Izraelska konzulica Michal Hershkovitz, prva tajnica i zamjenica šefa misije u Hrvatskoj, održala je u Srednjoj školi Čakovec 40-minutno o predavanje o Izraelu.

– Želimo da učenici bolje upoznaju jedan narod koji postoji tisućljećima i državi koja postoji šezdesetak godna – kazao je profesor povijesti i sociologije Miljenko Hajdarović, koji je organizirao projekt u suradnji s veleposlanstvom. Učenicima je prikazan i višestruko nagrađivani izraelski film \”Šlomijeve zvijezde\”, o 16-godišnjem dječaku Šlomiju. Imali su priliku i postavljati pitanja gošći. Zanimalo ih je jesu li turisti koji posjete Izrael sigurni, zanimao ih je religijski i obiteljski život, homoseksualni brakovi, dopušta li se tetoviranje i moraju li svi Židovi služiti vojsku, a bilo je i pitanja o odnosima s Palestincima.

Zanimljivo je da su Izraelci u posljednjih 11 godina osvojili čak deset  Nobelovih nagrada u raznim područjima. M. Hajdarović kazao je da većina predrasuda prema Židovima i drugim narodima izvire iz neznanja i nepoznavanja tuđih kultura, pa takva predavanja pridonose izgradnji tolerancije i demokratskog društva.

Izvor: https://www.vecernji.hr/vijesti/izraelska-konzulica-odgovarala-na-pitanja-ucenika-518773