Društvene mreže sve su se više uvukle u našu svakodnevnicu pa stoga sve veći broj nastavnika kao i profesora otvara profile na Facebooku. No kao što postoje pravila ponašanja u realnom svijetu, točnije u obrazovnim institucijama, treba se pridržavati i određenih pravila na društvenim mrežama. U tu svrhu profesor povijesti u Srednjoj školi Čakovec Miljenko Hajdarović na svom blogu objavio je Infografiku: Preporuke nastavnicima za odgovorno korištenje Facebooka.

Početkom godine svijetom se proširila vijest o profesorici matematike Carly Mckinney iz Colorada, koja je zbog objave golišavih slika na Twitteru zaradila suspenziju. Nakon toga smo odlučili provjeriti postoje li kod nas ikakve sankcije za profesore na čijim se profilima društvenih mreža nalaze neprimjerene fotografije ili objave. Doznali smo kako u Hrvatskoj nije zabilježen takav tip ponašanja profesora u virtualnom svijetu, a oko toga tko treba odrediti sankcije, MZOS i ravnatelji škola ne mogu se dogovoriti. Zbog golišavih fotki profesorica suspendirana

Do sada nije postojao pravilnik za nastavnike i profesore o ponašanju na društvenim mrežama, no elektronički časopis Hrvatski povijesni portal najavio je u listopadskom broju temu ‘Nastava povijesti’ u kojoj će se obrađivati i korištenje društvenih mreža u nastavi povijesti.

Ravnatelji nisu dužni kontrolirati Facebook profile zaposlenika

Profesor povijesti u Srednjoj školi Čakovec Miljenko Hajdarović na svom blogu ‘Dnevnik jednog piskarala‘ objavio je Infografiku: Preporuke nastavnicima za odgovorno korištenje Facebooka koja će biti objavljena u spomenutom časopisu. Hajdarović vodi blog već pet godina, a ujedno je i urednik Hrvatskog povijesnog portala stoga je čest u objavama korisnog i zanimljivog sadržaja, pogotovo vezanih za nastavu.

– Ravnatelji nisu dužni kontrolirati Facebook stranice svojih zaposlenika. To nije poželjno. Svaki zaposlenik je profesionalac koji se tako mora i ponašati. Nastavnik odgovara za svoje ponašanje u školi i u javnom prostoru bez obzira radi li se o Facebooku ili ulici, osvrnuo se svestrani profesor povijesti na praćenje profesorskih profila od strane ravnatelja.

Preporuke ponašanja nastavnika na Facebooku

Prema uredniku Hrvatskog povijesnog portala, škole zaostaju s prilagodbom unutarnji pravilnika, a nisu prilagođeni ni situaciji kada informatička tehnologa već debelo ulazi u školski i svakodnevni život nastavnika i učenika.

– Trenutno je to ostavljeno na procjenu nastavnicima što i nije loše. Mada smatram da bi bilo bolje da škole svaka za sebe imaju definirano i to područje ponašanja, istaknuo je Hajdarović. Dodaje kako se ne može braniti korištenje Facebooka, ali se neke preporuke ponašanja mogu donijeti. No, smatra da je velika šteta što se društvene mreže još uvijek ne koriste u svrhu neformalne edukacije.

Izvor: https://srednja.hr/zbornica/profesori/preporuke-svim-nastavnicima-odgovorno-koristite-facebook/