Profesor Miljenko Hajdarović, urednik Hrvatskog povijesnog portala i bivši član SRS-a za povijest, kaže da kao povjesničar i sociolog na trenutni problem, koji smatra svojevrsnim skandalom, gleda i sa sociološke strane.

“Ovdje prvo vidim problem odnosa moći i stratifikacije. Savjetnica Marinović očito se po svojem položaju u sustavu smatra pozvanom da ima glavnu riječ. Nakon što je već 2016. najavila da kurikulum treba baciti u smeće, sada je dobila priliku da mu utisne svoj pečat”, kaže Hajdarović.

Hajdarović smatra da će ideje novog kurikuluma biti odraz totalitarizma kao što je bio onaj iz vremena Jugoslavije u kojem je poveći dio predmeta povijesti bio ispunjen NOB-om i aktivnostima partije.

“Živimo u društvu koje bi silno željelo biti demokratsko, no nikako da se otrgne totalitarizmu. Jedno od obilježja totalitarizma je i kontrola obrazovanja. Školski predmet Povijest uvijek je bio na prvoj liniji obrane državnih politika. Kao i u jugoslavenskom režimu, i sada se osjeća potreba da se učiteljima povijesti vrlo jasno propiše što i kako moraju raditi. Divergentno mišljenje tu nije poželjno. Prema učiteljima se iskazuje izrazito nepovjerenje u njihovu stručnost i imaginaciju. Često se spominje izvrsnost pa se postavlja pitanje gdje je tu mjesto za izvrsnost učitelja? Očekuje li se od njih samo izvrsnost u reprodukciji zadanog sadržaja? Od silne količine gradiva nastavnici jure kroz teme, nemaju prilike za kreativnost i brzo pregore na svom poslu. To nas izgleda očekuje i naredno desetljeće ili dva. Čini mi se da će ova reforma propasti kao i poznati HNOS.”

Cijeli članak je dostupan na ovom linku.