Sinoć je u Minneapolisu, u središnjem uredu FlipGrid Inc., predstavljena nova, unaprijeđena verzija alata FlipGrid. U gotovo devedesetminutnom programu pred živom publikom i uz live streaming predstavili su svoj dosadašnji rad, unaprijeđenu verziju alata i najavili brojne nove aktivnosti. Osvrnuti ću se ukratko na samo predstavljanje alata i noviteta. Alat koji omogućuje aktivaciju potencijala učenika dajući im priliku da snimaju svoje video komentare i zapažanja postao je još bolji za korištenje.

Program je vješto vodio Charlie Miller (@design2research), osnivač i glavni dizajner FlipGrida. Ono što se svakako primjećuje da ekipa puno pažnje pridaje kontaktu s korisnicima te uvažavanju njihov potreba kako bi alat bio što bolji za svakodnevno školsko korištenje.

To je vidljivo upravo po novostima koje su u alatu dodane u novoj verziji:

 • Korištenje aplikacije za učenike je dodatno pojednostavljeno i intuitivno (dostupno za iPhone i Android mobitele). Nakon skidanja aplikacija učenici unosom alfanumeričkog koda ili skeniranjem QR koda ulaze u zadanu mrežu (grid) i mogu dodati svoj komentar.
 • Dodavanje video komentara je sada jednostavnije i zabavnije. Nakon smimanja svog komentara učenici dodaju naslovnu sličicu i naslov svog videa. Na naslovnu sličicu, kako što je to danas popularno u aplikacijama poput Snapchata, Instagrama i drugima, mogu dodavati ilustracije i crteže.
 • Učenički video odgovori se uz pomoć hash tagova mogu grupirati na gridu. Npr. učenici koji daju svoju podršku crvenom timu dodaju #crveni, a oni koji podržavaju plavi tim dodaju #plavi. Na gridu će se njihovi odgovori grupirati upravo prema tome.
 • Nastavnik kod zadavanja zadatka sada ima na raspolaganju puno više opcija.
 • Umjesto dosadašnje mogućnosti da zadatak postavimo tekstualno i/ili uz prateći video gdje se snimamo sada se taj zadatak (topic) može zadati snimanjem videa, uploadom videa kojeg ste prije pripremili, dodavanjem videa s YouTubea ili Vimea, uploadom grafike, dodavanje GIF-a s Giphyja i dodavanjem emoja.
 • Pri postavljanju zadatka možemo odrediti vrijeme od kada do kada će tema biti otvorena.
 • Vrijeme za odgovore učenika sada se može zadati od 15 sekundi do čak 5 minuta.
 • Uz svaki zadatak može se dodati privitak (Google Dokumenti, OneNote, Dropbox i sl.).
 • Mogu se dopuštati razni oblici ukrašavanja učenički odgovora (naljepnice, cranje, emoji ili lajkovi).
 • Uz standarnu opciju vrednovanja ili davanja povratne informacije nastavnik sada može zadati svoj vlastiti sustav vrednovanja učenički priloga (dati naziv elementu vrednovanja, opis tog kriterija i sustav ocjenjivanja).
 • Kod pristiglih odgovora možete izdvojiti neki odgovor koji vam se posebno sviđa i taj odgovor može biti Spark odnosno početak neke nove teme za raspravu.
 • Također odgovore vaših učenika možete posebnim linkom izdvojiti i na taj ih način proslijediti roditeljima ili starateljima na uvid. Oni osim što mogu pogledati taj video zapis svog djeteta mogu pogledati cijelu temu rasprave, skinuti video svog djeteta ili ga dalje proslijediti na mreži.
 • FilpGrid je integriran u Canvas, OneNote i Microsoft Teams.
 • Pri davanju video zadatka ili odgovora sada je dodana mogućnosti pisanja pripreme prije snimanja odnosno pojednostavljuje čitanje u kameru.

Još da se malo pozabavimo brojkama. Danas ga koristi više od 100.000 edukatora u 141 državi svijeta. Na raznim gridovima sudjelovalo je već više od 5.000.000 učenika. Svi ovi korisnici su do sada snimili preko 1.2 milijarde sekundi videa ili više od 38 godina učeničkih odgovora.

Ekipa Flipgrida je prepoznala zaigranost nastavnika koji vole skupljati digitalne značke pa sada za različite aktivnosti možete zaraditi značke:

Ukoliko ćete se Flipgridom baviti još malo intenzivnije možete postati i FlipGrid Ambasador koji za sada ima 337 iz 21 države. Kao što možete vidjeti i Hrvatska ima svog predstavnika (ne znam jesam li jedini).