja će održati predavanje, ali i voditi radionice o tome kako i na koji način podučavati. Slijedeći predavač iz Izraela je Uri Themal, preživjeli holokausta, inače stanovnik grada Kiryat Tivona, grada prijatelja Čakovca. On će voditi radionicu, uz i aktivno sudjelovanje na okruglom stolu.

Iz Slovenije nam dolaze Franc Kuzmić, koji će govoriti o provođenju edukacije o Holokaustu u Sloveniji, dok će Beata Lazar govoriti o židovskoj zajednici u Lendavi, inače rodbinski i gospodarski vezanoj, tijekom cijelog svog postojanja, sa čakovečkom i međimurskom židovskom zajednicom.

Miljenko Hajdarović, prof. o predavačima

Pošto je prvotna ideja krenula od okupljanja lokalnih i regionalnih stručnjaka odlučili smo da ćemo na suradnju pozvati stručnjake koji su se već dokazali na polju istraživanja i objavljivanja na temu holokausta. Drago nam je što su se svi redom rado odazvali i da bi po interesu vjerojatno mogli seminar proširiti na još jedan dan. Budući da se ovakav seminar održava po prvi put morali smo se pobrinuti da dobijemo i malo globalniju sliku zbivanja iz tog razdoblja.

Tako smo kao vrsnog povjesničara i stručnjaka za temu pozvali Ivu Goldsteina, redovitog profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koji će predavati o tome što je zapravo bila NDH. Sa Filozofskog fakulta u Zagrebu nam dolazi izvanredni profesor Tvrtko Jakovina koji će u predavanju podsjetiti na sedamdesetu godišnjicu konferencije u Wanseeu na kojoj su nacisti utanačili plan “konačnog rješenja”.

Bojnik Željko Heimer, predsjednik Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva, će održati predavanje o “Povijesti nacionalnih simbola židovskog naroda i Države Izrael te utjecaj holokausta na njihov razvoj”. Melita Švob koja vodi Istraživački i dokumentacijski centar CENDO pri Židovskoj općini u Zagrebu će održati predavanje o Židovima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nekad i sad. Ljiljana Dobrovšak, znanstvenica sa instituta Ivo Pilar će predavati o Židovima u Hrvatskom Zagorju.

Međimurje će kao domaćin skupa imati i najbrojnije zastupnike u redovima predavača. Ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec Vladimir Kalšan će predavati o doprinosu Židova gospodarskom razvoju Međimurja. Branimir Bunjac, predsjednik Povijesnog društva Međimurske županije će govoriti o stradanjima međimurskih Židova tijekom Drugog svjetskog rata, a profesor Vladimir Kapun će kao suvremenik događaja pričati o svojim sjećanjima na tadašnja zbivanja.

Kustosica varaždinskog muzeja Magdalena Lončarić će govoriti o Židovima u Varaždinu, a kustos koprivničkog muzeja Dražen Ernečić o Židovima na koprivničkom području. Iz nama susjednog kraja još stiže i mladi profesor Milivoj Dretar koji će održati predavanje o antisemitizmu i holokaustu u Ludbregu. Dretar, sa svojim učenicima i svojim aktivnostima, redovito održava sjećanje na židovsku zajednicu. Posljednja aktivnost im je bila i sadnja šafrana u školskom dvorištu.

U općenitom edukacijskom dijelu predavanja će održati više savjetnice iz Agencije za odgoj i obrazovanja Loranda Miletić, koja je zadužena za edukaciju nastavnika za temu holokausta na razini Hrvatske, će predavati upravo o tome što se na području edukacije o holokaustu čini u Republici Hrvatskoj i kakva je naša suradnja sa međunarodnim organizacijama. Renata Ozorlić-Dominić će predavati na temu “Zašto podučavamo o holokaustu? Europska perspektiva i odgovorno građanstvo”.

Željko Stefanović iz Hrvatskog filatelističkog društva Zrinski Čakovec će održati predavanje o tome kako su ljudska prava ispričana i predstavljena na poštanskim markama.

U subotnjem dijelu programa sa radionicom će sudjelovati Maja Nenadović i Julija Mikić iz Hrvatske Edukacijske i Razvojne Mreže za Evoluciju Sporazumijevanja sa temom Retorika diskriminacije.

Posljednji edukacijski dio seminara posvećen je dobrim primjerima iz prakse gdje će četvero profesora predstaviti projekte koje su odradili sa učenicima. Kristina Vinković iz Srednje škole Čakovec će pričati o projektu Crocus, Lidija Vranar iz OŠ Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice će održati predavanje o projektu “Zaboravljeni car Austrijanski”, Mladen Tota iz Srednje škole Prelog će govoriti o sovjetskoj i američkoj antinacističkoj propagandi u crtanim filmovima, a Miljenko Hajdarović iz OŠ Petar Zrinski Šenkovec će govoriti o projektu “Priča o dva dječaka”.

Natječaj za idejno rješenje poštanske marke na temu ljudska prava

U sklopu programa seminara planiraju nekoliko aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici su pozvani na sudjelovanje u natječaju za najbolja učenička idejna rješenja poštanskih maraka na temu ljudskih prava. Neposredno uoči ali i tijekom Seminara bit će predstavljene prigodne dopisnice i prigodni žigovi. Bit će to počast Židovskoj općini ali i pojedincima, zahvaljujući kojima je ŽO preživjela.

Što ostaje nakon seminara?

Svi sudionici seminara su pristali da se njihovi radovi u punom obujmu objave u zborniku. Takav će zbornik po prvi puta obuhvatiti ovu tematiku na regionalnoj bazi uz dodatak općenitih edukativnih smjernica i primjera. Namjera je primjerke zbornika besplatno distribuirati u sve škole i knjižnice Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. Nadamo se da će dobro poslužiti svima koji će ovu temu željeti približiti svojim učenicima.

Komemoracija za stradale međimurske Židove

U sklopu Seminara, obilježit će se i obljetnica, odvođenja čakovečkih i međimurskih, ali i prekmurskih Židova. To je tradicionalno obilježavanje pokušaja da se zatre jedna zajednica i odvede na put bez povratka, put u samo jednom smjeru, put u smrt. Odvedeni su u logore smrti širom Europe, većina u Auschwitz.

Od nekada velike i značajne zajednice, samo malobrojni su se vratili, ali ni oni nisu ovdje vidjeli svoju budućnost, već su otišli u Izrael, kako bi započeli novi život. Na taj način odajemo počast njihovoj bezpotrebnoj žrtvi. Odvedeni su samo jer su bili drugačiji.
Ta se komemoracija već tradicionalno obilježava posljednje nedjelju u mjesecu svibnju, uz prisustvo preživjelih članova čakovečke židovske općine, obitelji, prijatelja i predstavnika vlasti.

Poziv zainteresiranima

Pozivaju sve zainteresirane da se na vrijeme prijave sa seminar jer će broj mjesta biti ograničen radi prostora u kojem se održava, sve zainteresirane za radionice da se prijave na iste, kao i one koji su voljni pomoći bilo učlanjenjem u Udrugu, bilo drugim vidom donacija.

Izvor: eMedjimurje – http://www.emedjimurje.hr/udruge-i-klubovi/i-regionalni-seminar-o-ljudskim-pravima–edukacija-o-holokaustu