Miljenko Hajdarović već godinama s učenicima vježba online razne predmete. Ovo je, kaže, bio logičan nastavak. Misli da je to bolje od klasične metode.

Maturanti Srednje škole Čakovec, zahvaljujući profesoru Miljenku Hajdaroviću, od sada mogu na putu vlakom od kuće do škole na svojem mobitelu vježbati za ispit državne mature.

Profesor im je omogućio online vježbanje za državnu maturu iz politike i obrazovanja i sociologije. S internetskih stranica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja prikupio je sve ispitne knjižice s primjerima pitanja koji su objavljeni od školske godine 2009./2010. do danas i postupno ih objavljuje na online platformi.

Do sada je objavio 300 pitanja iz politike i 75 iz sociologije. Planira objaviti sva godišta do kraja ovoga mjeseca kako bi maturanti imali dovoljno vremena za vježbu. S obzirom na to da se probni ispiti nalaze na CARNetovoj platformi Loomen, dostupni su besplatno svim maturantima u Hrvatskoj.

Svakim pokretanjem ispita platforma sastavlja novi set pitanja tako da maturanti mogu vježbati na bezbroj simuliranih ispita. Da simulacija bude još bolja, odmah po predaji ispita platforma izračuna postotak točnosti. Nakon rješavanja prvog ispita dobiva se i simbolična digitalna značka.

– S učenicima već godinama često koristim različite IKT alate tijekom poučavanja. Jedan iz tog niza je sustav za udaljeno učenje Moodle u organizaciji CARNeta gdje im omogućujem vježbanje mnogo tema iz povijesti, politike, sociologije i građanskog odgoja. Ovo je bio samo logičan nastavak ideje – objasnio je Hajdarović.

Otkrio je kako sljedeće godine planira objavljivati pitanja iz povijesti.

– Svakim pokušajem rješavanja testa kreira se novi ispit od 60 pitanja iz baze pitanja što je izvrstan način prolaska kroz cijelo gradivo. Puno bolji način nego da sam im kopirao jednu objavljenu ispitnu knjižicu, pa ih onda zvao u školu da pokušaju riješiti u sklopu nekih ‘klasičnih’ priprema za državnu maturu – tvrdi profesor.

Prvi ispiti na Državnoj maturi održat će se 6. lipnja 2017. godine, i to iz psihologije i informatike, a zadnji iz latinskog jezika 28. lipnja. Obavezni predmeti hrvatski jezik, matematika i engleski jezik, koji polaže najveći broj maturanata, na rasporedu su od 16. do 26. lipnja.

Sva pitanje možete pronaći na ovom LINKU

Izvor: https://www.24sata.hr/news/profesor-olaksao-pripreme-uce-na-mobitelima-putujuci-u-skolu-519710