Naslovna fotografija je relativno popularna na društvenim mrežama i većinom se humoristično (možda i šovinistički) povezuje s temom prohibicije ili sufražetkinja. Komentar da se na fotografiji nalazi i poznata Emmeline Pankhurst potaknuo me na dodatno istraživanje.

Dobar način za prikupljanje početnih informacija je mreža reddit.com. Preko nekoliko linkova na toj stranici razmotao sam klupko priče o izvoru fotografije. Pri tome mi je najviše koristila stranica I Dream of Genea(logy).

“Lips That Touch Liquor Shall Not Touch Ours.”

Kao što možete vidjeti pri dnu postera piše “National Park Service” i prva je pretpostavka bila da je to scena iz filma “Black Maria”. Film je snimio studio Thomasa Edisona koji je djelovao od 1893. do 1901. godine. To nikako ne odgovara ideji da se radi o posteru za ili protiv prohibicije koja je izglasana 1919. godine.

Sljedeći trag je rečenica “Lips That Touch Liquor Shall Not Touch Ours.”. Ista je objavljena u pjesmarici izdanoj 1874. godine u San Franciscu.

Temperance – song and chorus

Kao što se vidi na naslovnici pjesmarica je posvećena “križarskom ratu žena protiv alkohola širom svijeta” što je misao vodilja trezvenjačkog pokreta (temperance movement). Citiram s Wikipedije: “Trezvenjački pokret ili trezvenjaštvo je društveni pokret čiji članovi vjeruju kako je konzumacija alkoholnih pića izvor svih ili većine društvenih problema, te se radi toga zalažu apstinenciju odnosno zakonska ograničenja i zabranu proizvodnje i distribucije alkoholnih pića.”

Sljedeći trag je u komentaru objavila Andrea V. Grimes, knjižničarka posebnih kolekcija Javnih knjižnica San Franciska, koja je u suradnji s arhivom “Thomas Edison National Historic Park” doznala da se radi o sceni iz filma produciranog oko 1910. godine.

Izvorna fotografija za tu scenu, bez samog natpisa tj. imena pjesme, fotografirana je vjerojatno 1890. godine i prikazuje gospođe na pikniku u Claisu (Maine).

Najstariji spomen te pjesme ide u 1878. godinu.

You are coming to woo me, but not as of yore,
When I hastened to welcome your ring at the door;
For I trusted that he who stood waiting me then,
Was the brightest, the truest, the noblest of men,
Your lips, on my own, when they printed “Farewell,”
Had never been soiled by the “beverage of hell;”
But they come to me now with the bacchanal sign,
And the lips that touch liquor must never touch mine.

George W. Young

Kad smo već kod povezanosti Thomasa Edisona s ovim posterom vrijedi napomenuti da je javno podržavao ideju prohibicije.

Nation sa svojom sjekiricom

Jedan od komentatora pretpostavlja da je gospođa sasvim lijevo u svijetloj haljini zapravo Carrie Amelia Nation, radikalna članica pokreta trezvenjaka, koja je u krčme i saloone dolazila sa sjekiricom i pravila nered.

Zaključak

Poster je izgleda tako oblikovan da podržava ideju trezvenjačkog pokreta. Dakle, samo posredno ima veze sa prohibicijom. Obzirom da je C. Nation preminula 1911. godine izgleda da je podatak da je poster nastao oko 1910. godine prilično točan. Ono što je isto tako izvjesno je da nema veze s pokretom sufražetkinja.